Ћирилица / Биљана Диковић / ВЕСТИ / ДРУШТВО / MAIL - RSS FEED

СРБСКА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА: „ФОКУС“ ЧИТА ЋИРИЛИЦУ


СРБСКА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦА:
„ФОКУС“ ЧИТА ЋИРИЛИЦУ

„Јавни натписи широм Србије, називи продавница и фирми написани су на латиници. Поједине издавачке куће уопште не познају ћирилицу, па књиге штампају само латиничним писмом. У Уставу стоји да је званично писмо у Србији ћирилица, а правопис који се спроводи у школама и ћирилицу и латиницу третира као стандардна писма. Ћирилицу убија друштвена клима која све што је српско назива назадним и ретроградним, а све што долази са запада – модерним „, објаснио је недавно Миодраг Којић, потпреседник Удружења „Ћирилица“.  Он верује да главни узрок занемаривања и потискивања ћирилице нису савремене технологије, него немар нас самих. И са овим његовим мишљењем можемо да се сложимо у потпуности, јер све је ствар избора појединца, па тако очување језика, писма, културе, историје… ОПСТАНКА.
Пример да друштвена мрежа може да функционише са ћириличним доменом је ФОКУС.
Свет интернет комуникација нам доноси домаћу интернет страницу под називом Фокус. Покренут почетком 2011. као www.fokus.rs а до данас редизајниран два пута као Фокус.Срб и http://www.fokus.rs, плени пажњу специфично дизајнираним опцијама, које корисницима домаће друштвене мреже омогућује мноштво могућности.

09.09.2013. за ФБР приредила уредник Биљана Диковић

FOKUS 1

Интернет комуникација путем страница Фокус.Срб и fokus.rs једиствена je по томе што је приказ идентичан, што се није желела одрећи националнг идентитета, а и ћирилице као основног писма у Србији. То никако не значи да цела интернет страница Фокуса не може бити пребачена и на енглески језик, а такође се сав садржај може прегледати и постављати преко апликације за мобилни телефон. Фокус пружа корисницима самостално креирање профила, личног или пословног. Посебна предност „Фокуса“ је што на њему можете отворити налог, угасити га и, после неког времена отворити са истом адресом електронске поште, што је немогуће на сличним интернет страницама. Могуће је да се направи налог, и креира профил из почетка, а приликом креирања профила је могуће бирати на ком писму и ком језику се региструје (ћирилица или латиница, српски или енглески).

Могућности српске друштвене мреже је повезивање корисника преко интеракције ћаскања, популарно повезивање путем аудио видео позива (врста скајпа) и ћаскања кроз дописивање (тзв. чет) уз могућност истовременог играња видео игара са саговорником, додавање анкета, блогова, квизова, интаракцију постављања видео клипова путем најпознатијих интернет страница из области видео презентација. Фокус је компатибилан са осталим друштвеним мрежама и омогућио је својим корисницима дељење свих садржаја свуда по интернету. Фотографије, групе (фан странице) и мноштво додатних опција као што су : резултати спортских догађаја, времеснка прогноза, црквени календар, тв канали, преко 500 нових видео игара и 45 радио станица у опцију музика употпуњују кориснички панел који је сада доступан.

Специфично дизајнирана опција („Моја Србија“, Фокус.Срб/Моја_Србија/), која истиче националне вредности и знање о својој отаџбини настала је вођена идејом да је потребно промовисати све традиционалне, културне, историјске и патриотске чиниоце светосавског православља. Одважили су се на велики подухват да у оквиру друштвене мреже изграде духовно-културно-историјску електронску енциклопедију Србије, у оквиру опције Моја Србија.

Најновија могућност српске друштвене мреже је Фокусова електронска пошта (Епошта.Фокус.Срб), која свим заинтересованим корисницима омогућава да од стране Фокуса добију ћириличну адресу електронске поште. У пробном периоду који ће трајати до краја 2013. године свим заинтересованим ће бити отворени бесплатни налози ћириличних електронских адреса а крајем године ће бити омогућено аутоматско креирање сопственог налога од стране самих корисника. Без широке подршке друштвених чинилаца Србије, у јеку светске економске кризе тројица младих људи Србије ослоњени на хиљаде корисника Фокуса показују свој пре свега ентузијазам, знање и истрајност да поклоне Србији нешто јединствено.

Фокус чита и пише ћирилицом

ЋИРИЛИЦА - аутор САША ИЛИЋ

ЋИРИЛИЦА – аутор САША ИЛИЋ

Према нашем општем уверењу, ћирилица је лепше, калиграфскије писмо и није потребно замењивати је мање лепом латиницом.

За разлику од латинице ћирилица нема двословља нити слова са дијакритичким знацима. Брига за чистоту српског језика препоручује писање ћирилицом јер писање ћирилицом подсвесно ограничава употребе страних речи (туђица).

Упркос овим наметнутим променама, ћирилица је била и остала суштински једино писмо Срба православаца, као и Руса, Белоруса, Украјинаца, Бугара и Македонаца.

Ширење ћирилице је везано за мисионарску делатност свете Солунске браће, Св. Кирила (нареченог Константина Филозофа) и његовог брата Св. Методија.

Познавајући и признавајући културно-историјски и национално-државни значај ћирилице, Устав Републике Србије (Члан 10) напомиње да су у службеној употреби у Републици Србији „српски језик и ћириличко писмо”. И међународне институције признају да је ћирилица једино српско писмо, а по класификацији УНЕСКО-а, Вукова ћирилица је српско, а латиница хрватско писмо.

Вукова ћирилица представља својеврстан српски бренд – нешто што одликује само српски народ, нешто што треба чувати и промовисати.

Уколико су нечије међумрежне странице (енгл. site) примарно на латиници онда је подручје релевантности претраге ван Србије. Ускоро ће странице који су ћириличне бити на врху резултата претраге, ако се претрага врши са ИП адресе у Србији. Странице писане латиницом полако постају контрапродуктивне јер технолошке компаније немају разумевања за наше језичке егзибиције. Једноставније им је да систем уреде тако да се поштују међународни стандарди него незванична политичка наметања и подметања везана за писмо. Узевши све ово у обзир Фокус Тим се одлучио за ћирилицу а уз помоћ интернет странице ЧувариЋирилице.Срб и људи који је воде, ово су и остварили.

Шта се замера „Фокусу“?

Да  подсећа најпознатију мрежу на свету, само да је „клаустрофобичнији“. Можда, само на први поглед тако делује. „Фокус“ није једини покушај да се направи српска друштвена мрежа, он је најупорнији, најзанимљивији и, за сада, најдуговечнији што потврђују три године његовог постојања.

Поносни су што на својим страницама пружају шансу најпре Србији, њеним лепотама, потенцијалима, недовољно познатим обичајима и традицији, али и привредницима да се представе тржишту и клијентима. Цела једна просечна српска варош „Фокусових“ чланова није фактор за потцењивање.

За СРБски ФБРепортер записао Дејан Кљајић, представник Фокус тима из Јагодине.

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s