ВЕСТИ

ВЕСТ КОЈУ ТАДИЋЕВ РЕЖИМ КРИЈЕ ОД ЈАВНОСТИ: У СЛОВЕНИЈИ ОСУЂЕН НА РОБИЈУ ГРАДИТЕЉ МОСТА НА АДИ ЗБОГ ДАВАЊА МИТА (ЂИЛАСУ?)!!!


Мито пресудило градитељу Моста на Ади

ПЕЧАТ | april 5, 2012 at  23:52


Пише Светлана Васовић-Мекина

Иван Зидар, директор СЦТ-а из Љубљане, осуђен је на 17 месеци затвора и 11 хиљада евра глобе. Занимљиво је да су београдски медији прећутали ову спектакуларну вест, иако су се претходних месеци марљиво бавили свим, па и најситнијим детаљима везаним за мост преко Аде

Окружни суд у Љубљани је због корупције (давања мита приликом склапања послова, како стоји у пресуди) у петак, 30. марта 2012. године, осудио на годину дана и пет месеци затвора Ивана Зидара, директора (сад већ пропалог) СЦТ-а, фирме која је градила Мост на Ади, а 2011. године била изабрана и за градњу приступних саобраћајница, заједно са „Приморјем“ из Ајдовшчине.

Уносан посао је на крају пропао јер су пропала оба предузећа, пошто су оба директора (Зидар и Душан Чернигој, „Приморје“) у Словенији од фебруара 2008. године била под истрагом у највећој домаћој корупционашкој афери. На исту казну затвора (17 месеци) и глобу од 11 хиљада евра, уз плаћање судских трошкова (свако од осуђених по 500 евра), осуђен је и Чернигој, директор „Приморја“.

Занимљиво је да су београдски медији прећутали ову спектакуларну вест, иако су се претходних месеци марљиво бавили свим, па и најситнијим детаљима везаним за мост преко Аде. Само су „Новости“, „прескочивши“ да помену СЦТ (ваљда да се то не би повезало са Мостом на Ади), штуро пренеле да је осуђени Зидар „градио подземне бункере Садаму Хусеину“, али су „заборавиле“ да помену да је у много ближој историји тај исти Зидар градио, на пример, и мост градоначелнику Драгану Ђиласу у Београду, што је, уједно, Зидаров последњи грађевински подвиг.

Пресудом, којом је после свега 525 дана суђења у Љубљани осуђен Зидар (74), окончан је први словеначки велики „тајкунски процес“. Уз Зидара и Чернигоја је због давања (и примања) мита приликом уговарања посла на градњи торња за ваздушну контролу аеродрома „Брник“ код Љубљане – осуђено још шест оптужених. Највише казне су добиле коловође: Зидар и Чернигој. Зидару је у изгледу да старост проведе иза решетака, јер га чека још седам других суђења на основу одвојених оптужница, које га такође терете за различите деликте, а пре свега корупцију.

13 thoughts on “ВЕСТ КОЈУ ТАДИЋЕВ РЕЖИМ КРИЈЕ ОД ЈАВНОСТИ: У СЛОВЕНИЈИ ОСУЂЕН НА РОБИЈУ ГРАДИТЕЉ МОСТА НА АДИ ЗБОГ ДАВАЊА МИТА (ЂИЛАСУ?)!!!

  1. UZS- ujedinjeni zatvori regiona Balkana!!! Da se ujedine zatvori bivse YU pa da ih skupimo sve na jedno mesto!!! Ono, treba samo restarisati GOLI OTOK ! Sta kazete VI Roblje bivsih YU Republika?

  2. pa to narode nije nista novo. korupcije ima svuda u svetu. ja zivim u eu i, posla radi videla sam i sitne i krupne vrste korupcija. ovde je tako. ako neko preduzece zeli da dobije posao mora da potplati da bi ga dobio. sve je to meni toliko dobro poznato i ne znam zasto to sve vas toliko uznemirava kad je i kod nas oduvek bilo mita i korupcije. u svetu se korupcija nece nikada iskoreniti, na zalost.

  3. Naravno da su beogradski mediji prećutali. Ono što se mesecima samo naga]alo, [aputalo, sada je izašlo na videlo. Takav je gradonačelnik Đilas, sa takvima sklapa ugovor.

  4. Pa sta mislite zasto je vrh DS-a najbogatiji u zemlji, sigurno ne zbog teskog rada, nego zbog korupcije i mita, 12 godina rade to, katastrofa, dobro je da postoji ovakav portal gde se moze saznati sta se radi.

  5. slazem se apslutno sa SVIM porukama koje sam ovde procitao,ali najvise mi se dopalo to oko golog otoka..samo se plasim da niko ni zasta nece odgovarati,kao i u slucaju prethodne vlasti.Jul je vukao sve konce,drzao sve finansije,i rezultat?

    pozdrav

  6. U celoj nazovi evropskoj zajednici, kojoj neki Srbi teze i zele da je prikazu kao bolju od Srbije je isto tako, …
    korupcija do beskonacnosti, degeneracija, nepismenost i nezdrav um…to vam je evropska zajednica… bez svesti
    nadam se da je ovom narodu ostalo svesti…

  7. дај те линк од вести? из словеније!
    РЕДАКЦИЈА: НАШ ИЗВОР ОВЕ ВЕСТИ (КАКО ЈЕ ТО НАВЕДЕНО У ТЕКСТУ) ЈЕСТЕ „ПЕЧАТ“- А ОНИ СЕ ПОЗИВАЈУ НА ОДЛУКУ ОКРУЖНОГ СУДА У ЉУБЉАНИ ОД 30 МАРТА ОВЕ ГОДИНЕ- НЕ ВИДИМО ШТА ЈЕ ТУ СПОРНО. АКО ВИ ИМАТЕ ДОКАЗЕ ЗА СУПРОТНО, ОБЈАВИЋЕМО…

  8. Novi drzavni sistem nema dobre instrumente kontrole, nema nikakve posledice za necinjenje kojim se izaziva steta drzavi. Vlast, bez obzira ko je cini, ne odgovara za svoje kriminalne greske, nema ko da kontrolise, sankcija. Krupna kradja je sasvim izvan kontrole.

  9. Ма то није ни врх леденог брега. Они мост од 12 млн.Е фактуришу као 120.млн, радикали чак тврде да су фактуре достигле скоро 600млн. То је сувише велика свињарија за наше Жутаће – то је већ озбиљан посао озбиљних светских банака, на тему: како зарадити 1/2 млрд. ни орао ни копао? Одговор је: саградити рецимо мост за 12млн, а наплатити га 600, с’тим да се намире и локални бедници који пристају да народ после плаћа 900млн. са каматама за мост који баш није био неопходан. Још онако лицемерно вичу „изградили смо ВАМ мост!“

  10. То други неће ни да граде – него криминалци. Јер треба да фактуришеш 50х скупље и после целога живота да чекаш – кад ће нека ревизија да ти закуца на врата, да те пита: ајде, мајке ти, објасни – од чега си ти правио онај мост, па да кошта ко компјутер?

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...