ВЕСТИ

ЈАД И БЕДА СРБСКИХ САМОМРЗАЦА


Недавно је Градско веће Панчева донело одлуку да се измести скулптура „Две жене“ вајара Саве Сандића, из периода соцреализма, на друго место у градском парку, а да се на том тргу подигне споменик Стевану Петровићу Книћанину,

као подсетник на његове заслуге за војвођанске Србе и њихов живот под Аустријском царевином.

Део стручне јавности, уметници из града, уложили су протест због тог потеза, што је њихово право и њихов осећај за употребу јавног простора. Међутим, апел који су упутиле јавности поједине НВО из Панчева, а који се тиче постављања споменика српском војсковођи, у најмању руку је сраман.

Свако ко је прочитао текст апела објављен у Панчевцу и на друштвеним мрежама, схватиће да такозвано „цивилно друштво“ у граду има озбиљан проблем са сопственим српским идентитетом и сасвим уврнуту естетику.

У њиховом тексту стоји навод да је поступак Градског већа „некритичко посрбљавање Војводине“, што је по нашем суду запањујућа изјава. Српски Покрет Двери подсећа надобудни „цивилни сектор“ да Војводина, као географска целина и даље, на велику жалост чланова наведених НВО, припада Србији и у њој живи чак три четвртине српског становништва.

Такође, упадљиво је да се припадници ниједног другог народа који живи у Панчеву нису огласили, нити им Книћанин вређа естетски и културолошки укус! У сваком граду на свету постоје споменици великанима из историје, који су и украс, али и подсетник на славну прошлост.

Критичари окупљени у неколико НВ организација нису запазили лоше и штетне инвестиције у прошлости града, под разним властима и режимима. Нису се огласили због нпр. очито промашене инвестиције у халу у Багремару, никада нису организовали нити једну трибину против уласка Србије у НАТО пакт, не виде стварне проблеме грађана овог града, али су увек први када треба да се попљује сопствена историја, и увек су први у пропаганди Војводине као издвојене целине из државе Србије.

НАТО униформе им, изгледа, неће вређати мирољубиви контекст! Иако се залажу за једнакост и бригу према угроженим категоријама становништва, никада се нису огласили да прикажу протест због економске пропасти радника, због недопустиво лошег односа према омладини, која нема могућност да се запосли, никада нису подигли јавно мњење због страначког запошљавања. Њима то, очито, не смета. Смета им „униформисано лице“ Стеван Книћанин!

 

 

Заборавили су да би ова земља давно била избрисана са географске карте да, срећом, нисмо имали баш та „лица у униформама“ на које је сваки родољуб поносан. Споменик на неком тргу је минимум који потомци могу да дају. Навођење појма „униформисано лице и припадник паравојних формација“ увредљиво је и за данашње грађане Србије којима у опису посла стоји да буду одевени у униформу. „Униформисана лица“, подсећамо активисте НВО, и данас служе да штите ред и поредак и пристојан живот сваког нашег грађанина, живели или не живели у вишенационалним срединама.

Не треба заборавити да за њих окупација Косова и Метохије, ратна дејства НАТО војске на тлу Србије и војници у НАТО униформама нису паравојне формације, али зато добровољце из Кнежевине Србије, који су дошли да помогну сународницима, проглашавају „припадницима паравојних формација“!

Део НВО сектора у Панчеву показује како њихов поглед на лепо и ружно, у сваком смислу, има искључиво везу са културним наслеђем Срба. Да је којим случајем неко предложио да се постави споменик Мајклу Џексону, мобилисали би све своје „цивилне снаге и ресурсе“ да се такав план оствари.

Протекле недеље су се и политичке странке огласиле на исту тему. Њима, такође, смета споменик лику из часне српске историје. Најувредљивији је коментар Предрага Патића, лидера ЛДП из Панчева, који је Книћанина и српске добровољце назвао ужасним називом „пси рата“ (!)

Поједини расрбљени Срби своје познавање српске историје, очигледно, заснивају на ономе што су научили из филмова америчке продукције, а не на чињеницама које се читају у уџбеницима историје и сведоче о славним и светлим примерима јунаштва и родољубља, на које би сваки нормалан човек био поносан.

ЛСВ сматра да је споменик непотребан, вероватно јер је у питању српски војсковођа. Кажу, треба поставити споменик грофу Мерсију, за заслуге у рату против Турске царевине. Како то да им не смета окупатор, Аустријанац гроф Мерси, а смета им Србин, Стеван Книћанин? Турска је, као и Аустрија, Србе на просторима Српског Војводства сматрала својим пленом и све су чинили да Србима умање људска и сва друга права. Због тога су и Отоманска империја и Аустријска царевина за нас окупатори. Ако су окупатори 1941. године били њихова деца и унуци, у униформама нацистичке Немачке, онда су окупатори и њихови очеви и дедови, оличени у грофу Мерсију и сличнима.

Овакве изјаве јасно показују како би се расрбљени Срби понашали уколико би ова земља заиста дошла у опасност – подвукли би репове и претрчали у супротни табор.

Није више питање лепог или ружног, смисленог или бесмисленог. Питање је чијим очима гледамо сопствено лице у огледалу. Када се србомрзац из редова српског народа пробуди, он свакога јутра, изнова, доживљава прави хорор, оног часа када се сети да је и он Србин.

 

Децембар 2015.

Српски покрет Двери – Панчево

Advertisements

One thought on “ЈАД И БЕДА СРБСКИХ САМОМРЗАЦА

  1. САМО ЈЕДНО ПИТАЊЕ ПРЕДРАГУ ПАТИЋУ И ТАКВИМ СРБОМРСЦИМА КАО ШТО ЈЕ ОН : АКО НЕ ДАЈ БОЖЕ И ДОЂЕ ДО ТОГА ШТО ПРИЖЕЉКУЈЕТЕ ДА ЛИ СТЕ СИГУРНИ ДА ЋЕТЕ НА ВРЕМЕ ПРЕПЛИВАТИ ДИНАВ ДА БИСТЕ СПАСИЛИ ЖИВУ ГЛАВУ БАШ ОВДЕ КОД КНИЋАНИНОВИХ И КАРАЂОРЂЕВИХ ПОТОМАКА?

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s