ВЕСТИ

Радош Бајић: ЧИЈИ СУ НЕМАЊИЋИ


Радош Бајић: Чији су Немањићи

Још се у јавности није стишала бура настала након емитовања прве епизоде ТВ серије „Немањићи“ којом је РТС желео да уважи своје гледаоце – свечарским приказивањем прве епизоде у најударнијем термину свог новогодишњег програма. Верујем да је Јавни сервис желео мало и да се похвали – што је природно. Јер управо захваљујући РТС-у у последњој деценији створена је једна нова друштвена и културна институција на нашим просторима, а то је домаћа ТВ серија, пише глумац и редитељ Радош Бајић у ауторском тексту за „Блиц“.

У сучељавању са енромном доминацијом страних ТВ садржаја, филмова и серија које промовишу начин живота и вредности других социјалних средина и културних амбијената – настала је потреба да национална телевизија макар суботом и недељом у најгледанијим вечерњим терминима емитује играни серијски прогам домаћих аутора.

У којем се говори српским језиком, где играју наши глумци, у чијој реализацији своје право на рад и егзистенцију остварује огроман број филмских радника, уметника, стваралаца и уметничких сарадника – чиме поред програмске РТС остварује и веома значајну друштвену и социјалну улогу.

Овде не могу а да се са дужном пажњом не сетим покојног Александра Тијанића. У тешким и турболентим временима, у трусним друштвеним, социјалним и политичким превирањима, у којима је, када је РТС у питању, експлицитно и једино било важно шта ће објавити Дневник у пола осам – он је схватио улогу и вишедимензионални значај домаћег серијског програма. За очување језика, културе, фолклора, обичаја и свих других круцијалних животних вредности народа који живе на овим просторима. Па, и за одржање националног сабира.

Ако се има у виду да смо народ који нема националну стратегију и у много важнијим и битнијим областима од ове, који се ни у једној области не држи континуитета већ свака нова гарнитура баца са стола оно што је започела бивша – просто је чудо да је вођство РТС-а предвођено Драганом Бујошевићем наставило са праксом на којој је упорно инсистирао Главоња. Како су из милоште звали човека од чијег пера су страховали многи.

У данима најбруталнијих напада на РТС у поводу емитовања једне епизоде „Немањића“, истине ради – као човек који не би знао да бекне о многим стварима, професијама, сферама и областима, а који се у ово што пише поприлично разуме, усуђујем се да устврдим – да је екипа на РТС-у предвођена Бујошевићем, не само предано наставила са производњом ТВ серија, већ да је и по опсегу, по жанровској диферентности и по резултатима отишла много даље. Што је за сваку похвалу.

РТС годишње у сарадњи са екстерним продукцијама сними и прикаже више од шест ТВ серија које су по гледаности увек у самом врху, које упосле хиљаде учесника. Које највећим делом својим технолошким и продукцијским квалитетом могу да стану раме уз раме са најбољим светским продукцијама без обзира на више него скромне буџете које аутори и екипе имају на располагању. Пример за то је недавно завршена јесења сезона серијског програма којег је емитовао РТС.

И на крају, реч две о „Немањићима“? Нећу их бранити – браниће се сами. Као и сваки други пројекат који излази пред суд гледалаца и народа. У ерупцији оспоравања, пљувачина, увреда, ниподаштавња и напада на РТС и на ауторе и учеснике ове ТВ серије – један сам од ретких који је био и остао на другој страни.

Позвао сам на уздржаност, показао сам респект и поштовање за огорман труд и напор екипе и аутора, истакао сам неопходност трпељивости уз напомену да треба сачекати емитовање већег дела серије и тада изаћи са критичким запажањима и судовима. И на крају, указао сам на национални значај пројекта?

Питам се, да ли би Албанци на пример, са таквом жестином и омаловажавањем напали ТВ серију о свом националном јунаку Скендербегу? Ма каква она била? Или Хрвати о свом бану Јосипу Јелачићу? Не верујем?

Пример бруталног напада на „Немањиће“ говори нешто друго? Да смо се као друштво попели на трон опште нетрпељивости и диструкције – али и нешто још приземније? Да је артиљерија по „Немањићима“ заправо напад на фотељу генералног директора РТС-а? Живи били па видели…

One thought on “Радош Бајић: ЧИЈИ СУ НЕМАЊИЋИ

 1. КАКО ЋЕ БУЈОШЕВИЋ ДА НАГРАДИ РАДОША БАЈИЋА?

  Прво, изненађује стил и квалитет писма којим се Радош Бајић обратио јавности. Добро, тешко је да се срочи нешто за шта се унапред зна да народ неће да прихвати. Осим овога, од Бајића се очекује мало већа елоквентност, макар у складу са пословима које ради. Од особе из струке пожељан је објективнији приступ и стручнија анализа и свеобухватнија оцена серије Немањићи. Бајић за такав стручан и професионалан однос није био спреман. Дошла је до изражаја његова ускогрудост и лични разлози, јер су га погодиле критике и његових серија, поготово серије Равна Гора, које су ишле упоредо са критикама серије Немањићи. А постоје и други разлози.
  Друго, има ранијих коментара да је Бајић под притиском политичара морао да мења сценарио Равне горе и да одређене сцене прикаже по устаљеном послератном клишеу. То се поготово односи на сцену у којој четник коље муслимана или дочек Броза. Сада, после његовог оглашавања, може да се закључи да нису одлучујући били само политички притисци, већ и мишљење Радоша Бајића.
  Треће, Радош Бајић мења тезе по опробаном методу и поставља невероватно питање “чији су Немањићи“, као да постоји макар један Србин који је критиковао серију Немањићи, а да је довео у питање припадност Немањића српској нацији или да је довео у питање лично поштовање српских владара из тог периода. Као да је квалитет снимљене серије имао везе са нашим претходним мишљењем о Немањи и Немањићима. Међутим, шта се испушта из вида, а веома је важно и битно? Толико лоша серија може да утиче на гледаоце и промени позитивно мишљење које нација има о Немањићима. Али Бајић мисли сасвим другачије: ако смо се усудили да критикујемо сценарио, режију, глумце и много тога још, онда не волимо Немањиће. Каква флоскула и каква замена теза. Напротив, критиковали смо серију зато што не желимо да се баци љага на Немањиће, зато што не желимо да се оцрни и тај период светле српске историје, зато што не желимо да РТС уништи и Немањиће по устаљеном антисрпском принципу и са безброј примера од настанка РТС-а до данас.
  Четврто, уместо да сви редом из РТС-а одговарају за намерне или ненамерне грешке и пропусте, Радош Бајић их “спашава“ обрушивши се на гледаоце. Тиме хоће да нагласи кривицу свих који су упутили критику серији, поистовећујући критику са издајом, што, како он каже, хрвати и шиптари, наравно, никада не би урадили. Значи, Бајић мисли да морамо да гледамо и ћутимо, каква год да је серија. Чак и ако серија не може да се гледа или чак и ако серија омаловажава династију Немањића.
  Пето, изненађује толико Бајићево додворништво Бујошевићу. Тај хвалоспев је просто дегутантан. Свима се смучило, а сам Бајић ће се убрзо стидети својих речи, поготово своје критике коју је упутио гледаоцима, јер је обавештен о истраживању према коме је 80 посто гледалаца критиковало серију Немањићи. Критике гледалаца су конкретне и не могу да се оспоре. Нико не може да их оспори, па ни Радош Бајић који ни једном речју не каже шта није тачно што су гледаоци навели.
  И на крју: јасно је да Бајић очекује, после оваквог срцепарајућег хвалоспева, Бујошевићеву награду. Хајде да погађамо коју то награду очекује.

  Мића из Ниша

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s