analysis/АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА/Анализа/ВЕСТИ/Геополитика

Amerika uvodi sankcije Madjarskoj zbog saradnje sa Rusijom


otpor-washingtonu-i-bruxellesu-duboko-u-europi-budimpesta-se-otima-kontroli-odbacuje-eu-pritisak-i-dovodi-ruski-juzni-tok-sad-uvodi-sankcije-neposlusna-madarska-postaje-meta-za-smjenu-vlasti_4396_2871

  •  
  • Mađarska i Viktor Orban postao je Zapadu „trn u oku“ zato što odbija implementirati političko-ekonomsku doktrinu koja se svodi na maksimizaciju profita zapadnih kapitalističkih interesa.
  • Ako razmotrimo sve karakteristike Orbanove Vlade, i one dobre i one loše, idealan saveznik nameće se sam od sebe, a taj idealan saveznik kojeg je Madjarska odabrala, je Rusija. Postoje određene velike sličnosti između Orbana i Putina i načina na koji upravljaju zemljama. Mađarska stoga ima brojne predispozicije da bude jedan od jačih ruskih saveznika u Europi.
  • Za razliku od Srbije koja se još uvijek nalazi u tzv. „neintegriranom prostoru“, Mađarska je EU i NATO članica, a imati takvog saveznika „iznutra“ nešto je što bi se Moskvi itekako dopalo.
  • SAD je već poprilično ljut na Budimpeštu zbog ekonomskog otpora, no upravo juče dolazi vest koja bi mogla proizvesti znatnu eskalaciju već napetih odnosa. Naime, Orbanova stranka jučer je u parlamentu predložila amandman zakona kojime bi se zaobišle sve EU kočnice na početak izgradnje ruskog gasovoda Južni tok kroz Mađarsku.
  • Kako će SAD reagovati na sve ovo? Već je i reagovao, a reakcije su jako uznemirile Budimpeštu, mada se ovakvo nešto moglo očekivati već duže vreme. SAD su uvele sankcije Mađarskoj – za sada samo protiv političkih i poslovnih „korumpiranih službenika“, zabranjen im je ulaz u SAD. No, ovaj potez je posve jasan, ovo je poruka vlastima u Budimpešti, da znaju što sledi iza toga.
  • U Europi danas imamo veći broj zemalja koje su vrlo nezadovoljne politikom koja im je nametnuta, čak i među naizgled „najlojalnijima“ imamo brojne kritike, ali se one još ne iznose javno.
  • Zbog Ukrajine, SAD je naterao velik deo Europe da žrtvuje vlastite nacionalne i ekonomske interese. Pre ili kasnije ove zemlje će se početi buniti, a početak te konkretnije pobune mogla bi biti upravo Mađarska.

 

 

Mađarska pod vodjstvom Viktora Orbana sve više postaje „problematična“ za sile Zapada, kako za evropske elite, tako i za SAD. Jedna vrsta antagonizma prema Mađarskoj se zbog toga već oseća duže vreme, no ovih dana pojedini potezi ukazuju na to da bi Budimpešta uskoro mogla biti identifikovana kao jedan od većih izazova za dominaciju atlantističke ideologije u ovom delu Europe.

Orbanova vladajuća stranka Fidesz je desničarska populistička stranka. Konkretnih problema s njima ima dosta, prije svega njihovo koketiranje sa sve snažnijom krajnjom desnicom koja zadnjih godina sve više jača. No, u esenciji mađarski politički sistem se također kao i drugdje u Europi svodi na dva snažna centra, desni i lijevi centar.

Kao i svugde na današnjoj evropskoj političkoj sceni, klasični termini levica i desnica postaju kontradiktorni, a to je naročito vidljivo u Mađarskoj. Retorika je retorika, prilagođena biračkom telu, no ispod površine, u onom ključnom identitetu stranaka – dakle ekonomskom, vladajuća Orbanova desnica razlikuje se od tzv. „levice“ po tome da je daleko skeptičnija prema neo-liberalnoj ekonomskoj doktrini.

Mađarska nije prva zemlja Evrope gde su se desile ovakve duboke devijacije političkog kompasa, no devijacije postoje samo za neupućene – moderna socijal-demokratija, ono što se već tradicionalno u post-hladnoratovskoj Evropi naziva „levica“, vrlo je sklona neo-liberalizmu, propagiranju šireg uticaja kapitala i tržišta.

Ne tako davno evropska levica je bila, od nje se to i očekivalo, kočnica ovim tendencijama. Ne govorimo pritom o nekoj revolucionarnoj levici, već o klasičnoj „umerenoj“ levici koja je do nedavno brinula o opstanku socijalne države, jednog od najvećih i najvažnijih dostignuća Europe u celoj njenoj povesti. Danas takve ideale evropska levica jako retko zastupa, možda u Švedskoj gde nova vlast obećava borbu za spas socijalne države, ali malo gde drugde. U jednoj Francuskoj imamo na vlasti navodne levičare, ali realno politika koju zastupa Pariz, barem u ekonomskom smislu (mada i u drugima), čista je desničarska.

U Mađarskoj takođe imamo takav slučaj. Štaviše, u Mađarskoj je politički kompas zaista okrenut naglavačke. Vodeća „levičarska“ stranka, Mađarska Socijalistička Partija (MSZP) vodeći je zagovornik liberalnih reformi i slobodnotržišnih politika. Sredinom 90-ih upravo su MSZP sproveli velike tržišne reforme, mere štednje i masovnu privatizaciju.

Levičarska elita u Mađarskoj prodala se krupnom kapitalu kao možda nijedna druga levica u Europi. Takav nakaradni stav doveo je do podjednako čudnih protiv-reakcija, a ključna je ta da su konzervativne i desničarske stranke počele zastupati socijalnu politiku, otpor privatizaciji i bankama, državni intervencionizam, regulaciju – drugim rečima, onu politiku koja bi prirodno trebala biti zastupana od strane MSZP i drugih sličnih stranaka

Te činjenice su ključne u razumevanju aktualne situacije u Mađarskoj. Deklarirani desničari sada sprovode levičarsku politiku dok u isto vrijeme nastavljaju s desničarskom retorikom. Dakako, sve je ovo već dobro poznato u novijoj povijesti Europe – najveće nacističke i fašističke sile počele su u prvoj polovici 20. stoljeća graditi svoju inicijalnu popularnost upravo na ljevičarskim idealima i politikama.

Treba biti oprezan i na vreme reći koliko loše to sve skupa može završiti – nakon iskustva 20. stoleća ta opaska morala bi se neprestano isticati. S druge strane takođe treba i jasno reći tko je tome kriv – desnica postaje sprovoditelj levičarske politike samo onda kada levica ideološki i moralno bankrotira, kada se – jednostavnim jezikom – „proda“. Desnica će tada uskočiti među radničku klasu koju je levica ostavila na cedilu dok se bavi visokom buržoazijom i intelektualno si tepa da još uvek zastupa neke levičarske ideale (samo u teoriji i to striktnoj teoriji, daleko od bilo koje narodne laboratorije). Taj fenomen desnici daje prostor koji inače nikada ne bi mogla zauzeti pukom desničarskom retorikom koja se toliko često svodi na isključivost i trivijalnosti posve nebitne za život i opštu dobrobit pojedinca.

Sve u svemu, to je današnja Mađarska, a Viktor Orban postao je Zapadu „trn u oku“ ne zato što je desničarski populist (pa Zapad najviše i favorizuje takve, pogledajmo samo Ukrajinu) i zato što pod njim dolazi do degradacije slobode medija (kritikovati Mađarsku, a ćutati o jednoj Turskoj koja se promoviše kao „model“, je krajnji cinizam po tom pitanju), već isključivo zbog toga – i samo zbog toga – što odbija implementirati političko-ekonomsku doktrinu koja se svodi na maksimizaciju profita zapadnih kapitalističkih interesa. Drugim rečima, želi više za sebe nego za njih, dok se levica spremno prodaje, uhljebljuje i pušta vlastitu zemlju na milost i nemilost hiper-eksploataciji.

Nadalje, kada jedan model stasa prirodno je da će tada tražiti sebi slične saveznike. Ako razmotrimo sve karakteristike Orbanove Vlade, i one dobre i one loše, idealan saveznik nameće se sam od sebe, a taj idealan saveznik je Rusija. Postoje određene velike sličnosti između Orbana i Putina i načina na koji upravljaju zemljama. Mađarska stoga ima brojne predispozicije da bude jedan od jačih ruskih saveznika u Europi. Za razliku od Srbije koja se još uvijek nalazi u tzv. „neintegriranom prostoru“, Mađarska je EU i NATO članica, a imati takvog saveznika „iznutra“ nešto je što bi se Moskvi itekako dopalo.

Štaviše, ako bi taj pristup funkcionisao to bi se svakako odrazilo i na Srbiju jer bi Beograd uvideo da može biti i u EU i zadržati povoljne odnose s Moskvom. Dakako, to bi dovelo i do reakcije Bruxellesa koji bi verojatno baš zbog toga počeo odgađati ulazak Srbije u EU, da ne bi eventualno Moskva dobila dva saveznika unutar unije.

Vratimo se na Mađarsku – SAD je već poprilično ljut na Budimpeštu zbog ekonomskog otpora, no upravo juče dolazi vest koja bi mogla proizvesti znatnu eskalaciju već napetih odnosa. Naime, Orbanova stranka jučer je u parlamentu predložila amandman zakona kojime bi se zaobišle sve EU kočnice na početak izgradnje ruskog gasovoda Južni tok kroz Mađarsku. Otkako se Viktor Orban zadnji put susreo s Aleksejem Millerom, predsednikom ruskog Gazproma, sve ide u ovom pravcu, a ovaj amandman zakona doći će kao veliki šok i Bruxellesu i Washingtonu. To će biti neugodna spoznaja da Budimpeštu više zaista ne mogu kontrolisati, a sprečavanje Južnog toka jedan je od najvećih geopolitičkih ciljeva na prostoru Evrope (opširnije o temi: Velika plinska igra i energetska budućnost Europe: Trans-jadranski plinovod, Nabucco, Južni tok i drugi projekti – o pobjednicima, gubitnicima i zemljama kojima prijete veliki energetski problemi).

Kako će SAD reagovati na sve ovo? Već je i reagovao, a reakcije su jako uznemirile Budimpeštu, mada se ovakvo nešto moglo očekivati već duže vreme. SAD su uvele sankcije Mađarskoj – za sada samo protiv političkih i poslovnih „korumpiranih službenika“, zabranjen im je ulaz u SAD. No, ovaj potez je posve jasan, ovo je poruka vlastima u Budimpešti, da znaju što sledi iza toga. Ako Orban nastavi igrati po svome, narančasta revolucija je u Mađarskoj apsolutno zagarantovana, možda već u narednim mesecima.
SAD su sankcije protiv nekoliko mađarskih dužnosnika i poslovnih ljudi uveli prošlog petka. „Odluka State Departmenta je doneta na temelju kredibilnih informacija da su ti pojedinci, manje od 10, bili ili još uvek jesu uključeni ili se koriste korupcijom“, rekao je Andre Goodfriend, ataše američke ambasade u Budimpešti. „Ti pojedinci, vladini dužnosnici, bivši vladini dužnosnici ili osobe povezane s njima, više nemaju pravo ulaska u SAD“, naglasio je Goodfriend.

Koliko se i kojih osoba nalazi na popisu sankcija, nije poznato, ali je svima u Mađarskoj jasno da je ovo bila „zadnja opomena“ Washingtona pred konkretnije poteze.

U američkim medijima takođe je već krenula jedna kampanja protiv Mađarske, pa tako list The Foreign Policy u tekstu od 17. septembra ističe: „Zaista, mađarska prisutnost u društvu demokratija je uvreda za zemlje koje su prevladale ostavštinu komunizma, kolonijalizma, građanskog rata i diktature“.

Kampanja kontra Mađarske će se ubrzano pojačavati, a ako je Budimpešta odlučila reagovati na američke sankcije na način da širom otvore vrata početku izgradnje ruskog Južnog toka, eskalacija će biti neminovna i velika.

Svaka priča ima dvije strane, pa tako i ova mađarska. S jedne strane je tačno da vlasti nastoje ugušiti tzv. „demokratske institucije“ kako bi učvrstili vlastitu vlast. S druge strane te institucije su zapravo nevladine organizacije direktno finansirane ili iz Bruxellesa ili iz Washingtona, a krovni im je interes – mada često delovali „okolo naokolo“ – osigurati stabilnost ustroja koji pogoduje neo-liberalnoj ekonomskoj doktrini, u prevodu – primarno stranom kapitalu.

Sve istinito i poluistinito kontra mađarskih vlasti što će se u narednom periodu snažno potencirati biće ipak u svrhu političke agende, ne stvarne kritike. Taj sraz će biti zanimljiv jer se odvija „duboko“ u Evropi, a ishodi ovakvih situacija uvek mogu rezultirati raznim „domino efektima“. U Europi danas imamo veći broj zemalja koje su vrlo nezadovoljne politikom koja im je nametnuta, čak i među naizgled „najlojalnijima“ imamo brojne kritike, ali se one još ne iznose javno.

Zbog Ukrajine, SAD je naterao velik deo Europe da žrtvuje vlastite nacionalne i ekonomske interese. Pre ili kasnije ove zemlje će se početi buniti, a početak te konkretnije pobune mogla bi biti upravo Mađarska.

advance.hr
Izvori / reference:

Is this a joke, or serious? Hungary’s Rogán on U.S. travel ban
http://www.portfolio.hu/en/economy/is_this_a_joke_or_serious_hungarys_rogan_on_us_travel_ban.28549.html

At the Back of the Class
http://www.foreignpolicy.com/articles/2014/10/17/at_the_back_of_the_class_hungary_democracy_orban

US slaps entry ban on ‘corrupt’ Hungary officials
http://www.brecorder.com/general-news/172/1233698/

US Cancels Visas for Hungarian Officials Over Corruption Allegations
http://en.ria.ru/politics/20141018/194269985/US-Cancels-Visas-for-Hungarian-Officials-Over-Corruption.html

Hungary set to bypass EU over South Stream with law amendment
http://www.portfolio.hu/en/economy/hungary_set_to_bypass_eu_over_south_stream_with_law_amendment.28562.html

The Evolution and Development of the Hungarian Socialist Party

Click to access 499.PDF

Hungary’s elections: Don’t be fooled by the labels
http://rt.com/op-edge/hungary-elections-fake-left-169/

2 thoughts on “Amerika uvodi sankcije Madjarskoj zbog saradnje sa Rusijom

  1. Reblogged this on TS IMPERIAL – BANKING NEWSLETTER and commented:

    Mađarska i Viktor Orban postao je Zapadu „trn u oku“ zato što odbija implementirati političko-ekonomsku doktrinu koja se svodi na maksimizaciju profita zapadnih kapitalističkih interesa.
    Ako razmotrimo sve karakteristike Orbanove Vlade, i one dobre i one loše, idealan saveznik nameće se sam od sebe, a taj idealan saveznik kojeg je Madjarska odabrala, je Rusija. Postoje određene velike sličnosti između Orbana i Putina i načina na koji upravljaju zemljama. Mađarska stoga ima brojne predispozicije da bude jedan od jačih ruskih saveznika u Europi.
    Za razliku od Srbije koja se još uvijek nalazi u tzv. „neintegriranom prostoru“, Mađarska je EU i NATO članica, a imati takvog saveznika „iznutra“ nešto je što bi se Moskvi itekako dopalo.
    SAD je već poprilično ljut na Budimpeštu zbog ekonomskog otpora, no upravo juče dolazi vest koja bi mogla proizvesti znatnu eskalaciju već napetih odnosa. Naime, Orbanova stranka jučer je u parlamentu predložila amandman zakona kojime bi se zaobišle sve EU kočnice na početak izgradnje ruskog gasovoda Južni tok kroz Mađarsku.
    Kako će SAD reagovati na sve ovo? Već je i reagovao, a reakcije su jako uznemirile Budimpeštu, mada se ovakvo nešto moglo očekivati već duže vreme. SAD su uvele sankcije Mađarskoj – za sada samo protiv političkih i poslovnih „korumpiranih službenika“, zabranjen im je ulaz u SAD. No, ovaj potez je posve jasan, ovo je poruka vlastima u Budimpešti, da znaju što sledi iza toga.
    U Europi danas imamo veći broj zemalja koje su vrlo nezadovoljne politikom koja im je nametnuta, čak i među naizgled „najlojalnijima“ imamo brojne kritike, ali se one još ne iznose javno.
    Zbog Ukrajine, SAD je naterao velik deo Europe da žrtvuje vlastite nacionalne i ekonomske interese. Pre ili kasnije ove zemlje će se početi buniti, a početak te konkretnije pobune mogla bi biti upravo Mađarska.

  2. Повратни пинг: Amerika uvela sankcije Madjarskoj zbog saradnje sa Rusijom | BELEŽNICA

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...