АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

ИЗВРШИТЕЉИ МЕДИЈСКЕ ЛОБОТОМИЈЕ | брANALI


Удружење синдиката пензионера Србије (УСПС) поднело је Уставном суду предлог за оцену уставности појединих одредаба Закона о извршењу и обезбеђењу (ЗИО), чијом применом је, од ступања на снагу, под његов удар доспело више од 16.000 грађана, и то углавном пензионера.

„Политика” је у четвртак, 21. маја, у извештају на 11. страни, коректно пренела саопштење УСПС-а с конференције за медије тим поводом. У антрфилеу, међутим, Светлана Манић, заменица председника Коморе извршитеља, у покушају „демантија”, релативизује одредбе закона у члану 71 (Поглавље време вршења), који дозвољава извршиоцима да уђу у стан дужника, чак и током ноћи после 22 часа, и изврше попис и изношење ствари… тврдњом да се то не ради… Не ради се, али може, цитирам део закона: „ако постоји избегавање обавезе или опасност услед одлагања”!
Још већи парадокс и кршење Устава налази се у члану 72 став трећи, који говори о поступку приликом спровођења извршења, који каже: „Кад извршни дужник није присутан… извршилац ће отворити просторију у присуству два пунолетна лица”. То је у супротности с уставном одредбом о неповредивости стана. Закон о извршењу и обезбеђењу, наиме, дозвољава извршитељима да и без судске одлуке, насилно уђу у стан и кад власници нису присутни, у присуству два сведока.

Посебна овлашћења закон је дао извршиоцима када је у питању помоћ полиције при извршењу. У члану 73 каже се: „Полиција је дужна да изађе на обезбеђење и на основу усменог захтева извршиоца… У случају непоступања извршилац о томе без одлагања обавештава Министарство унутрашњих послова и надлежног јавног тужиоца… а на захтев извршиоца или по службеној дужности, суд изриче новчану казну одговорном лицу у надлежној организационој јединици полиције”. ИЗВРШИТЕЉИ МЕДИЈСКЕ ЛОБОТОМИЈЕ | брANALI.

 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s