ВЕСТИ

ИНТЕРВЈУ ДЕЈАН ЗЛАТАНОВИЋ (СРБИН ИНФО) ЗА „КОМСОМОЛСКАЈУ ПРАВДУ”: Без Русије нема ни Србије


dejan petar zlatanović u kp.ru

Деян Златанович, сербский журналист и политолог: Если России не будет, то и сербам не бывать. Это мы прекрасно знаем (ФОТО: Комсомолскаја правда – Иван Макеев)

Редакција „Србин инфо” је недавно боравила у Москви и том приликом је најчитанији руски дневни лист „Комсомолскаја правда” (8 милиона дневни тираж) интервјуисао нашег главног и одговорног уредника Дејана Петра Златановића. Интервју преносимо у целости:

„Многи људи у Србији почињу свој дан са уласком на портал СРБИН.ИНФО, како би чули новости другачије од оних које им преносе остали масовни медији. Овај портал је са својим сарадницима основао познати српски новинар и историчар Дејан Петар Златановић како би срушио стереотипе Запада и како би јавности презентовао другачији став. Када је Дејан стигао у Москву, на конференцију коју организује фондација „Горчаков”, ми смо га позвали да говори за наш лист.

Најпопуларнији политичар у Србији је Путин

Који пут сте у Москви?

– Први пут и веома сам изненађен. Московљани су веома слични људима у Београду. Од понашања од гестова. Раније сам мислио да постоји културолошка разлика јер смо географски далеко. Да није било великих булевара и зграда помислио бих да сам у Србији. Ћирилица је свуда. Био сам на Западу. Тамо је довољан поглед на човека да схватите да он припада западној цивилизацији. Не морате са њим ни да комуницирате. С друге стране, ми припадамо словенској култури.

Ваш портал СРБИН.ИНФО у горњем десном углу има портрет садашњег председника Русије?

– Када смо послали писмо председнику Путину представили смо свој медиј као српски портал који има проруски став. То смо урадили јер, у суштини, већина интернет портала у нашој земљи преносе информације добијене од западних медија и агенција. И не само веб странице, већ и новине, часописи, телевизије. Сви они који говоре о Русији, узимају као извор стране новинске агенције. Ми најуспешније пробијемо ову медијску блокаду. Узимамо вести о Русији на руском и од руских медија. Урадили смо добре фотографије, привлачан наслове. У писму, када смо се представили администрацији председника Русије, питали смо за дозволу да ставимо банер и добили смо је.

Нисте имали проблема после тога?

– Имали смо проблема пре тога. Стално су нам претили. Али када смо ставили овај банер нико нам више никада није претио. Владимир Путин је најпопуларнија личност у Србији.

Популарнији од српских политичара?

– Најпопуларнији. Када би Путин учествовао на изборима у Србији победио би са резултатом од 80%.

Зашто је онда победила странка оријентисана ка Западу?

– Зато што ми немамо нашег Путина. Код нас доминирају западни интереси. Запад улаже много више новца у српске медије од Русије. Бивши директор ЦИА је власник највеће медијске куће у Србији. Он има два телевизијска канала, неколико новина, неколико онлајн портала. Он је власник компаније која је главни провајдер у Србији. Факултет политичких наука, који образује српске новинаре, има посебно одељење са циљем да школује прозападне новинаре. С друге стране, Русија је тек проше године почела да се појављује у Србији са својим медијима. Желим да кажем да је то обрадовало велики број Срба.

Да ли су млади у Србији прозападно настројени?

– Не, западна илузија је резервисана за средовечне. Млади људи су више заинтереовани за Русију, али чињеница је да Запад и даље више нуди посао. На пример, у нашој редакцији је радила девојка, један од најбољих студената Универзитета у Београду. Хтела је да иде на даље школовање у Русију. Али веома су сложене процедуре за добијање позива и визе. Истовремено, она је добила понуду из Немачке. Они су јој дали стипендију. И не само из Немачке, другу понуду добила је из Америке. Дакле, да би наставила студије, морала је да оде код њих. Она воли Русију и не воли Запад, али је била приморана да искористи ову понуду, јер није имала избора.

Да ли су Србији потребни ЕУ и НАТО?

– Од ЕУ су људи очекивали нешто добро, али то је било само до 2008. године. После те године, када је економска криза показала све слабости Европске уније, нико не жели да иде тим путем, нико осим прозападних политичара, који су нажалост тренутно на власти. Тада је постало јасно да велике земље Европске уније пре свега штите себе, а не остатак ЕУ. Десило се да су фабрике које су купили странци у Србији затворене и да морамо да купујемо оно што се производи у њиховим земљама. Запад стално уцењује Србију да ће нам ако окренемо леђа Бриселу увести неку врсту санкција, као у време Милошевића.

Што се тиче НАТО, већина српског народа је против тог војног савеза. Један од разлога је и тај што се Срби никада нису борили против Русије, већ смо се борили раме уз раме са Русима. Људи схватају да је НАТО усмерен против Русије. То знају и српске власти.

Србија је пријатно изненадила Русе када је одбила да се придружи санкцијама против Русије. Ако ЕУ настави политику санкција и Београд ће трпети огроман притисак по овом питању. Да ли српско руководство чврсто стоји иза ове одлуке или ће одустати и пристати на санкције?

– То зависи од Русије. С правом сте указали на огроман притисак са Запада. Ми сви разумемо шта Запад жели од нас. Чак и чланови странке која је сада на власти су против санкција. Али Срби треба да добију неку врсту понуде из Русије, како би могли лакше да издрже тај притисак. Недавна посета премијера Вучића била је веома корисна за Србију. Када Американци виде да Русија и Србија сарађују, они ће ослабити притисак на Београд, у страху да ће Срби и Руси постати најближи савезници.

Колико је мени познато, руски председник је позвао председника Србије да дође у посету нашој земљи. Сасвим је могуће да ће бити направљен овај предлог. И шта би онда требало да се деси?

– На пример, сарадња у области војне индустрије. Имали смо добру војну индустрију, која је према стандардима и спецификацијама много ближе руском него западном систему. И то би био велики допринос српској индустрији. Друго – мека моћ. Омогућавање српским студентима да студирају у Русији и, наравно, да руска омладина има прилику да студира у Србији.

Као што је било у совјетско доба?

– Да. Али Совјетски Савез је историја двадестог века, а ми морамо да развијемо нови модел сарадње, имајући у виду садашњи век. Такође, имамо и добру пољопривредну производњу, што је још једна шанса за сарадњу с Русијом.

У Бугарској, колико се сећам, био је добро развијен пољопривредни сектор пре уласка у Европску унију. Сада је тај сектор преживео само у траговима.

– Зато и не желимо у Европску унију. Желимо да једемо природну и укусну храну. Не желимо, опростите на изразу, европско ђубре, неукосно и лошег квалитета. За Србе би било веома корисно да са својим производима изађу на руско тржиште. Можда би то било корисно и за Русију.

dmitrij stesin dejan petar zlatanovic foto srbin.info

Дејан Петар Златановић у друштву Дмитрија Стешина, више пута у иностранству и у Русији награђиваног ратног извештача „Комсомолске правде” (Фото: СРБИН.ИНФО)

Срби никада неће признати независност Косова

Шта мислите, како ће се развијати ситуација око Косова?

– Када смо створили своју модерну државу у 19. веку, то смо радили и уз слоган – ми ћемо се вратити на Косово и оно ће опет бити српско. И успели смо да то урадимо. За Србе, Косово не може да буде албанска држава и нема Србина који може рећи да Косово не припада Србији. Желим да вам кажем да Косово није само света земља за Србе, то је света земља за све православне народе. Разговарао сам о томе са оцем Игњатијем из Сретенског манастира из Москве, када је дао интервју за наш портал. Исти осећај имају и православни Грци. Јер, на Космету се налази неколико стотина православних манастира. Ово је област коју су не само Срби, већ сви православни народи посветили Господу. Зато нам никада нико не може одузети наше Косово. Због тога ни Влада Србије, иако би можда хтела, сада не сме да призна независност Косова.

Прате ли се у Србији дешавања у Црној Гори? Шта се тамо догађа, по вашем мишљењу?

– Срби и Црногорци су један народ, који је вештачки подељен. Имамо једну историју, једну веру. Имамо исти језик, иста имена. Не постоји породица у Црној Гори, која нема некога ко живи у Београду, Србији… Половини Срба корени долазе из Црне Горе. Сада је тамо на власти мафијашки режим, да се тако изразим. Желим да подсетим да је Мило Ђукановић, премијер Црне Горе, почео своју каријеру као српски националиста. Сада има исте вредности и исту идеју као и Порошенко у Украјини – он вуче земљу у ЕУ и НАТО.

У Украјини је Запад применио балкански сценарио

Поменули сте Порошенка, како у Србији гледате на оно што се дешава у Украјини? А шта можете да кажете о чињеници да се Крим вратио у састав Руске Федерације?

– Рећи ћу као историчар. Крим је увек био руски. Чак и када је званично предат Украјини, он је и даље остао руски. Руска историја је увек била присутна тамо. Већина српског народа сматра да је Крим одувек био руски. Што се тиче Украјине, тамошња ситуација је врло слична ономе што се десило са Југославијом и Србијом 90-их година. Код нас је почео сукоб са Хрватима, када је Србима, који су били у великом броју на том подручју, ускраћено право да користе свој језик и писмо. То јест, право да буду Срби.

Иста ствар се десила у Донбасу. Одузимали су права људима који се осећају Русима. Ми смо од почетка гледали на то као на веома познати сценарио. Ово је посебна врста рата Запада против православних Словена, против православне цивилизације. Српски народ разуме све то и свесрдно подржава руски народ и оно што Русија чини да заврши конфликт. Дезинформације које Запад даје у односу на Русију, веома су сличне оним које су користиле против нас када је био рат у Југославији. То јест, били смо заморци на којима су пробали све технологије које сада покушавају да користе против Русије. Код Руса и Срба је веома слична историја. Све што се догодило вама, догодило се и нама. Зато није чудно да смо на Балкану познати под називом „Мали Руси“. Током 90-их година се Југославија распала, а код вас се десио распад Совјетског Савеза. Десетине милиона Руса остало је изван граница Русије – иста ствар се догодила и са Србима. Нажалост, нисмо имали такву моћ, ни лидера који би зауставио колапс.

Ви током деведесетих година нисте имали јаког државника, сада на срећу имате. У сваком случају, успели сте да сачувате државу, а ми смо још увек полу-колонијална земља. Знате, наши људи ће рећи, ако је Русија јака, онда ће Србија бити слободна. Али, ако Русија није јака, онда неће бити Срба. Српски народ, верујте ми, то добро зна.”

Са руског на српски за СРБИН.ИНФО превео Илија Вуксановић

Извор: Комсомольская правда – Александaр Гришин

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s