ВЕСТИ

Горан Ђорђевић ДСС: Резолуција за изузимање Ниша из Вучићевог споразума с НАТО пактом


dacic-nato
На основу члана 2, члана 10. и члана 32. у вези са чланом 23. Закона о локалној самоуправи (”Службени Гласник РС’’ бр. 129/07 и 83/14) и члана 37. Статута Града Ниша (‘’Службени лист Града Ниша’’ бр. 88/08),
Скупштина Града Ниша, на седници од _________ , доноси

Д Е К Л А Р А Ц И Ј У

I Проглашава се изузимање територије Града Ниша из примене одредаба Закона о потврђивању Споразума између владе Републике Србије и организације „НАТО“ за подршку и набавку (NSPO) у сарадњи у области логистичке подршке (”Службени гласник РС- Међународни уговори” бр. 3/16).
II Град Ниш покреће иницијативу пред Народном Скупштином Републике Србије за измену Закона о потврђивању Споразума између владе Републике Србије и организације „НАТО“ за подршку и набавку (NSPO) у сарадњи у области логистичке подршке (”Службени гласник РС- Међународни уговори” бр. 3/16) у смислу одредбе из претходног става.

О б р а з л о ж е њ е

Закон о локалној самоуправи (”Службени Гласник РС’’ бр. 129/07 и 83/14) у члану 2. прописује да је локална самоуправа право грађана да управљају јавним пословима од непосредног, заједничког и општег интереса за локално становништво, непосредно и преко слободно изабраних представника у јединицама локалне самоуправе, као и право и способност органа локалне самоуправе да, у границама закона, уређују послове и управљају јавним пословима који су у њиховој надлежности и од интереса за локално становништво, а чланом 10. истог Закона, прописано је да локална самоуправа ужива правну заштиту у складу с Уставом и законом.
Полазећи од чињенице да је Град Ниш био жртва НАТО агресије 1999. године и да се људске жртве које је Град Ниш поднео не могу заборавити, да је бомбардовањем уништена градска инфраструктура, која се није обновила у потпуности до данашњих дана, Скупштина Града Ниша, у циљу заштите интереса својих грађана, очувања моралног и људског интегритета, захтева од Народне Скупштине Републике Србије доношење Закона о измени Закона о потврђивању Споразума између владе Републике Србије и организације „НАТО“ за подршку и набавку (NSPO) у сарадњи у области логистичке подршке (”Службени гласник РС-Међународни уговори” бр. 3/16) и проглашавање екстериторијалности Града Ниша, као јединице локалне самоуправе, у односу на исти.
Имајући у виду претходно наведено а посебно апсолутни и неограничени карактер Споразума, а полазећи од одредби Бечке конвенције о уговорном праву („Службени лист СФРЈ-међународни уговори“, бр.30/72), Устава Републике Србије који у члану 2. прописује да сувереност Републике Србије потиче од њених грађана и да ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана, као и Резолуције Народне скпупштине Републике Србије о озаштити суверенитета, територијалног интегритета и уставног поретка Републике Србије, која у члану 6. утврђује војну неутралност Републике Србије у односу на постојеће војне савезе, Скупштина Града Ниша као представник воље грађана Ниша, доноси ову Декларацију.
Број: _____________
У Нишу, _________ 2016.године.

СКУПШТИНА ГРАДА НИША

ПРЕДСЕДНИК

Advertisements

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s