ВЕСТИ

ПРИНЦИП И ДОСТОЈАНСТВО ПОЗИВА НА АНТИ-НАТО ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ!


7 Votes

nismo-zaboravili-ne-u-nato

Покрет Принцип и Достојанство Србије, у потпуности подржава предстојећи Анти-Нато протест у Београду, у организацији Српског Сабора Заветници, у суботу, 20. фебруара у 13 часова где ће се организовати протестно окупљање испред зграде Председништва Републике Србије, на Андрићевом венцу.

Ови путем, позивамо све грађане Србије да нам се придруже и да у суботу, 20. фебруара присуствују наведеном протесту.

Поред тога, Принцип и Достојанство Србије ће у наредном делу текста, у кратким цртама, колико је то могуће, образложи разлоге због којих Србија никада не би требала да постане члан НАТО ПАКТА!

Да ли Србија и државе чланице НАТО данас имају заједничку претњу која би оправдала придружење Србије овом савезу? Другим речима, да ли се Србија данас осећа угрожено од неког, од кога би НАТО био заинтересован и компетентан да је штити? Ја такву претњу Србији не видим, док у исто време могу да разумем све остале новопридошле чланице НАТО у периоду од 1999. на овамо, као и оне државе које му теже. Јасно ми је да су све државе бившег Варшавског пакта, као и неке бивше совјетске републике, при уласку у НАТО између осталог биле мотивисане страхом од Русије, ради чијег обуздавања НАТО изворно и јесте био формиран. Лоше искуство неких од тих земаља са Русијом чак се не своди само на совјетско доба, већ и на знатно раније историјске периоде (као у случају прибалтичких земаља, Мађарске и Пољске).

Иако лично мислим да је страх тих земаља од данашње Русије преувеличан и ирационалан, поштујем њихово право да га осећају и буду члан савеза за који мисле да их може одбранити, јер схватам историјску оправданост дубоке укорењености русофобије у овим земљама. Али, исто тако бих волела да и те земље поштују право Србије на сопствено виђење претњи којима је изложена и евентуално прикључење неком војном савезу. Разлог је једноставан – Србија никада у историји није имала лоше искуство са Русијом као поменуте земље. Руси никада нису ратовали против нас, нити нас окупирали. Нису нам чак ни претили. Ако се нисмо плашили Русије док је била империја (царска или комунистичка, свеједно), још мање је се плашимо сада. Тако да би једини логичан одговор Србије на понуду НАТО да је штити од Руса могао и морао да буде – нека, хвала. Истина, поред Србије постоји још пар источноевропских земаља које такође никада нису имале лоше искуство са Русијом, а ушле су или хоће у НАТО – у питању су поједине бивше југословенске републике. У њиховом случају се пак ради о лошем искуству са Србијом и страху од исте, тако да и њих разумем. Србији, разуме се, није потребан НАТО да је штити од Србије.

Присталице уласка Србије у НАТО и саме су свесне да Србија није изложена спољној претњи која би оправдала њихов став. Зато ћете их ретко, ако и уопште, чути да помињу такве претње. Ипак, неки од њих користе аргумент претње, али не спољне, већ оне које долази од самог НАТО. Јер, то и јесте једина реална претња Србији на коју се неко може позвати. С ким су Србија и српски народ ратовали у скорије време? Са НАТО и земљама које су му се прикључиле, или му теже. Аргумент српских натоваца, који они у последње време потежу све чешће, јер верују да ће јавно мњење управо њега најбоље разумети, гласи: ако не уђемо у НАТО, овај ће нам растурити државу – након Косова, долазе на ред Санџак, Војводина, Прешевска долина и Влашка република, плус ће нас изоловати и бићемо као Северна Кореја. Ово су речи појединих истакнутих заговорника чланства Србије у НАТО, које сам лично чула од њих у више прилика. Истина, ретко ћете их у медијима чути да говоре то исто, јер би то била лоша реклама за НАТО, па би им њихови западни ментори замерили. Зато се ослободе кад нису пред камерама, посебно на факултетским предавањима, научним скуповима, политичким саветовањима затвореног типа и у приватним разговорима, рачунајући да ће такви аргументи суптилно да процуре у ширу јавност. У питању је тежак покушај обмане.

Због тога, порука је јасна, Србија никада у НАТО ПАКТ!

 

ПРИНЦИП И ДОСТОЈАНСТВО СРБИЈЕ

Председник, Данијела Ружичић

————

ПРИНЦИП И ДОСТОЈАНСТВО позива на АНТИ-НАТО ПРОТЕСТ У БЕОГРАДУ!

18. 2. 2016. ПРИНЦИП И ДОСТОЈАНСТВО, за ФБР приредила Биљана Диковић

Advertisements

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s