ВЕСТИ

ИЛУЗИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ


„Илузија Европске уније“ – редак подухват у српској литератури!

tvrdjava-evropa

Прочитајте исцрпан приказ најновије књиге Мише Ђурковића, „Илузија Европске уније“, можда најпотпуније евроскептичке књиге до сада написане на српском језику.

Рукопис под насловом Илузија Европске уније представља редак подухват у нашој научној и публицистичкој литератури да се стварност европске интеграције, која се спроводи у кључу Европске заједнице/Уније, сагледа истовремено аналитички и критички. Анализирајући један број важних тема као живих и отворених питања европске интеграције, аутор је сачинио тематску целину не претендујући да буде исцрпан у избору предмета анализе. У фокусу његовог интересовања стоје питања порекла, утицаја и кризе Европске уније. Њега, другим речима, занима Унија као одређени проблемски склоп, као питање моћи, надмоћи и немоћи ове творевине у историјској дијахронији Европе од Другог светског рата и у савременој синхронији унутрашње кризе њеног поретка.

Рукопис се састоји од увода, три тематске целине и списка коришћене литературе. Иако немају своје наслове (које би можда требало додати) три целине се јасно тематски разликују: у првој се говори о међународном окружењу настанка и развоја ЕЗ/ЕУ, у другој о унутрашњим питањима интеграције и у трећој о утицају Уније на Србију. Та три дела чине проблемску целину од посебног интересовања за домаћег читаоца. Ауторево тумачење основних истраживачких питања је доследно његовим основним тезама, заокружено у становишту и богато у опису и анализи. Надасве, рукопис је динамичан и полемичан и изазива читаочеву пажњу и реакцију.

У уводу, поред уобичајених уводних напомена, аутор отвара тему о вредностима у ЕУ. Као што је речено, тема је тек отворена, али како се у каснијем тексту види, изузетно значајна за ауторов генерални поглед на Унију. Новије инсистирање на вредностима, на политичкој фрази да је реч о „вредносној заједници“ итд, отвара сумњу код аутора у озбиљност и искреност оваквог прегнућа. Јер, вредности се усвајају, или не усвајају, а не увозе као, рецимо, роба или капитал. А када је реч о конкретном каталогу вредности, аутор критички истиче да, у случајевима нове периферије Уније, постоји специфична селекција наметања модела понашања који су у суштој супротности са традиционалним вредностима тих друштава.

Ова уводна интонација пратиће тихи и прећутни вредносни (сада у добром смислу речи) угао Ђурковићеве анализе. И када говори о геополитичком оквиру проширења ЕУ он говори о ширењу њене моћи на исток Европе и то за рачун безбедносне и војне стратегије САД и НАТО, што односи дефинитивну превагу у односу на негдашњу интеграциону сврховитост. Надаље, европски блиски сусрет са исламом унутар држава чланица ЕУ, претворио се у опаку политику „погрешне заставе“ коју креирају и поспешују опет САД. Најзад, метаморфоза односа ЕУ – Русија у последњој деценији и по, од свестране сарадње до отвореног непријатељства, опет је дело спољне политике САД на челу са огромним апаратом свакодневног убеђивања грађана Уније у непријатељски лик Русије. Овај први део убедљиво указује на опаку бољку целокупног паневропског пројекта ЕУ, а то је њена несамосталност у одређивању стратешких праваца свог развоја у модерном мултиполарном свету који настаје. Са таквом оценом аутор прелази на анализу унутрашње сцене ЕУ.

Misa-ILUZIJA-EVROPSKE-UNIJE

У овом тематском блоку аутор расправља о неколико системских питања Уније, која су се губљењем унутрашњег компаса развоја преокренула у системске проблеме. Прво је питање демократије, које је од средине осамдесетих година прошлог века постало важан практичан и теоријски проблем. Ђурковићево тематизовање овог питања као да се састоји из три дела: у првом се говори о теоријским аргументима за и против на основу теоријске расправе углавном вођене деведесетих година; у другом аутор поставља питање конституционализације ЕУ и упућује на њен неуспех поводом одбијања „Устава Европе“ (2005); најзад у трећем делу отвара се питање федерализације и њеног антипода – кризе, која као да ставља печат историјске недовршености, али и краја, обликовања Уније у демократском кључу. Овај део завршаваприлогом о имиграционој политици ЕУ, где се веома убедљиво показује како једна политика ЕУ, грађена тридесет година, доживава слом и како је замењују сурогатске ad hoc политике држава чланица.

Трећи део рукописа, као што је речено, посвећен је односима ЕУ и Србије. Они се смештају у простор између нормативизма и геополитике, или, да цитирам старог доброг Свету Стојановића – између идеала и стварности. Ђурковић не може да пређе преко кључне чињенице процеса европских интеграција Србије да док Србија испуњава услове, рекао бих и писане и неписане, Унија активно учествује у дезинтегацији њеног државног простора. Тиме он остаје као редак аналитичар и научник који не допушта да техникалије процеса придруживања и приступања замагле пречи смисао самог процеса: ако је декларисани циљ чланство, онда је претходни смисао целовитост и достојанство државе.То за аутора вреди још више и јаче после јасног става актуелног председника Европске комисије да до краја његовог мандата ни једна држава кандидат неће постати пуноправна чланица ЕУ. Последњи прилог овог дела рукописа о увођењу сурагатског материнства у Србији као да сугерише скривену агенду ове политике: најпре прихватите све лепоте (вредности) западне „цивилизације смрти“ (ауторов израз) па ћемо размислити и о пријему.

У закључку можемо рећи да Ђурковићев рукопис у најбољој традицији староевропске културе дијалога поставља питање стања и перспективе Европске уније. Његова критичка анализа на основу доброг споја анализе и критике у стању је да отвори социјално и политички лековиту расправу о овој тему данас и овде. Кад један државни пројекат постане безалтернативан, то је стање и тренутак за академско звоно на узбуну. Тим пре што су сви рационални аргументи на страни узбуњивача. Ђурковић их је положио пред собом, а сада је време да се они изложе и пред домаћом публиком. Стога свесрдно препоручујем овај рукопис за објављивање.

Др Слободан Самарџић, редовни професор на Факултету политичких наука

НАРУЧИ КЊИГУ!

СРБИН.ИНФО

Advertisements

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s