ВЕСТИ

Вучић: Нећемо скренути са пута у ЕУ, па макар никада не ушли, а и време је да избацимо КиМ из Устава (интервју за Вол Стрит Џурнал)


Говорећи о напорима Србије да се прикључи ЕУ, Вучић је рекао да „нема повратка“… Указао је, међутим, шта би могао бити значајан заокрет Београда, рекавши да разматра уставне промене до краја 2017. године, што би могло да укључи и разматрање дела текста у ком се наводи да је Косово део Србије, објављено је на сајту „Вол стрит џурнала“.

***

Вучић: Нема повратка са пута ка ЕУ

The Wall Street Journal, By Laurence Norman
May 8, 2015 4:13 a.m. ET
Превод: „СРБСКИ ПРЕМИЈЕР АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ЈЕ НАГОВЕСТИО ДА БИ МОГАО УСКОРО (ДО 2017) ДА ПРЕДЛОЖИ ПРОМЕНЕ У УСТАВУ, КОЈЕ БИ УКЉУЧИЛЕ УКЛАЊАЊЕ ОДРЕДНИЦЕ КОСОВА КАО СРБСКЕ ПРОВИНЦИЈЕ, КАКО БИ ТО ПОМОГЛО БОЉЕМ СТАТУСУ СРБИЈЕ КАО (вечитог?) КАНДИДАТА ЗА ЕУ.“.
Оригинал текст: BELGRADE – Serbian Prime Minister Aleksandar Vucic has signaled he could propose changes to the country’s constitution that would include stripping out a reference to Kosovo as a Serbian province and could help its bid for EU membership. Извор: http://blogs.wsj.com/brussels/2015/05/08/serbia-premier-signals-shift-on-kosovo/

Имам разочарења, и лична, и политичка када је реч о ЕУ… Али, мој посао је да водим рачуна о стратешки важним питањима за ову земљу, изјавио је српски премијер Александар Вучић за „Вол стрит џурнал”

Премијер Србије Александар Вучић дао је, уочи посете САД интервјуу за „Вол стрит џурнал“, у ком је навео да ту посету види као шансу да убеди Вашингтон да помогне Србији на путу ка чланству у ЕУ.

Говорећи о напорима Србије да се прикључи ЕУ, Вучић је рекао да „нема повратка“.

„Имам разочарења, и лична, и политичка када је реч о Европској унији…Али, мој посао је да водим рачуна о стратешки важним питањима за ову земљу“, рекао је Вучић који ће се у Вашингтону састати са потпредседником САД Џозефом Бајденом и другим америчким званичницима.

Лист наводи да је то порука коју Вучић не упућује само западним званичницима, подсетивши да је српски премијер, када је Владимир Путин у октобру прошле године посетио Београд, на конференцији за новинаре са руским председником рекао да Србија неће одустати од чланства у ЕУ.

„Никога не лажем. Немам различите поруке за Москву, Вашингтон и Брисел“, истакао је Вучић.

Вучић је додао да нема намеру да дуги низ година обитава у врху српске политике, за разлику од других лидера у региону. Такође је изразио и сумњу да ће бити на високој функцији почетком 2020-их, када ће, како се нада, Србија постати чланица Уније.

Напредак ка ЕУ је спор, са опрезношћу Немачке ЕУ тек треба да отвори прво од 35 преговарачких поглавља са Србијом – и док се Вучић нада да ће се ситуација променити до септембра, званичници ЕУ „упорозравају да то изгледа амбициозно“, пише лист.

Вучић је истакао да после смањења дефицита, постигнутог због болних буџетских реформи, које су укључивале смањење плата и пензија, обезбеђивања новог пакета помоћи од ММФ, либерализације закона о раду и побољшању односа Србије и Приштине, Србија заслужује награду, али и поручио да „неће плакати“ ако се то не догоди.

Говорећи о Косову, Вучић је предлог приштинске владе да локалним мањинским српским општинама да само површна овлашћења назвао шаљивим. Указао је, међутим, шта би могао бити значајан заокрет Београда, рекавши да разматра уставне промене до краја 2017. године, што би могло да укључи и разматрање дела текста у ком се наводи да је Косово део Србије, објављено је на сајту „Вол стрит џурнала“.

„Треба да будемо веома поштени према нашем народу“ о разним опцијама, рекао је Вучић, нагласивши да би „народ Србије требало да каже своју последњу реч“.

Он је навео да је Србија извукла поуку из догађаја 1990-их година, а то је да је Србија изашла ослабљена, дестабилизована и изолована после сукоба и убиства у којима је више од 100.000 људи погинуло у бившој Југославији.

„Видео сам последице (тог пута). Знам како такво стање свести може да функционише. Знам какав сам био пре 20 година. Морамо да очувамо мир. Још једна грешка значила би да губимо све“, рекао је Вучић у интервјуу, уочи посете Вашингтону следећег месеца.

Годину дана по доласку на власт, Вучић је, у напорима да приближи своју земљу ЕУ, спровео програм штедње, обећао економске и политичке реформе и одиграо кључну улогу у чињењу помака у једном од најважнијих захтева Брисела у вези са постепеном нормализацијом односа Београда и Приштине, а ако у томе успе, „мисија господина Вучића би могла да уобличи Србију за наредне деценије“, закључује лист.

34 thoughts on “Вучић: Нећемо скренути са пута у ЕУ, па макар никада не ушли, а и време је да избацимо КиМ из Устава (интервју за Вол Стрит Џурнал)

  • Danko Marin, odlično ste to rekli, ja se slažem sa vama, samo se u jednom ne slažem, zašto toliko Vučić želi u Evropu pa i Kosova da se odrekne, odakle mu to pravo, on je samo jedan medju jednakima, ja ne želim da idem u tu sotonsku tvorevinu, prodaje strancima sve počev od fabrika do države, pa država je narodna, nije njegova, a on se ponaša kap diktatorski mesija, on mora da ode ,da bi došao neko moralan na vlasti, a ne da nam narod umire, a on obećava onima koji su na 1999 g, ubijali i trovali čije posledice i te kako sada osećamo, ne treba nam takav mesija, koji je osnovao farmaceutsko-medicinsku mafiju, koja ubija narod lekovima, pa zar nam takav treba, imamo mi jako dobrih lekara, ali su morali da otu u tuđ svet, da bi mogli da rade i zarade, Vučić je doveo učenike dr. Mengela da vrše essperimente na narodu, mi smo Mengelovi zamorčići.

   • Vucic ne zeli , Vucic mora da zavrsi posao za svoje mentore…Marko Vidakovic je rekao nekoliko puta da je Vucic od 2006 glavni americki pion u Srbiji..on zeli samo jos vise bogatstva za sebe i svoje potomke . Kad zavrsi posao preselice se na Floridu i uzeti amricki pasos i novi identitet.

   • Ovo je posledica ucena ili podmićivanja ili i jedno i drugo.Mi smo krivi što je,uprkos drastičnoj promeni politike, ponovo izabran na mesto sa koga može da vedri i oblači. No ,uzdam se u svest ovog naroda da će konačno da prepozna svoj interes uprkos „postepenom zagrevanju žabe“.

 1. vucicu J…E…B…E…M ….TI…. M…A….J…K…U…. G….o…v….n…o……nad G….O….V….N….I….M….A….. I tebi i svima u skupstini jer ste vi NENARODNA skupstina nego skupljeni s k’urca i konopca…. znam da ovaj moj komentar nece biti objavljen ali nema veze, iz mene je progovorio duh onim NARODNIM jezikom kojim svako zeli da izjavi ono sto sam ja napisao….

 2. Лош превод! Остало нећу да коментаришем, прочитах цео текст на Вол Стриту, само ћу да прокоментаришем превод написаног презимена „Vucic“ би био Вукик, јер се у српском, презимена преводе онако како их странци изговарају, а они ово не би изговорили с Вучић никако.

  • А што нам онда ви не урадите „добар превод“ овог кратког пасуса?

   Друга ствар, приликом превођења се инсистира на тачности израза. Пошто је Вучић јавна личност и његово име није мистерија за јавност, превод енглеске верзије (Vucic) његовог презимена може једино да буде „Вучић“ (ако већ инсистирамо на тачности превода)!?
   Мислим да ви овде бркате превод енглеског текста са начином како би необавештени енглези изговорили његово презиме („Вукик“) приликом читања енглеске варијанте текста…

   С дужним поштовањем, фбр уредник М. Новаковић

 3. Колико кошта убиство -црва балега-толико могу да платим,а и сама да урадим !!!

 4. A da ne bi te tvoje ideje AV donele i na ulici *kuku i motiku*……..zar ti mislis da ce ovi narod biti doveka tvoji taoci……..zar tebi nije jasno da vri ,a uskor ce i da kipi i da Rece neko lepo u ovim clancima – doci ce vreme kada vas caprkas po ustavu bez ucestvovanja naroda ti to nece ici…… lepo neko rece po ovim komentarima- dolazi vreme gde sve vas nikeo nece smeniti, nego ce vas likvidirati – bezbolnije, cistije, sigurnije, racionalnije i smislenije…….

 5. E pa bice krvi u skupstini do kolena…Samo probajte izdajnicka bando da otudjite ono sto nije vase…Savetujem poslanike koji jos imaju casti ( malo ih je ) da se na vreme povuku sa svojih stolica…

 6. E pa premijeru, Bog neka ti je u pomoć. Posle ovakve izjave proći ćeš u Srbiji mnogo gore nego u Srebrnici, a to si i zaslužio!
  Samo biće da si se malo preračunao!
  Nije Srbija baš tvoja prćija i nije Srpski Ustav dat volovima nego ljudima!
  Probaj još i da uradiš to što govoriš!

 7. Resio Vucko da zakuca poslednji ekser u kovceg koji se zove Srbija.EU po svaku cenu,pa cak i po cenu da Srbije vise ne bude.E ja se nisam borio za takvu Srbiju u kojoj nema posla za moju suprugu i moju de u.Naprotiv!
  Ideja koja me jevodila da ja i moja porodica zivimo srecno i zadovoljno a ne da sastavljamo kraj sa krajem dok se politicka elita i tajkuni bezobrazno bahate i bogate,ne brinuci o narodu koji kao predstavljaju.
  Zalim ovakvu Srbiju,njene „obicne“ gradjane i sebe.

 8. Опасна отровна гуја
  Opasna otrovna guja

  ***
  Вучић: Нећемо скренути са пута у ЕУ, па макар никада не ушли, а и време је да избацимо КиМ из Устава (интервју за Вол Стрит Џурнал)
  9. мај 2015.
  Vučić: Nećemo skrenuti sa puta u EU, pa makar nikada ne ušli, a i vreme je da izbacimo KiM iz Ustava (intervju za Vol Strit Džurnal)
  9. maj 2015.
  https://facebookreportermonitor.wordpress.com/2015/05/09/%D0%B2%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9B-%D0%BD%D0%B5%D1%9B%D0%B5%D0%BC%D0%BE-%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%83%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B0-%D1%83-%D0%B5%D1%83-%D0%BF%D0%B0-%D0%BC/
  ***

 9. Svaki politicar ima pravo da odabere>ili da bude sluga naroda ili da narod bude sluga njemu samom.Uporno srljati u dodvoravanje Amerikancimka i Britanije oko ulaska mu EU Kosova radi tobožnjeg ‚‚dobra Srbije‚‚ je infatilno i nedopustivo.Ustav Srbije koji se odrekne svog nacionalnog ishodišta Kosova može se komotno prepisati i prevesti na Albanski da se Šipci ne muče oko sastavljanja sopstvenog.Lično ne verujem da je bilo koji premijer pa i aktuelni imao ili sad ima nameru da to učini.Uveren sam da optužbe ili insinuacije oko toga vredjaju inteligenciju i razum svakog Srbina i veoma brzo će se pokazati da je sve ovo budalaština,jer bi opozicija to stavila na dnevni red u Skupštinu
  zahtevajući od premijera da se o tome zvanično oglasi.Ono što je krqajnje sumnjivo jeste upornost Britanije i SAD da po svaku cenu izvedu projekat odvajanja Kosva od Srbije svim direktnim ili indirektnim sredsvima.Na kraju rezolucija 1244 jeste osnovno uporište svake vlade Srbije i dok ona važi, i Srbija ostaje suverena zemlja pa ma šta zapad radio povodom toga.

 10. Evo zadrtog idiota IZDAJNIKA vucica ponovo kad je u pitanju ulaska u EU.Kad se EU raspada I svaka drzava okrece na svoju stranu ovaj neprijatelj Srpskog naroda hoce da promeni ustav I da se resi Kosova na stetu Srba samo da bi usao u tu propalu govnarsku organizaciju, EU..Srbine probudi se I otvori oci radi se o tvojoj egzistenciji nedaj da ovaj ljigavac profiter postigne ono sto su mu „ameri“ pripremili I drugi of koih je on uzeo lovu.!!!

 11. Kud god da krenem, tebi se vracam ponovo, Ko da mi otme iz moje duse KOSOVO?….,,VIDOVDANNNNNN…… Dalje se svira…..U depresiji sam, jako sam tuzna,,,,,ali nemarim, zivim okruzena budalama, time se tesim,…JEDINO za cim zalim, sto sam skolovala potomstvo za biro rada I bilo kakvu egzistenciju, sto sam kao gradjanka ispunjavala sve svoje obaveze prema <<kvazi_drzavi, penzionisana sa punim radnim stazom pre 7 god ,,,.a stan cekam 9 godina, ……

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: