ВЕСТИ

Удружење „Рука пријатеља“ из Рашке – Уручена помоћ породици Обрадовић


Обрадовићи из Плешина добили нов шпорет

 

Хуманитарно удружење
Рука пријатеља
05.04.2014

Хуманитарно удружење „Рука пријатеља“ из Рашке је реализовала своју прву већу акцију помоћи социјално угроженима. Наши активисти су пре десетак дана обишли породицу Обрадовић из Плешина која има троје деце, најстарија ћерка има 4 године, син годину и по дана и најмлађа ћерка има три месеца, и том приликом им донели неопходне намирнице. Увидом у комплету матерјалну ситуацију Обрадовића одлучили смо да им помогнемо сходно нашим могућностима.

Недељу дана касније Хуманитарно удружење „Рука пријатеља“ је овој породици купило и поклонило шпорет на дрва марке АЛФА ЕК550 ТЕРМО 2, који им је био преко неоходан. Истом приликом смо овој породици донели стакло и застаклили улазна врата јер је на њима било поломљено стакло и отвор.

Хуманитарно удружење „Рука пријатеља“ овим гестом није завршило са помоћи овој породици као ни осталим породицама којима је наша помоћ неопходна.

Позивамо и Вас да се прикључите нашим наредним акцијама помоћи социјално угроженим особама у нашој општини.

***

Апел за помоћ породици Обрадовић из Плешина

31.03.2014.
До породице Обрадовић стигли смо после више од сат времена вожње. Део пута је асфалтиран док је у једном делу проходност јако лоша, земљани пут који пресеца доста поточића. Кажу да је у зимском периоду на појединим деоницама пролаз малтене немогућ. Испред улазних врати затекли смо:

s1  s2

А прича је следећа: Отац Р. Обрадовић (1985) живи у селу Плешин са својом супругом С. Обрадовић (1993). Обоје имају завршену само основну школу и ниједно није у радном односу. Имају сина старог годину дана и две ћеркице, старија има четири године а млађа свега три месеца.

Живе у кући за коју отац каже да се не сећа када је изграђена. Кућа је у јако лошем стању, прозори су почели да труле, плафон је пропао, зидови у унутрашњости су почели да пропадају и да се назиру цигле испод.

s4

Што се тиче намештаја, имају четири кревета који су у јако лошем стању, пропали и скоро је немогуће спавати на њима. Немају фрижидер, шпорет на дрва је доста пропао и неопходан је нов. Кућа  се састоји од предсобља и две собе од којих се греје само једна. Немају купатило. Од осталог намештаја имају један сто, три столице, дечији креветац, витрину, електрични шпорет који је делимично у квару па га не користе, и један гардеробер који је такође у доста лошем стању.

Мајка С. Обрадовић каже да гардеробе за децу има, нађе се, али да су јој неопходне пелене и средства за хигијену бебе и друго двоје деце, јер често није у могућности да, због недостатка новчаних средстава, купи било шта.

Ово је купатило, или бар нешто што врши његову функцију. Немају воду у кући тако да је ово све што имају. Овде мајка ове деце пере судове, веш…

Шпорет на који се греје породица и који је у видно лошем стању:

Једини гардеробер који имају у кући, као и нешто што има улогу шпајза. Фрижидер је неисправан:

Телевизор који имају је у квару. Овде, у овој просторији ова породица проводи и дан и ноћ, јер је једино она топла. У другом углу је и креветац где спава беба:

Пропали зид у кухињи, улазна врата која немају стакло и пропао плафон у ходнику:

Ова дечица сигурно имају љубав, али немају оно што је за другу децу нормално: немају играчке, често немају ни храну, спавају у хладној просторији. Уколико желите да им помогнете, потребна су средства за хигијену, пелене за тромесечну бебицу, храна, новчана средства како би се увела вода у кућу и саградило  нешто што би могло да буде купатило. Уколико можете и желите на било који начин да помогнете, пишите нам на рукапријатеља@гмаил.цом или на телефон 062/8034514. Или нас контактирајте путем фејсбука.

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s