Љиљана Јовановић / ВЕСТИ ИЗ СВЕТА / Други пишу... / Редакција / САД / СВЕТ / ФБР ПРЕВОД / MAIL - RSS FEED

Код трећине америчке новорођенчади на западној обали може доћи до поремећаја штитне жлезде након нуклеарне катастрофе у Фукушими


Скоро трећина новорођенчади на америчкој западној обали могу имати проблема са штитном жлездом после нуклеарне катастрофе у Фукушими

Објављено : 03.04. 2013 19:56, Русија Данас

СРБски ФБРепортер- превод Љиљана Јовановић

Фукушима

Контрола  озрачења дечака у Центру за контролу у Корииама, у префектури Фукушима  (АФП фото/ Го Такаиама)

Истраживачи  су утврдили да нуклеарна катастрофа у Фукушими има далекосежне последице по  здравље, драстичније него што се раније мислило: од деце рођене на Западној обали САД 28 %  има повећану шансу да се код њих развије урођена Хипертиреоза.

Испитивањем услова на Западној обали након хаварије у Фукушими, истраживачи су открили да америчке бебе развијају сличне карактерстике као бебе у Европи ,  после хаварије у нуклеарној  електрани у Чернобиљу 1986.

“Хаварија нуклеарне електране у Фукушими, довела је до појаве радиоактивности на читавој територији САД, а посебно се то одразило у западним деловима земље” изјавили су истраживачи  на Пројекту Радијација и Здравље, чије  је седиште у Њујорку, а  чији резултати истраживања су објављени у часопису “Отворени часопис Педијатрија”.

Деца рођеена после 2011, након  хаварије  нуклераних електрана у  Фукушими у Јапану, имају висок ризик од добијања  урођеног поремећаја штитне жлезде, Хипертиреозу, посебно уколико су били  на првој линији удара  зрачења радиоакитивних изотопа.  Истраживачи су испитивали нивое концентрације радиоактивног изотопа Јода, ( Ј 131)  и појаве  случајева урођене Хипотиреозе.

Само после неколико дана од отапања нуклеарног језгра концентрација  Ј -131 у Калифорнији, на Хавајима, на Аљасци, у Орегону и Вашингтону су биле и до 211 пута изнад нормалног  нивоа, наводи се у Студији. Истовремено број урођених случајева Хипотиреозе се повећава у просеку за 16% од 17 марта до 31. децембра 2011.  И у  периоду  од 17 .марта до 30. јуна 2011, убрзо после инциднта, тек рођена деца су показала 28% повећање  ризика  од добијања Хипертиреозе.

У осталих 36 америчких држава,  изван зоне експозиције, ризик од појаве  урођене Хипертиреозе је смањен за 3% , што је налаз  који научници наводе као доказ да хаварија у Фукушими има везе са појавом веома високих резултата које су нашли на Западној обали.

Болест се јавља ретко, али може да буде тешка, уколико се не лечи. Фетуси и деца код којих се јави  болест показују заостајање у развоју.
Резултати су показали да 44,2% од 94.975  испитане деце из Фукушиме, показују на ултразвучном прегледу  малформације штитне  жлезде, као резултат њихове изложености радијацији.
Американци су увек сумњали да би радијација због хаварије из Фукушиме могла да угрози Западну обалу, али задња истраживања која бацају ново светло на  алармантне податке до којих су дошли научници показују супротно. Радиоактивни Јод, који доспе у људско тело се скупља у тироидној жлезди која производи хормоне раста. Излагање радијацији због тога може да успори раст мозга и тела детета. Излагање радијацији ће  имати дугорочне  ефекте, које су научници истраживали на онима који су били у близини  Чернобиљске нуклеарке током нуклеарног акцидента 1986 године.  Неколико  деценија након експлозије  2011, у студији Националног Института за здравље, утврђено је да је највећа апсорпција Ј-131 довела је до повећања ризика од рака штитне жлезде међу  жртвама Чернобиљске  хаварије – И тај ризик се није смањио током времена.

Деца која су имала несрећу да буду изложена радијацији из Фукушиме, на Западној обали, на Аљасци и на Хавајима, имају ризик  да могу да оболе од урођене Хипотироидозе или рака штитне жлезде током њиховог живота,  мада научници који раде на Пројекту Радијација И Здравље, су рекли да ће наставити  даља истраживања да открију  и друге факторе  који би могли да буду укључени у  њихове налазе пре него донесу чврст закључак о ефкетима које Фукушима може да изазове.

 


За ФБР превела Љиљана Јовановић 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s