ВЕСТИ

ГЛАС БУЊЕВАЦА ИЗ СРБИЈЕ: МИ НИСМО ХРВАТИ!


Буњевци не одустају: Траже укидање наредбе о насилној асимилацији

четвртак, 08.02.2018. у 11:53

„Дужијанца” је једна од најпознатијих градских манифестација у Суботици коју организују Буњевци (Фото А. Исаков)

СУБОТИЦА – Буњевачки национални савет саопштио је данас да не одустаје од захтева за укидање наредбе из 1945. године као акта насилне асимилације.

Из тог савета тврде да не постоји никакав идентитетски спор на међудржавном нивоу између Србије и Хрватске, те да је изјашњавање о националној припадности у Србији слободно.

„Ми признајемо свакоме ко се изјаснио да је Хрват, да је припадник хрватске мањине у Републици Србији. Познато је да смо испред Буњевачког националног савета јавно позвали Хрватско национално веће на сарадњу. На жалост, то је са подсмехом одбијено”, поручују из БНС реагујући на јучерашње отворено писмо председника Хрватског националног вијећа Славена Бачића.

Бачићево ХНВ се, наиме, противи усвајању иницијативе БНС за проглашење ништавности акта о насилној асимилацији Буњеваца, јер би то, како сматрају у том већу, могло да доведе до подизања нових тензија и анимозитета између заједнице Буњеваца који се не осећају Хрватима и хрватске заједнице у Србији.

У отвореном писму председнику Скупштине АП Војводине Иштвану Пастору и председнику владе АП Војводине Игору Мировићу, председник ХНВ поручио је да је, како каже, био неугодно изненађен саопштењем у којем стоји да је Покрајинска влада обећала да ће подржати иницијативу БНС.

Из БНС, пак, поручују да подржавају разговоре председника Србије и Хрватске, Александра Вучића и Колинде Грабар Китаровић и надају се да ће они допринети решавању проблема, и да ће побољшати положај српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Републици Србији.

„Не одустајемо од захтева да се срамна Наредба из 1945. године окарактерише као акт насилне асимилације и да се као такав сматра ништавним. Да је то неопходно доказују управо ставови које износи г. Бачић, и не само он. Једном за свагда треба ставити ствари на своје место и отварати путеве сарадње”, поручују из БНС у саопштењу достављеном медијима. (Танјуг)

Извор: Политика

4 thoughts on “ГЛАС БУЊЕВАЦА ИЗ СРБИЈЕ: МИ НИСМО ХРВАТИ!

 1. Закључак о Буњевцима и Шокцима је католички свештеник из Мађарске, Бернардин Уњи, изнео недвосмислено, те не треба да проверавамо његову тврдњу – да су Буњевци и Шокци чисти Срби. Али, треба да размишљамо о појави (коју Уњи наводи), да повјесничари (историчари) кад открију српску припадност Буњеваца и Шокаца, онда о томе напишу једва коју реч:
  „Моја књига, верујем, одагнаће сумњу и неупућеност око порекла и религије буњевачке и шокачке нације, као и од тога, да нису потомци једног посебног племена, него да су покатоличени Срби. И наши историчари, у својим књигама и у чланцима, објављеним у научним часописима, изражавају ово мишљење, када представљајући остале националне мањине – сматрајући да су Буњевци и Шокци Срби, поклањају им пажњу у само неколико редова“.

  • Kњига : Слободан Јарчевић, БИВШИ СРБИ, Римокатолици, Муслимани, Румуни, Црногорци, Издавач Мирослав, Београд, 2007., то детаљно показује и доказује.Посебно хвала писцу за посвету у књизи : Душану Прокину, Сремцу,, у част 28.7.1934. кад је рођен на корист Србству ! Бгд.04. 8.7517.г. ( 2009.)

 2. Писац Уњи нам пружа драгоцене податке о Шокцима, Буњевцима и Босанцима, који су стигли у Мађарску с католичким свештеницима фрањевачког реда. За њих веже две непобитне чињенице:
  1. дошли су у Мађарску са српских територија – јужно од Саве и Дунава и
  2. припадници су српског народа – без обзира које су вероисповести.
  За Шокце каже, да су стигли из Босне, Далмације и Херцеговине, па и из Пиринејске Македоније, а Буњевци су стизали и из многих српских крајева, рачунајући и са онима у Србији и Македонији – која се граниче с Бугарском, па и из данашње Албаније. Бернардин Уњи нас не обавештава произвољно, него се позива на писце из претходних столећа – сведоке доласка ових Срба на тло средњевековне Мађарске, који су поседовали државна документа о том досељавању. Нашао је и запис фрањеваца из Денеша од 1686. године, у којем се спомињу Буњевци и франковци из Босне српске народности (свакако, Босна је у Средњем веку била српска државна земља), па је право чудо, како је савремена повјест (историја) могла да ове Србе (који су избегли мађаризацију), тако упорно, сврстава у припаднике хрватског народа – а нико од предака данашњих Буњеваца и Шокаца није говорио ни хрватским језиком – језиком народа у Загребу и Загорју! Ево садржаја овог документа – о насељавању Босанаца (Буњеваца) у Мађарску 1686. године – две године после прогона Турака:
  „Становништво града Суботице, такозване Буњевце, довело је овамо 18 фрањеваца, који су, већином, дошли из Босне, а делимично и из Далмације. Неки су се сместили у тврђави, која се налазила на месту садашњег самостана, а други су се преселили у Сегедин. А, фрањевци, који су их пратили, осим фра Анђеа Шарчевића (Angjea Šarčevića), убрзо су се вратили у Босну. То се догодило зато што мађарска редодржава, названа по Спаситељу, није допустила да се у Суботици, која је припадала тој редодржави, дуже време задржавају босански фрањевци. И фра Шарчевић, када су већ и салваторијански фратри научили словенски језик, вратио се у домовину…“

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s