MAIL - RSS FEED

Таман су ме били убједили да сам параноик, кад се на небу појави авион крив за све ове трагове…


Трагови на небу

Душко Бошковић
20.5.2014

 

Ако мене моје очи варају, варам и ја вас. На слици број 1. је приказан дио неба изнад Сарајева. Виде се трагови које праве млазни авиони. Ништа необично на први поглед, траг као траг. Летјела два-три путничка авиона правацем сјевер-југ, па се мимоишао са два-три авиона који летјеше правцем исток-запад. Понеко би се и сјетио да приупита какви су ово правци, до сада нису авиони летјели овим рутама.

sl1Али ако вам кажем да је овај траг направио један авион којег сам видио својим очима на дјелу, онда би се већ могла јавити нека логична питања. Који то авион на млазни погон има потребу да овако лети и зашто има овакву путању? Одакле је кренуо, гдје је пошао и зашто је имао потребу да се у међувремену „забавља“ над небом изнад Сарајева правећи решетку својим траговима.

Коме сам ово показао сви су ми рекли „ех, ти и твоје теорије завјере, и у обичним авионским траговима хоћеш да видиш неку завјереничку ујдурму“. Онда су ме убјеђивали да су то нормални авионски трагови виђени стотину пута до тада на небу и шта сада ја ту компликујем. Нормално је да млазни авиони остављају траг, некада краћи некада дужи.

То што су ово предугачки трагови и што некако предуго остају на небу никоме није било необично, а то да их је правио један исти авион нису ми вјеровали, кажу да сви путнички авиони личе један на други па ми се учинило од ових 4-5 авиона да је један. И како споменуше да сви путнички авиони личе један на други сјетим се да су сви путнички авиони офарбани у свијетле боје овај је био тамније боје, баш као и авиони који су ударили у њујоршке зграде близанке.

Таман су ме убједили да сам параноик, када се на небу у исто вријеме појави прави путнички авион који је остављао кондензациони траг иза себе. И наравно траг је био много краћи што се свако може увјерити гледањем у слику 2. Можда је потребно да нагласим да су слике моје и аутентичне, нису преправљане у графичким програмима за обраду фотографије, осим што сам додавао натписе и круг да истакнем детаља онима који имају слабију моћ запажања.

sl2

На слици број два се савим лијепо види колики је траг у том моменту остављао прави путнички авион, дакле многоструко краћи. Таман су ми почели објашњавати како је то авион на другачијој висини и да је нормално да оставља траг другачије дужине и таман сам се спремао да приупитам сумњичавце, а како то да овај што је оставио овако дугачак траг има потребу да лети овако ниско, када се на небу појави авион крив за све ове трагове. Фотограф сам аматер и немам богзна какав апарат и сликао сам из руке, а не са статива, па је фотографија број 3. мутњикава, али се сасвим добро разазнаје оно што треба да се види и закључи:

Да се ради о непутничком авиону и да овај траг што остаје иза њега није од конденза из мотора, него да је другачијег поријекла. Не може конденз на овако малој висини бити оволико издашан и богат.

sl3

Али се на овоме не завршава моја прича. Слиједећих дана је у Сарајеву било ведро али се небо уопште није видјело, пошто је било покривено танком измаглицом. Трагови са неба су се разлили и направили танак слој кроз који се сунце тешко пробијало.

Али се моја прича не завршава ни на овоме. Једног од слиједећих дана након запрашивања са неба се десио феномен појаве енормне количине инсеката чији ројеви личини на мећаву. И овај догађај сам снимио, али камером. Већ сам споменуо да сам аматер и немам богзна какву опрему, па је квалитет снимка незадовољавајући, али ипак такав какав је није спријечио уреднике дневника Телевизије Београд и Подгорица да ми га објаве у дневнику. По нашем добром старом обичају, нису ме ни обавијестили о томе. Једноставно су видео преузели са Јутјуба и приказали. Па ево и вама линк на увид да се увјерите о тој пошасти која се нагло десила и исто тако нестала.

Ријетки су уочили повезаност између ова два догађаја, јер људи неће да признају постојање завјере. Али теорија завјере није теорија него пракса, а ја тренутно саопштавам чињенице завјере, па ко хоће да чита нека чита даље.

Ројеви су забринули грађане па су се морале огласити и новине. Најпопуларније сарајевске новине „Дневни Аваз“ су објавиле слиједећу вијест са објашњењем које не знам одакле им.

sl4

Јер, како то да су мушице могле да прелете толики пут, осим ако нису дошле авионом и то управо оним са слике број 3.

Душко Бошковић, Сарајево

One thought on “Таман су ме били убједили да сам параноик, кад се на небу појави авион крив за све ове трагове…

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s