ЗДРАВСТВО

Пакао грудног одељења у Шапцу


Ово је моја лична прича и лично стресно искуство са здравственим центром и грудним одељењем болнице Др Лаза Лазаревић у мом граду Шапцу.

После вишедневне високе температуре јавио сам се амбуланти којој припадам и упућен сам на вадјење налаза у Шабачку главну болницу где ми је било још горе и где су ме упутили на грудно одељење, за које нисам ни слутио да је пресликана жута кућа са истоветним условима боравка а богами и особља које је тамо запослено.

Примио ме је и прегледао Др Јовановић (касније сазнадох да је тај др и начелник ) за чудо прегледао ме је сасвим коректно и након прегледа сам упућен на одељење у собу бр 7, где сам дозивео мањи шок изгледом хигијеном и условима у којима бораве пацијенти грудног одељења Шабачке болнице. по добијеним ентибиотицима и инекцијама за скидање температуре стање ми је побољшано.

Ту долази до комплетније слике начина лечења пацијената тешких болесника, којима се по мом мишљењу на ово одељењу више смеши свети петар него што их може очекивати породица да се врате залечени или излечени.

Већ по приспећу оброка и подневног дељења терапије, слика је била скоро комплетна

Навешћу само неке примере

Наиме сервирке изузетно љубазне за разлику од болничара који се такмичише чини ми се у нељубазности надменом и диктаторском понашању према тешко болесним пацијентима.
2. Болничар кога су стари пацијенти ословљавали са ,,Јоца” је пришао пацијенту којем је било толико лоше да је једва изговарао по коју реч и без припреме алкохолом на место убода ЗАБИО му инекцију на бруталан начин као да се ради о животињи која је мртва већ две године. Пацијент је кроз јаук и сузе прозборио само ,,болииииии” нашта му је велики болничар јоца кроз зубе рекао ТРПИ!

3. следеће јутро је дошао Милош страшни (дечко од двадесетак година који је истом пацијенту коме је током ноћи постало још лошије и надменим гласом наредио да устане јер треба да га се реши! и отараси јер иде пацијент за Каменицу. Човек наравно није имао снаге ни да се помери а не да устане нашта га је надобудни клинац терао повицима и речима да се не фолира, на моју реакцију да је мали кретен надобудан и да дотера колица како би пацијента одвезао он је отишао и дотерао их и буквалнио натоварио пацијента на њих не обрацајући пажњу на многе подливе и модрице које пацијент има.

У току дана сам се обраћао и докторкама и осталом особљу као и начелнику који нису имали нити коментар нити реакцију према особљу које се налази на одељењу гродног одељења Шабачке болнице.

Главна сестра одељења је Данијела Дјурашковић коју сам видео само једном при посети докторке једном пацијенту као пратњу или бодигарда остало ми је нејасно у ком својству је пратила докторку, и на моје инсинуације докторки о некоректном непрофесионалном понашању особља према пацијентима није проговорила ни једну реч иако је у опису радног места (и правилником и систематизацији и организовању радних места) главне сестре одељења и обавезна да посећује пацијенте једном у току радне смене, ми је не видесмо ниједан дан нити је упитала било ког пацијента оно што јој је у обавези да пита и да приговоре провери и предузме одговарајуће кораке на које има законско право према својим подредјеним особљем.

Ово није усамљен пример и многе страшне приче круже Шабачком чаршијом о страшним условима којима су изложени пацијенти грудног одељења у Шапцу.

Кривична пријава против лекара шабачке болнице због смрти пацијента
316424_sabac01-krivicne-prijave-protiv-direktorke-i-lekara-sabacke-opste-bolnice-sestra-i-majka-pokojnog-dragana-malovica-su-ocajne-foto-s-becejic_f

По изласку из куће страве и видевши оно што видех нисам могао да се отмем утиску да болнице Србије више немају своју сврху чак ни постојања нити буџетског финасирања особља које је тако окрутно и фрустрирано према пацијентима и народу који и њима и њиховим породицама обезбедјују егзистенцију.

Да напоменем да су ме неки пацијенти упозоравали када сам рекао да ћу написати овај текст да то не радим јер су водећи доктори главна сестра као и половина осталог особља одељења чланови и функционери СНС, не могу да се не запитам дали чланство у некој партији укључује и одрицање одговорности за посао који се обавља, поготову за тако осетљиве професије какво је здравство.

Поштовани читаоци овог текста моја топла препорука је да уколико је могуће одржавате своје здравље стабилним јер у државним установама очигледно нећете добити адекватну негу нити излечење, већ само понижавања немарност и шиканирање особља а веома могуће и понеку болест коју можете добити од пацијената са тежим обољењима са којима лежите а који нису распоредјени и класирани по тезини болести већ како ко додје и где му се задеси место. Наравно здравствени радници се жале на лоше стање здравства итд итд али мало труда и воље као и професионалности би много тога променило на радоста пацијената.

Горан Урошевић

2 thoughts on “Пакао грудног одељења у Шапцу

    • Da ne spominjemo „uslove“ kao što su nezatvorena kesa katetera iz koje mokraća curi satima. Ili još gore ista ta koja je puna a niko ne menja. Nećemo o tome da se nepokretnim pacijentima lekovi daju u ruku a sutradan iste zatekneš u krevetu, jer taj neko ne može u isto vreme da drži lekove i otvara bočicu sa vodom. Isti ti nepokretni pacijenti presvlače se dva puta na dan. A tek da ne pričamo o onima koji od ležanja dobiju dekubitis, otvorene rane. Rane koje presvlačimo mi koji dolazimo u posetu. O pacijentu koji leži na izmetom ukaljanom krevetu sve dok ti isti mi ne dođemo u posetu pa presvučemo posteljinu. O tome kako su drski, nadmeni i bezobrazni…. E to je već za poduži monolog. Nećemo ni o tome da ni jedan doktor niti osoblje ni ne zna da im pacijent ima taj isti dekubitis, iako im leži na odeljenju dve nedelje. Ne, ne. Prećutaćemo sve to, jer Bože moj, koga je moliti nije ga srditi.nećemo ružno o njima, jer možemo samo gore napraviti. Gore od otvorene rane koja satima leži u sopstvenom izmetu? Gore od sepse koja pri tome može da nastane? Pa hajte, molim vas, šta gore od toga može da se desi?

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s