антисрбизам

ЗЛОБНИ: Британци мрзе Србе вековима


Velika Britanija, Brizanci, Srbija, Srbi, mržnja, mrze, Dragoljub Živojinović, r

Учествовали су и у стварању велике Албаније у жељи да спрече Србију да изађе на море, каже академик Драгољуб Живојиновић

БЕОГРАД – Британска резолуција о Сребреници, у којој се Срби оптужују за геноцид над Бошњацима, само је логична последица политике Британаца према Србији која сеже у векове, сматрају историчари.

Они кажу да су империјалистички циљеви Велике Британије били увек у сукобу са интересима Србије.
– У првој половини 19. века Велика Британија је штитила интересе Турске науштрб Србије. Они су и на Берлинском конгресу 1878. тражили да се Србија одрекне неких срезова на истоку Србије у корист Турака. Када је 1903. извршен атентат на краљевски пар Обреновић, Британија је била прва земља која је са Србијом прекинула дипломатске односе, и то је трајало три године – каже за Курир академик Драгољуб Живојиновић.

Британија је, подсећа, подржала анексију БиХ 1908., када су Аустроугари на силу припојили Босну, а против наших интереса су били и у балканским ратовима 1912. и 1913.
– Постоје подаци који показују да се Британија залагала за стварање велике Албаније у жељи да спречи Србију да изађе на море – додаје он, док историчар Момо Павловић каже да су Британци, када је почео Први светски рат, притисакали да се Србији одузму територије на северу како би рат био локализован:
– Британија је империјалистичка држава и њени интереси се никада нису поклапали са српским. Тако је било у Првом и Другом светском рату, али и након тога.Подржавали су сепаратистичке тенденције у СФРЈ, а подржавају и албанске терористе.

Историчар др Срђан Цветковић наводи да је Британска тајна служба велики новац уложила у преврат 27. марта 1941, који је увукао Краљевину Југославију у Други светски рат;
– Британци су тражили отварање новог фронта како би умањили своје губитке, што је имало катастрофалне последице по наш народ.

Велика Британија понудила нов документ у СБ УН
И НОВА РЕЗОЛУЦИЈА НА НАШУ ШТЕТУ

У новој варијанти британске резолуције о Сребреници само су козметичке измене, суштина је иста – Србија се и даље оптужује за геноцид.

Премијеру Александру Вучићу уручена је јуче та нова варијанта резолуције, у коју су унети и неки елементи руске резолуције. Ублажен је део који се односио на сексуалне злочине, па сада пише да су их чинили сви у конфликту. Међутим, и даље је наглашено да постојање геноцида не сме да се негира. Вучић је рекао да нов текст не може да се назове победом Србије:
– Ниједан текст резолуције о Сребреници за нас не би био лак. Пажљиво ћемо проучити предлог и радићемо све да заштитимо наше интересе.

1878. на Берлинском конгресу Британија тражила да се Србија одрекне неких срезова у корист Турске

1903. Британија била прва земља која је са Србијом прекинула дипломатске односе после атентата на краља Александра и краљицу Драгу Обреновић

1908. званични Лондон подржао анексију БиХ од Аустроугарске

1912-13. Британија је била против српских интереса у балканским ратовима

1914. на почетку Другог светског рата Британија тражила да се Србији одузму територије на северу

1941. британска тајна служба финансирала преврат 27. марта, којим је Краљевина Југославија увучена у Други светски рат

2 thoughts on “ЗЛОБНИ: Британци мрзе Србе вековима

  1. Британци су 1903. обавестили Турке о месту боравка Гоце Делчева. Турци су ту стигли и убили су га. Издали су га Британци, јер није хтео да противтурски устанак у Старој Србији (данашњој Македонији) именује бугарским, или македонским. Рекао је Британцима, да је српски народ подигао устанак.

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s