ВЕСТИ

Николић „највишим државним актом“ озаконио илегалне куће свих „ближих и даљих“ грађана…


Николић потписао Закон о легализацији објеката

Председник Србије Томислав Николић потписао је данас Закон о озакоњењу објеката, објављено је у „Службеном гласнику“ од четвртка.

Закон ће сутра ступити на снагу, односно дан након објављивања у Службеном гласнику. Скупштина Србије усвојила је Закон у петак, 20. новембра.

Законом се смањује цена за око 1,5 милиона бесправно изграђених објеката

Током расправе највише полемике је било о члану којим се омогућавала легализација викендица и кућа за одмор, изграђених на простору првог и другог степена заштитног добра, за који је опозиција навела да омогућава легализацију викендица представника власти.

Због тога је тај члан прецизиран амандманом да озакоњење није могуће уколико је објекат изграђен у заштитном појасу пута, железнице, далековода, водотока или полетно-слетне стазе.

Законом се, како наводе из Владе, смањује цена и администрација за легализацију око 1,5 милиона бесправно изграђених објеката.

Законом је утврђено да ће такса за легализацију за сто метара квадратних износити 5.000 динара, до 200 метара квадратних 15.000 динара, до 300 метара квадратних 20.000 динара и више од 300 метара квадратних 50.000 динара.

Законом се смањује цена за око 1,5 милиона бесправно изграђених објеката

За стамбене и стамбено-пословне објекте намењене тржишту и комерцијалне објекте површине до 500 метара квадратних, плаћа се такса за озакоњење од 250.000 динара.

За такве објекте површине од 500 до 1.000 метара квадратних такса је 500.000 динара, а за оне од 1.000 до 1.500 метара квадратних износ је милион динара. За објекте намењене тржишту и комерцијалне који су преко 1.500 метара квадратних такса износи три милиона динара.

Сви они који су предали захтеве за легализацију, а има их 750.000, треба само да плате таксу, а других 750.000, који нису предали ниједан документ, мораће поред таксе да поднесу и извештај о затеченом стању објекта.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић навела је током расправе да ће се Законом остварити приход од 10 милијарди динара, а да ће 60 одсто бити дато локалним самоуправама за улагање у процес инфраструктуре. Она је навела и да ће се рушити све што буде изграђено без грађевинске дозволе након усвајања Закона.

Advertisements

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s