ВЕСТИ

Војислав Девић: ЕВРОАЗИЈСКИ ПРОЈЕКАТ НА СРПСКОМ ПОДУНАВЉУ


Мој принцип је да сваку идеју тј. пројекат стварам, уз Божју помоћ, полазећи из сопственог генетског мемофонда и из колективних архетипова.
Срби имају, као и Јевреји, више миленијумско искуство страдања и трајања („бити кадар стићи и утећи и на страшном месту постојати“). По истраживањима Анђелије Станчић Спајићеве објављених у књизи „Најстарији језик Библије“ пре више хиљада година и Срби и Јевреји потекли су из истог племена званог Ибрис, када се чита, по јеврејски, са десна на лево или Сирби, када се, по српски, чита са лева на десно.
Сваки народ има неку своју мисију на земљином шару. Срби треба да препознају кроз сва своја страдања ту мисију, која је миротворнаслободарска и искупитељска. Она је представљена у идеји свечовека Николаја Велимировића – „Не можете мени (ни себи) помоћи, ако не помогнете свему. А свему ћете помоћи мислећи о Свечовеку. Прво мислећи о Свечовеку.“ Запад гура и намеће идеју надчовека Ubermenscha. Срби и Србија треба да промовишу ту слободарску идеју свечовека и ка истоку и ка западу јер и исток и запад често буду заведени идејом империјалне супремације, која није од Бога већ од оног који се не спомиње, а то наравно рађа сукобе и ратове и стална и силна страдања. Срби постоје и опстају на земљином шару да те мисије слободарског свечовека и миротворства стално чине могућима и живим и зато страдамо јер нам нису важнији земаљски од небеских закона.
Срби и Србија (и сви он народи и државе) који нуде и промовишу сотиролошке (спаситељске) помиритељске пројекте у есхатолошкој драми савремене апостатске (отпадничке) цивилизације постају „katehon“,  „онај који задржава“, односно „препрека доласку сина погибли антихриста“ (Друга посланица Св. Павла Солуњанима 2,6-7).
Павао Ритер Витезовић у свом грбовнику 1701. детаљно описује српски грб са оцилима, уз кратак пропратни текст, у стиху, на латинском језику:
SIGNA CRUCEM CALYBESQUE RUBRO SERBLIA FERT CAMPO
PRO CRUCE NON PAUCOS SERBLIA PASSA FOCOS.
NUNC CRUCE PROSTRATA, TAMEN ULTRO SUSTINET ICTUS
HINC FATO ET FACTO SERVIA DICTA VENIT.
Од свих досадашњих преводилаца ових стихова на српски језик (Христофор Жефаровић у  „Стематографији“, Стојан Новаковић у „Хералдичким обичајима у Срба“, др Фердо Шишић, проф. Александар Салавјов, проф. Милић Милићевић у Грбу Србије) чини се да је једини госп. Мирко Стојнић тек 2007. успео да их суштински преведе као:
 
„ЗНАМЕЊА КРСТА И ОЦИЛА НОСИ СРБИЈА НА ЦРВЕНОМ ШТИТУ
РАДИ КРСТА ЈЕ СРБИЈА КРОЗ МНОГЕ ВАТРЕ ПРОШЛА,
САДА, У МУКАМА ОБОРЕНА, ЈОШ УВЕК ПОДНОСИ УДАРЦЕ ТЕ ЈЕ
И БОЖАНСКОМ ВОЉОМ И ДЕЛИМА НАЗВАНА СПАСИТЕЉИЦОМ“.
 
Значи од 1701. године до данас 2015. ништа се није променило већ три века од те констатације. Србија је стално у мукама обарана и подносила многе ватре и ударце ради крста часног, ватроносних оцила и слободе златне како од Турака, Аустроугара, Немаца, Хрвата, НАТО пакта, Албанаца и Европске уније али се увек Божанском вољом дизала и 1804. и 1815. и 1903. и 1912, 1913, 1914, 1941, 1948, 1991, 1999 а и данас 2014. Србија се поново уздиже да би била оно што јој је одувек било мисија а то је улога миротворке, лучоноше, спаситељице, заштитнице и бранитељице слободе. 

Дакле, пројекат „Евро-Азијски центар на српском Подунављу је аутентичан и оригиналан српски геостратешки, геополитички и свецивилизацијски свечовечански производ изникао из идеја и порука Винчанске цивилизације која је најранији експеримент са цивилизацијом, најраније писмо, најранија идеја комонвелта (суживота различитих), жива употреба апстрактних симбола и пре неолита, јединствен и најстарији пример цивилизације без државе и без политичког вођства, ненасилна комуникација и трговање са суседним народима, равноправност мушког и женског принципа итд.
.
Срби треба оваквим миротворним пројектима да спасу Русе од улоге Голема или дива који снагом и буздованом, односно ратном силом решава сукобе. Русија не треба да се „упеца“ на провокације запада. Са друге стране ми не можемо нити требамо да учимо Русе како се ратује, они то имају у генетском коду и нико их нити може нити ће победити у директном ратном сукобу, наше је једино да се ставимо међу сукобљенима и да им понудимо миротворна свецивилизацијска решења. Наравно да се стављањем између великих џинова као што су ЕУ (читај САД) и данас Русија, сутра Кина а прекосутра Индија и сви остали ризикује да будемо омаловажени, спљескани и кажњани и од једних и од других у њиховом међусобном надгорњавању. Тако ионако пролазе све мале државе и нације (сем Швајцараца и Швајцарске) или пристану на ропску вазалску улогу или буду изложене страдању. Већина држава и народа улази радије у ропски подређени положај према силнима али Срби да би остали слободни и да се не би претварали да су мањи од маковог зрна радије страдају и остају у својој мисији колико год је и када је то могуће. Бог воли храбре, пожртвоване и праведне а земаљски моћници не! 
Како рече Његош „Коме закон лежи у топузу трагови му смрде нечовјештвом“. Довољно је и неопходно да Срби јавно мeдијски проповедају Његошеве мисли и идеје па да останемо у cлободарској мисији предака. Хантингтонов сукоб цивилизација може се избећи и преобразити у суживот и сарадњу цивилизација. Ми се налазимо на тако јаком енергетском и мистичном цивилизацијском чворишту Балкано-Паноније да, све и да хоћемо, не можемо да будемо аутистични и само да мислимо на себе и на свој српски спас. Колико год то изгледало чудно и немогуће и поред свих страдања, беде, понижења и сиромаштва дужни смо да човечанству пренесемо и дамо импулс светлости, светло наде, вере  љубави, светлост комуникације међу различитима. Прометеј је вероватно био Србин јер се оцила којима се креше камен и прави ватра, тј.  светло налазе само у српском грбу. Тесла и Пупин су само наставили Прометејевим путем.
Дакле, Срби су светлоносци, Христоносци и лучоноше мира!
Ако т је заиста стало да се Србија спасе од нових ратних дејстава на својој територији у сукобу Запада са Истоком молим те да овај стратешки појекат проследиш свима онима којима би он могао бити и од политичке, научне и од економске користи. Спреман сам да се договоримо о даљој промоцији, лобирању и надоградњи овога пројекта.
Симовићу, живео и ти и твоји ближњи
и сви Срби у својој искупитељској мисији на многаја љета!
С поштовањем
 
Војислав Девић, академик МСА
саветник Географског института САНУ „Јован Цвијић“
директор Стратег пројекта
Милоша Бајића 7, 21000 Нови Сад
064.2213.256, 021.525.303
П.С.1. У прилогу читав пројекат у целини.
 
П.С.2. Можеш ли ме повезати са неким ко би помогао у даљем раду на овом пројекту?
 
П.С.3. Можеш ли ме повезати са неким новинаром у папирним,
радио или ТВ медијима који би представио овај стратешки пројекат
својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима? 
Нови Сад, 11. јануар 2015 (7523)
Извор: ЕВРОАЗИЈА
Sreu0107na Nova 2015

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s