Анализа / МИШЉЕЊЕ

Да ли је ко видио муње или чуо грмљавину током ових вишедневних киша које су изазвале потоп у Србији и РС?


 

Осврт на потоп из другог угла

oluja-munje

Душко Бошковић
18.5.2014.

 

Гледам овај ужас по Босни и Херцеговини и Србији који су направиле вишедневне упорне кише. ТВ екипе су успјеле изаћи на терен, али има доста и аматерских снимака, па се стиче општи утисак о размјерама ове несреће. Гледам потоп у живо и људску патњу и нелагодно се осјећам што се у дијелу града у којем живим није десило ништа катастрофично. Можда ме је баш оваква ситуација натјерала на размишљање који може некима изгледати невјероватно па ће га прогласити за параноично и болесно, али сам примјетио неке ствари које траже бољи одговор од онога који се нуди, па сам одлучио да те ствари бацим на папир да се информише шири круг људи, да се више глава укључи у размишљање па ће и пут ка истини бити лакши и са мање лутања.

Јутрос је освануло сунце, као да је неко ноћас на прекидач искључио циклон прозван Тамара. Све се ово издешавало некако скоковито, нагло је почело, нагло се завршило, баш као на прекидач. Када се осврнем уназад чини ми се да све вријеме ових вишедневних упорних киша нисам нити видио муињу нити чуо грома, који су иначе веома честа попратна појава свих оваквих појава оволиких размјера. Можда ме сјећање не служи понајбоље, ипак сам времешан, али покушајте се сјетити ви који читате овај текст.

И зашто су ово зло назвали женским именом и то србско-руским – Тамара? Зашто га нису назвали Хелга или Џејн, било би логичније, јер су Нијемци и Американци у задња два рата с неба прилично штете начинили овим истим крајевима? Ако је некоме до асоцијација, нека бар онда буде досљедан и што ближи истини.

Пратио сам потоп и по новинама. Неки су новинари осуђивали што је неки Перо Перић или Мујо Мујић наплаћивао пребацивање преко воде људима аутомобиле, тракторе и ко зна шта све не и кажу богатио се на несрећи других. Одмах након ове вијести читам како је Свјетска банка одобрила кредит за санацију штета. Па ја вас људски питам зашто новинари осуђују Перу/Мују што излаже свој живот опасности да би помогао другима и то наплаћује неком ситном паром, а налазе да је добро што банкари зарађују енормно на каматама које узимају од већ довољно унесрећених и то тако да сами себе не излажу ама баш никаквој ни животној нити пословној опасности. Човјек послије оваквих вијести просто помисли да су ово банкари и организовали како би зарађивали, јер је познато још одавно да се у рату и елементарним непогодама може највише капитала обрнути. Стога молим новинаре да не шире омразу на погрешне људе и мјеста, уколико то раде несвјесно, Али ако то раде циљано методом одвраћања пажње са крупнијих ствари бацањем фокуса на небитне, немам шта да апелујем, пошто су људи плаћени да то тако раде и глупо је апеловати да се не ради посао од којег се живи.

Такође гледам како се нико не сјети да напуни бидоне и пошаље на терен људима да пију, него се купују флаширане воде којима су због правила тржишта понуде и потражње газде одмах подигле цијену. И опет ударају по неком мање важном појединцу Пери/Муји што неће бесплатно да пребацује људе с једног краја обале на други, а не осуђују власнике пунионица воде, који неће да се одрекну профита зарад помоћи људима.

Читам и како неки политичари не могу ни овакву ситуацију да не искористе за ширење својих идеја. Лагумџија изјаваљује нешто у стилу како је добро што нас је ова несрећа ујединила. Човјек протура унитаризам гдје год стигне па ми сада некако жао што није био на челу Југославије пред распад да тада организује неки већи потоп са циљем уједињавања људи, па до рата не би ни дошло те би сада ималу праву и озбиљну Цивилну заштиту и војску која би овакве потопе и клизишта санирали очас посла.

Скрећем још једном пажњу на друштвено уређење у којем живимо. Навикли смо на социјализам који нам се није допао па смо увели капитализам и сада се ишчуђавамо што нема хуманости. Капитализам не познаје хуманост, него само људе од којих се може или не може имати корист. Па се иначе сва дешавања и одвијају у том правцу.

Да се вратим на почетак текста и замолим све да у коментарима на овај текст покушају написати да ли се сјећају да ли је ко видио муње или чуо грмљавину током ових дешавања?

 

4 thoughts on “Да ли је ко видио муње или чуо грмљавину током ових вишедневних киша које су изазвале потоп у Србији и РС?

  1. Наравно да нисмо видели ништа… Наравно да смо покушали рационалније да сагледамо ситуацију, али не вреди кад су у „одрасле“ панику унели медији. Ја већ данима покушавам моје да уразумим. Код нас јуче наредили ХИТНУ превентивну евакуацију, а ни вода у подруму није почела брже да наилази. Показала им географску карту нашег краја, да виде колико смо далеко од свега, пошто им ни објашњење о подземним водама не помаже; објаснила да се не може цело место од 7 хиљада становника сместити у оближњу школу; објашњавала им принцип спиновања и манипулисања успаниченом масом… Ваљда их је све то скупа мало смирило.

  2. Ma koje munje,koji gromovi…zna se kad kiša pada da pada u kapima, zna se šta je kiša, a ova je bila kao da je iz česme puštana voda, videlo se to odmah šta je u pitanju, a čovek ne može da veruje svojim očima da takvo zlo postoji…

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s