ВЕСТИ

Историја, књижевност, гусле, спорт и научни радови- Или прича о 24год. Миљану Дашићу…


КАДА СЕ СПОЈЕ НАУКА, МЛАДОСТ И СРБСТВО…

——————————

У данашњој, нео-колонизованој, и десеткованој у сваком погледу- Србији, где млади, талентовани и образовани, готово „униформно“ размишљају да по завршетку студија, одмах спакују кофере, и „продају“ свој таленат било где на (трулом) западу- Готово невероватно звучи прича, да међу најобразованијима и најталентованијима, постоје млади Срби, којима није циљ да свој таленат „уновче“ на Западу, или потраже угодну каријеру у мрачним „партократским кулоарима“ државне бирократије, данашње „евро-поунијаћене“ Србије…

….Један од таквих ретких младих патриота, и талентованих младих научника, јесте параћинац Миљан Дашић!

Следи импресивна биографија овог 24годишњака, са таквим домаћим и међународним признањима- каква не могу све заједно да саставе ни сви чланови нове Вучићеве „експертске владе“. Зато, верујемо  да овај текст заслужује вашу неподељену пажњу….

30 април 2014, ФБР редакција

Miljan

 Млади научиник из Параћина, коме је пре свега, Србија у срцу…

—————————-

Миљан Дашић рођен је  1990. године у Параћину. Завршио је основну школу и гимназију као носилац Вукове дипломе, специјалних диплома за физику, математику, информатику, хемију и српски језик. Такмичио се у овим предметима освајајући награде на свим нивоима, од општинског до државног и савезног нивоа. Највећи успех постигао је у IVразреду гимназије освојивши I место на Изборном такмичењу за светску Олимпијаду из физике, поставши члан олимпијског тима Србије.        

Похађао је семинаре физике у ИС Петница и урадио два научна рада под менторством професора са Института за физику. Лета 2009. провео је три недеље у Израелу радећи пројекат оптимизације Segway-a на познатом институту Технион. Написао је научни рад и заједно са тимским колегама презентовао на конференцији којој је присуствовао министар науке Израела. Након гимназије уписао је Електротехнички факултет у Београду где је дипломирао на одсеку за Физичку Електронику, са просечном оценом 9.93.

Током студија стручно се усавршавао на више светски познатих универзитета.

Учесник је UREKA’11 програма на коме је одабраних 15 студената из целог света радило на пројектима Тиндал института у Ирској. Бавио се експерименталном карактеризацијом и симулацијама полупроводничког оптичког појачавача.

Личном иницијативом повезао се са професором Милошем Поповићем са University of Coloradoat Boulder (САД). Радио је као асистент у професоровој лабораторији (Јул-Октоба 2012) на развоју нанофотонских уређаја и њиховом дизајну за фабрикацију.

Кроз IAESTE’13 стручну праксу, радио је три месеца на Lappeenranta University of Technology у Финској, бавећи се симулацијама суперпроводника.

Као учесник међународних конференција има пет објављених радова. Најмлађи је учесник конференције Телекомуникациони форум (ТЕЛФОР 2012) и добитник награде за најбољи рад на IEEESTEC 2012. Као представник ЕТФ-а такмичио се из Основа Електротехнике на Електријади (2010-2012) освојивши I, II, и III место. Освојио је велики број награда на тимским студентским такмичењима. Издваја III место на Academy of Modern Management‘12  (такмичење у стартап бизнис идејама) и II место на LEC’12 (инжењерско такмичење у студији случаја).

Тренутно је мастер студент Електротехничког факултета у Београду (наноелектроника и фотоника) са просечном оценом 10. Ради мастер рад на Институту за физику у Земуну, у оквиру српско-француског пројекта са Université de Lorraine. Планови за будућност укључују запослење на Институту и српско-француски докторат. Говори енглески и руски, уз познавање француског језика. Носилац је многих стипендија, Министарства Омладине и Спорта – Доситеја, општине Параћин, државне стипендије.

ЕРСТЕ ПОДРШКА ТАЛЕНТИМА

 Миљан је недавно (заслужено) ушао у групу од 10 финалиста, на конкурсу „Ерсте Банке“ за младе таленте из области „Природних наука и научно-технолошке области“. То је само још један од његових блиставих успеха, у краткој, али веома плодносној каријери. О самом конкурсу можете више сазнати на следећем линку:  http://www.superste.net/sr/klub_superste/glasanje/index.html – или једним кликом на слику у наставку пасуса:

ЕРСТЕ КОНКУРС

Савете преноси млађим колегама као студент ментор (пројекта Студентске Уније ЕТФ-а). Наставио је петнички ангажман као студент сарадник на семинару физике. Члан је Удружења студената електротехнике Европе (EESTEC). Заједно са пријатељима из Источног Сарајева, маја 2012. основао је Српско Певачко Друштво “Соколови”. На последње одржаном окупљању (март 2014, Источно Сарајево) изабран је за председника друштва. У слободно време воли да се бави спортом. Активно тренира пливање, воли да игра фудбал и баскет са друговима.

Велики је љубитељ српске историје и књижевности. Посебно воли епску поезију и гусле. Својим ставовима промовише Српство, један од његових мота је Српство изнад свега…

 

2 thoughts on “Историја, књижевност, гусле, спорт и научни радови- Или прича о 24год. Миљану Дашићу…

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s