ВЕСТИ

LadyArwen: Страдање србске жене


За време окупације Србије, у Првом светском рату, сав се терет свалио на женска плећа. Жене су, у новим околностима, постале заштитнице породице, куће, имања и целокупне имовине и често једине хранитељке своје деце. У страној штампи је забележено да гомиле жена, пратећи своје мужеве, које одводе у интернацију, „трче, заостају и опет трче“.

Интересантна је ствар да су жене, тако страшно погођене и усамљене, као кројачице радиле и подносиле своју страховито тешку судбину. За време окупације у Србији сав терет рада, свалио се на женска плећа. Од свих улога, које су за већину жена у ранијем животу биле незамисливе, најтежа је била очување породице и кућног огњишта.

 

       Таквом србском друштву, које се због бројчане предмоћи лепшег пола могло и назвати и женским друштвом, Бугари и Аустријанци су, од марта 1916. Године, увели низ прописа и одредили разне казнене мере за њихово непоштовање. Од тада је, у свим породицама без мушких чланова, жена постала представник породице пред војном влашћу и одговорна за извршавање обавеза. Једна од великог броја обавеза био је кулук, који је погађао жене, децу и старце. Приликом кулучења често су одлазили по неколико месеци од својих кућа. Тада су добијали новчану накнаду за свој труд али су запоставили редовне послове.

Женама је много тешко падао сам чин окупације. Да би деморалисао сеоско становништво, непријатељ је намерно ширио гласине, да су србски војници изгинули или помрли по гудурама Албаније.

 

       Рат је био узрок промена и у брачном животу. У ратним околностима се појавио већи број малолетничких бракова и ванбрачних заједница. Разлози се налазе у демографским променама, изазваним страдањем млађих мушкараца. Услед огромних људских жртава, многе сеоске породице су остајале без најспособније мушке радне снаге, коју је требало надокнадити и ту је излаз био у склапању бракова. Родитељи су се бојали да ћерка остане неудата а имање без мушког наследника.

 

Већина жена се, без обзира на тежак живот, пљачкање, малтретирање, бројне пољске послове надала, да је окупација само привремено зло.

 

И након свих недаћа које су жене преживеле и поднеле, поред своје основне улоге да буду мајке и изведу своју децу на правилан пут, оне су стојички и достојанствено поднеле све ратне недаће и показале да могу бити праве заштитнице своје породице и целокупног србства.

 

Advertisements

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s