ВЕСТИ

МЛАДИ СРБСКИ ЛИДЕРИ: СРБИ И РУСИ ПРИЈАТЕЉИ ЗАУВЕК!


МЛАДИ СРПСКИ ЛИДЕРИ: „Униполаран свет је престао да постоји; искрени пријатељи Срба су Руси”

STAMENKOVSKI  ROSIC s

У Београду, у Сава центру, се одвија од 23.11. до 25.11., Међународна друштвена конференција (у организацији рускогЦентра националне славе и Фонда Андрија Првозваног) “Јалта – Подтсдам – Хелсинки – Београд: У трагању за безбедним светским поретком“ у оквиру које се јуче, у понедељак, 23.11, организовао округли сто младих лидера (долазе из десетак земаља широм света) на тему „Млади у јачању мира, безбедности и сарадње“.

Међу учесницима су били и Никола М. Росић, апсолвент на Правном факултету, који је похађао и успешно стручно се усавршавао на МГИМО институту за међународне односе при руском  Министарству иностраних послова; и Стефан Стаменковски, најмлађи председник једне српске странке, лидер Србског сабора Заветника.

Редакција Србин.инфо је искористила овај догађај да узме ексклузивне изјаве од ова два млада Србина у којима су они изнели своје ставове у вези како саме међународне конференције тако и о тренутним српско-руским односима.

НИКОЛА М. РОСИЋ: „Униполаран свет је престао да постоји”nikola rosić123

Никола да ли сте први пут на оваквој конференцији где се млади људи из целога света окупљају да би говорили о стварима које су битне за 21. век; и колико вама као будућем научнику значе овакве конференције?

Ако бисмо гледали обим и величину саме конференције јесте први пут али и раније се дешавало да сам учествовао на омладинским панелима, дешавањим итд. Тема која је узета за ову конференцију је јако битна поготово ако узмемо у обзир геополитички моменат у ком се налазимо, моменат у ком се на Блиском истоку решава будућност света. Тероризам прети Европи, а најугроженија група јесу млади људи. На младима ће почивати будућност и јако је битно да чуејмо шта млади из различитих делова света имају да кажу на ово што се тренутно дешава широм света. Биће више тема од екстремизма до тероризма, омладинских политика и улоге ОЕБСА у колективној безбедности.

За разлику од евроатланских интеграција које желе да изолују одређени део Европе овде смо сведоци да је конференција мултиполарна. Колико мултиполарност има шансе у Европи у односу на евроатланске затворене интеграције?

Битно је рећи да је униполаран свет престао да постоји услед најновијих догађаја на Блиском истоку. Потребно је чути гласове из свих држава света како из Америке и Француске тако и из Русије, Кине и других источних земаља. У свим земљама постоје људи који су предани свом послу, који јасно виде ситуацију, млади људи који нису подложни утицају медија и неопходно је чути све те гласове из свих делова света.

У 19. веку односи између Србије и Русије су били засновани на православно-словенским вредностима, у двадесетом веку на социјалној правди и социјалистичким вредностима. На којим вредностима треба заснивати руско-српске вредности у 21 веку?

Битно је речи да Русија данас уз војни и економски фактор који представља у свету представља и једну културну цивилизацијску алтернативу оним моделима и понудама које стижу са Запада али и из других делова света. Да ли ће то бити православље или само економија остаје да се види у будућности зато што сматрам да ни у Русији не постоји консензус по питању те крајње тачке око којој ће се ујединити неки будућимултиполарни свет, закључује за Србин.инфо Никола М. Росић

СТЕФАН СТАМЕНКОВСКИ: „Прави и искрени пријатељи Срба су Руси“stefan stamenkovski zavetnici 4

Колико теби значе овакви мултиполарни скупови у организацији Русије и Србије у Београду?

Изузетно је да се један овакав скуп сада одржава у Београду поготово у контексту свих регионалних збивања и могуће ескалације конфликата којИ су свакако у интересу пре свега Америке, Велике Британије и њихових савезника. Сматрамо да размена искуства, повезивање и јачање међуцивилизацијског разумевања неопходно да би се успоставио мултиполаран свет. Зато је и за Србију веома битно и важно да се организује баш овакав скуп у Београду.

У 19. веку односи између Србије и Русије су били засновани на православно-словенским вредностима, у двадесетом веку на социјалној правди и социјалистичким вредностима. На којим вредностима треба заснивати руско-српске вредности у 21 веку?

Најпре бих хтео да се захвалим  нашим пријатељима из Федерације Русије који су максимално ангажовали на подручју Србије, Репубилике Српске, Македоније и Црне Горе у циљу да се не дозволи тотална окупација наших територија.

У том контексту сматрам да су се руско-српски односи, и везе на којима су ти односи засновани, вратили  и на оне из 19-ог века, на словенским и православним релацијама, али да су и унапређене у областима културе, размене информација и стратешког партнерства.

Такође, не треба никада заборавити, што нас учи и историја, да праве и искрене пријатеље Срби једино могу пронаћи у Русима и њиховим савезницима, за Србин.инфо закључује Стефан Стаменковски.

Извор: Србин.инфо

Advertisements

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s