СРБИЈА

Прадедовска крв


Прадедовска крв

Поново је Свети Сава. У некадашњој Прокића задрузи у Љубичевцу, тамо где је бујао живот, више нема ко да се прекрсти и упали славску свећу

Сава Прокић је славио Светог Саву. Због тога је и крштен тим именом. Имао је три сина – Обрена, Сибина и Милоја, три снахе и пород од по троје деце од сваког сина. Са њим и са баба Симком у Прокића задрузи у селу Љубичевац подно Рудника било их је седамнаесторо.

Живели су у две куће. Једна долма са огњиштем и великим оџак калканом на средини, а друга на каменом подруму, са комком, гостинском и две мале девојачке собе, у које једва стају кревети и младеначки куфери –где женска чељад слаже најбољи вез, штрикераје и као снег бели лан. На перди прозора су мелезне мирисне дуње и, остављен да презими – пелцер мушкатле у глиненим саксијама. Преко куфера пребачене су најлепше черге по којима су просути суви цветови липе и камилице, црвене бордо бобице шипка, креста закланог петла, гута длаке стеоне краве увезана у црвени конац – и први ивер од храстовог бадњака. Због плодности и веровања да ће удаваче тако отерати клетве и постати добре супруге и мајке.

У ћошковима гостинске собе са миндерлуцима и креденцима украшеним резбаријама и обојеним стаклом – уредно су поређани један уз други војнички куфери мушких глава у задрузи. У њима су буквице, медаље из турских ратова, чауре маузера и пожутеле кућевне тапије, свечани чојани прслуци, беле везене кошуље и плетене чарапе са ранфлом које се носе кад је црвено слово и кад се крене у рат.

Икона Светог Саве је на главном дувару гостинске собе иза кандила које виси закачено на бакарном ексеру. А испод ње, као најскупља ствар у кући – стоји шиваћа машина „сингер 29 к”, до које је Сава 1909. дошао заменом за две спрасне крмаче на мавреном пијацу у Белошевцу код Крагујевца. Сем за Светог Саву, Божић и Васкрс, велики славски астал је увек наслоњен уза зид, а на њему, између плеханих канти са свињском машћу и дрвених качица са медом – леже венке са грожђем, прекривене ораховином и сасушеним босиљком.

Где је Сава Прокић држао капитал, кајзер дукате, велике папирнате новчанице Обреновића и Карађорђевића од којих се могао направити добар фишек и месингано сребрне кованице новчића освајачких монархија које су волеле српско ропство – то нико није знао. Ни најстарији син Сибин. Знало се да их чува у неком од дувара. Или у малтеру са сиљкама у скорелом блату на плафону испод носеће греде, или изнад главне талпе на коју је наслоњен кућни праг. А засигурно, понекад и иза великих наћви за брашно у магази – испред које је заклоњен малом надстрешницом од ћерамиде Сава спавао од Ђурђевог до Митровог дана. Док не ударе прве слане и док се из планинских јаруга и вододерина не огласе курјаци.

Да има колико хоћеш млека, сира, кајмака и сурутке – у домазлуку је било увек најмање педесет оваца, скоро исто толико коза, а никад мање од десет крава. Пуштених по пашњацима на рудничким ободима испод којих су у изобиљу жуборила гротла здраве изворске воде. У великој и распилављеној окућници оивиченој плотовима – није могла да опстане ни травка од кљунова пилежи, стотине кокошака, гусака, пловки и ћурки. Које свакодневно у вртоглавом налету канџама скоптишу и нападају руднички орлови након што у статичном млатарању крилима са небеса претећи скрозирају целу Прокића авлију, која врви од прасади што ришкају по блатним вировима поред торова изнад којих су стогови лисника и трске. А испод сулдрма и на таванима изнад штала – сено, коноља, пасуљевина и слама у којој се у пролеће лежу ластавице. Опојни мириси сасушене пољске траве шире се чим се у пласт убоде вилама, док се гладни коњи пропињу и њиште чекајући зоб, које Сава ставља у амове само кад силази у Страгаре на пијац – или на црвено слово. Онако, да се у фијакеру провоза по Љубичевцу.

Тако је било некад. А данас? Поново је Свети Сава. У некадашњој Прокића задрузи у Љубичевцу, тамо где је бујао живот, више нема ко да се прекрсти и упали славску свећу. У аветињски празним одајама старе домаћинске куће легу се слепи мишеви, а творови роваре по гомилама птичијег измета и издижу са подова сатрулу храстовину стогодишњег патоса. Док се Сава преврће у гробу – наследници његовог презимена, крви и његових шума, пашњака и њива – расути су по свету у којем су нестали и ишчилили.

Од мушких глава – један Обренов унук је пензионисани наставник општетехничког образовања у Суботици, ожењен је Мађарицом, али веру није променио. Не слави у кући, али за Светог Саву носи колач у православну цркву. Други је био војно лице. Сада живи сам у Блоку 45 на Новом Београду и повремено на бувљаку држи тезгу шрафовске робе. Сибинови унуци су по белом свету, један је конобар у Сан Дијегу, а други у Шведској има фарму поларних лисица. Први је ожењен Индонежанком, а други Кмеранком која је побегла од режима Пола Пота. Милојев пород је задесила зла срећа. Једна ћерка је шездесетих година прошлог века погинула када је брзи воз налетео на аутобус код Мале Крсне, а син јединац је под неразјашњеним околностима страдао на прекоокеанском броду где је радио као помоћник кувара, негде на пловидби за Аргентину. Макар се тако чуло. Наводно, оклизнуо се на мокрој палуби и пао у океан. Две Савине праунуке живе у Београду. Једна ради у салону за негу кућних љубимаца и повремено шверцује доњи веш и пиџаме из Турске, а друга је аванзовала у политици. Неки кажу да је повремено виђају и на телевизији.

Сава Прокић има дванаест чукунунучића – који не знају где је Љубичевац. Један од њих носи чукундедино име. Недавно се „прославио”. Црне хронике у готово свим новинама известиле су да је у обрачуну наркоманских кланова у сачекуши на Звездари пуцао на извесног контроверзног бизнисмена који је узвратио паљбу. Том приликом млади Сава је пролио прадедовску крв. Рањен је у бутину – Светог Саву дочекаће у болници.

27. јануар 2016.
извор: www.politika.rs

Advertisements

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s