ДРУШТВО / СРБИЈА

СОЊА БИСЕРКО: СВЕДОЧИЋУ НА СТРАНИ ХРВАТСКЕ У ПРОЦЕСУ ПРОТИВ СРБИЈЕ ЗА ГЕНОЦИД (рани куче да те уједе)


среда, 20. нов 2013, 10:54 -> 15:16 ртс

Соња Бисерко: На листи сам сведока

БИСЕРКО СОЊА

Председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији Соња Бисерко потврдила да је добила позив из Хрватске да сведочи у судском процесу против Србије за геноцид.

Хрватска је позвала председницу Хелсиншког одбора за људска права Соњу Бисерко да сведочи против Србије у процесу пред Међународним судом правде у Хагу по тужби за геноцид.

Соња Бисерко је, у интервјуу недељнику Време, рекла да у томе не види ништа спорно.

„Оно што је, према мом мишљењу, спорно јесте однос државе према већини оних грађана који су током протеклих година били позивани да сведоче у поступцима против српских званичника пред било којим међународним судом“, оценила је Бисерко.

„Будући да су обе стране у спору, Србија и Хрватска, доставиле суду листу својих сведока, верујем да је информацију пустио државни врх“, рекла је Бисерко.

Објаснила је да је, видевши њено име на списку сведока, неко из српског правног тима ту вест проследио врху државе, а они медијима.

„Е, сада, будући да је стање у друштву хаотично и да се – с обзиром на ситуацију у полицији, у тајним службама, међу екстремистичким и радикалним групама – не може поуздано утврдити ко заправо овом земљом влада, појављивање мог имена у контексту сведока хрватске стране у тужби за геноцид против Србије очито је срачунат потез с циљем да се изложим новим притисцима, шиканирању, да се застрашим“, оценила је Бисерко.

Подсетила је да није први пут да се против ње води кампања са намером, како је рекла, да се „застраши, отера из земље и слично“ и истакла да то није пријатно.

„Тим пре што се мој пристанак да сведочим у том процесу третира као издаја. Притом, људи заборављају какав је тај рат био“, истакла је Бисерко.

Нагласила је да би повлачење тужби био знак сазревања наших политичара и друштава, корак ка успостављењу озбиљне регионалне сарадње.

„Јер, овако се и даље гледамо преко нишана“, рекла је Бисерко и додала да је Хрватска као услов за повлачење тужбе Србији поставила три захтева: решавање питања несталих лица, процесуирање ратних злочина и дефинисање границе на Дунаву.

„Бавила сам се људским правима и то као особа којој припадност било којој етничкој групи, ни Србима ни Хрватима ни Бошњацица, не значи много. Напросто, не постојим на тај начин; не осећам и не мислим тако. И с тим у складу живим и радим. Дакле, пратим процесе, бележим, анализирам“, рекла је Бисерко.

 

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/134/%D0%A5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/1448949/%D0%A1%D0%BE%D1%9A%D0%B0+%D0%91%D0%B8%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%BA%D0%BE%3A+%D0%9D%D0%B0+%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8+%D1%81%D0%B0%D0%BC+%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D0%B0.html

2 thoughts on “СОЊА БИСЕРКО: СВЕДОЧИЋУ НА СТРАНИ ХРВАТСКЕ У ПРОЦЕСУ ПРОТИВ СРБИЈЕ ЗА ГЕНОЦИД (рани куче да те уједе)

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s