ВЕСТИ

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: РУСИЈА, АРГЕНТИНА И КУБА ОДБРАНИЛЕ СРБСКЕ СВЕТИЊЕ!


УЖИВО – УНЕСКО: Русија, Аргентина и Куба одбраниле српске светиње, КОСОВО НИЈЕ ПРИМЉЕНО У УНЕСКО!

Од 142 државе коју су гласале, 92 подржале чланство Косова у Унеску. Против предлога било је 50, чиме није испуњен услов за пријем Косова у Унеско.

13.45 Косово није добило двотрећинску већину, неопходну за пријем у Унеско. „За“ гласале 92 државе, 50 било „против“. Укупно 22 државе биле су уздржане.

13:40 Косово због Русије није члан у УНЕСКО

13.25 – Завршено гласање. Бројање гласова у току.

13.10 – Почело гласање о пријему Косова у Унеско.

13.05 – Гласању је приступило 170 држава. За предлог Србије гласало 58, против 88 држава и 22 су биле уздржане, док представници 16 земаља нису били рписутни у сали. Предлог Србије није прихваћен.

13.00 – Гласање је завршено. Бахами у последњи тренутак тражили да промене глас из „за“ у „против“.

12.50 – У току је гласање у Паризу. Предлог за одлагање подржали Русија, Бразил, Индонезија, Кина, Румунија, Грчка, Ангола, Аргентина, Белорусија, Боливија, Боцвана, Кипар, Колумбија, Куба, Еритреја, Шпанија, Етиопија, Грузија, Хаити, Индија, Мароко, Мексико…  Против Француска, Британија, Хрватска, Словенија, Македонија, Белгија, Естонија, Саудијска Арабија, Аустрија, Бугарска, Немачка, Аустралија, Уједињени Арапски Емирати… БиХ уздржана.

12.30 – Кина сматра да би прејем Косова у Унеско могао негативно да се одрази на дијалог Београда и Приштине у Бриселу.

12.25 – Аустрија истиче да су јој блиски и Косово и Србија, али да је против одлагања седнице.

12.15 – Британија истиче да се никад није десило да Генерална конференција одбије земљу коју је предложио Извршни одбор и да би то био преседан. Амбасадор Србије одговорио да је преседан и то што је предлог стављен на дневни ред и да Косово није држава већ територија.

12.00 – У току је жучна расправа. Српски предлог подржале Русија, Аргентина, Куба. Успротивиле се САД (нема право гласа), Велика Британија и Немачка.

11.50 – Србија предложила одлагање одлуке о пријему Косова.

11.40 – Почела седница Генералне конференције Унеска на којој ће се расправљати о пријему Косова.

Генерална конференција Унеска у Паризу расправља и одлучује о захтеву Косова за пријем у ту организацију. Србија је предложила да се одлука о пријему одложи. Предлог подржале Русија, Аргенитина и Куба а против су САД, Велика Британија и Немачка. Очекује се гласање.

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић на почетку седнице је предложио да се одлука о пријему Косова у Унеско одложи.

„ДАН Д“ ЗА СРПСКЕ СВЕТИЊЕ: Укинуће економску помоћ ако не гласају за Косово у Унеско

Данас (9. новембар) се у Паризу, на конференцији УНЕСКО, гласа о захтеву Косова за пријем у ту организацију УН. Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се пред данашње гласање о чланству Косова у Унеско врше велики притисци, и да се поједине земље брину и да би могла да им буде укинута економска помоћ ако не буду гласале „како треба“.

– Једно је сигурно, учинило смо све у овој борби – казао је Дачић за РТС и додао да би о чланству Косова могао да одлучи мали број гласова и да је резултат неизвестан.

Фото: Танјуг - Тања Валић

Епископ Теодосије: Срби да остану и чувају светиње

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије поручио је у Косовској Митровици да је најважније да Срби наставе да живе на Косову и да сачувају светиње које тамо постоје.

„То најбоље можемо да учинимо нашим живим присуством. Без наше цркве, свештенства и монаштва, а нарочито без нашег верног народа, наше светиње које нису музеји и споменици, већ жива богослужбена места где се слави Бог и проповеда љубав, не могу без нашег присуства опстати“, казао је Теодосије.

Он је, уочи сутрашњег гласања у Паризу на Генералној конференцији Унеска о пријему Косова у ту организацију, казао да су Пећка патријаршија, Високи Дечани, Грачаница, Богородица Љевишка и остали манастири и цркве на Косову културно и духовно наслеђе српског народа и СПЦ.

„Територијално припадају Косову и Метохији и стога се може мислити да су косовско наслеђе, али оне припадају српском народу на првом месту, а с обзиром да су номиноване као светска културна баштина под заштитом Унеска припадају свима“, рекао је Теодосије.

Он је додао да српски народ и црква немају ништа вредније и лепше да сачувају из средњег века од Пећке Патријаршије, Дечана, Грачанице и Богородице Љевишке.

После препоруке Извршног савета Унеска да се шиптарски окупатори приме у чланство, Србија је тражила одлагање расправе о пријему, како би се то питање решавало кроз дијалог који Београд и Приштина воде у Бриселу.

– С обзиром на то да систем гласања, где су за пријем државе нечланице УН потребне две трећина гласова оних који су приступили изјашњавању, при чему се гласови уздржаних приликом утврђивања резултата не узимају у обзир, могућа су оба исхода, јер ће вероватно разлика између гласова „за“ и „против“ бити веома тесна – истиче амбасадор Србије при Унеско, Дарко Танасковић.

-Да би се избегла оваква непожељна политичка подела у специјализованој агенцији УН за образовање, науку и културу, Србија ће предложити одлагање расправе о овој контроверзној тачки дневног реда, бар до наредног заседања Генералне конференције 2017. године – навео је Танасковић.

За доношење одлуке о одлагању, напомиње, потребна је проста већина гласова, уз исте пропозиције поступка и утврђивања резултата изјашњавања.

– Све је, дакле, отворено – закључио је Танасковић.

Саветник председника Републике, Иван Мркић, изјавио је у петак да ће делегација Србије предложити да се та тачка одложи, јер је то, како је рекао, најразумнији став за читав регион.

Тасовац: Унеско би највише волео да се питање о пријему Косова одложи

Министар културе и информисања Иван Тасовац оценио је данас да би међународна организација Унеско највише волела да се питање о пријему Косова у ту организацију одложи.

tasovac r

„Aмбасадори Унеска свесни су контраверзности одлуке о чланству Косова у тој организацији, јер је то организација која би, како се мени чини, сама највише волела да се то питање одложи за неко друго време”, рекао је Тасовац за ТВ Пинк.

Он је казао и да је исход данашњег гласања о могућем одлагању гласања за пријем Косова неизвестан.

На Генералној конференцији Унеска у Паризу данас треба да буде разматран пријем Косова, а Србија је тражила одлагање расправе како би се то питање решавало кроз дијалог који Београд и Приштина воде у Бриселу.

Aмбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је раније за агенцију Бета да постоје добре шансе да се расправа о пријему Косова одложи за две године.

Танасковић је рекао да ако предлог Србије добије просту већину, онда неће бити гласања о пријему Косова у Унеску.

У случају да предлог за одлагање расправе не добије потребну већину, гласаће се о првобитном предлогу одлуке који је поднела Aлбанија с групом држава. У том случају, потребна је двотрећинска већина да би предлог био усвојен, а Косово примљено у Унеско.

Амбасадор Унеска: Одричем се титуле ако Косово буде примљен

Угледни француски новинар и амбасадор Унеска Жан Кристоф Буисон написао је на свом твитер налогу да ће се одрећи те титуле уколико Косово буде примљено у ову организацију.

„Одричем се титуле ’Амбасадор Унеска‘ ако Косово буде примљено у ту организацију у понедељак“, написао је Буисон недавно на Твитеру.

Овај угледни новинар се, како наводи „Блиц“, на друштвеним мрежама видно прикључио кампањи „No Kosovo in Unesco“.

У Паризу се данас одржава пленарна седница у оквиру Генералне конференције Унеска на којој се расправља и одлучује о захтеву Косова за пријем у ту организацију, а Србија ће, како је најављено, учинити све да та тачка дневног реда буде одложена и да се о томе преговара у Бриселу.

Ни шиптарски окупатори не знају на чему су

Да је исход расправе у Генералној конференцији Унеска сасвим неизвесна потврђује и писање приштинског „Телеграфа“, који преноси да косовска делегација сматра да се тренутно не може предвидети да ли ће успети да обезбеди две трећине гласова за чланство у ту специјализовану агенцију УН.

„Телеграф“, наиме, пише да поједине земље чланице Унеска, које су признале Косово, до петак нису предале акредитиве због чега неће моћи да гласају. Реч је о шест земаља – Aнтигва, Доминиканска Република, Кирабати, Маршалска Острва, Науру и Ниуе.

Неизвесне ситуације су свесни и у званичној Приштини, где евентуално одлагање одлуке о пријему Приштине сматрају једнаким забрани уласка у ту организацију.

– Одлагање одлуке о Косову је као и забрана уласка Косова у Унеско. Чему одлагање? Нема никакве сврхе да се одлаже нешто што је већ завршено – изјавио је заменик шефа шиптарско-окупаторске дипломатије на Космету, Петрит Сељими за београдску телевизију Б92.

Према његовим речима, Унеско у свом статуту подржава мир у свету преко сарадње у науци, култури и образовању, због чега окупаторске власти сматрају да би чланство Косова у Унеско било боље за мир на Балкану него Косово ван Унеско.

Хоџа: Појачано обезбеђење верских објеката на Косову и Метохији

Окупаторско-шиптарска полиција појачала је обезбеђивање културне баштине и верских објеката, како би спречила евентуалне инциденте у очекивању гласања о чланству Косова у Унеско.

Појачано обезбеђивање верских објеката урађено је како би се спречили евентуални инциденти, изјавио је портпарол окупаторске полиције Даут Хоџа, додајући да се ради о неопходним мерама како би се ситуација одржала мирном. Хоџа је напоменуо да је шиптарска полиција стално ангажована на заштити културног и верског наслеђа, јавили су електронски медији у Приштини, а пренео РТС.

Извор: vesti online, rs.n1info.com, Бета, Танјуг, РТС

 

Advertisements

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s