ДРУШТВО

Хуманитарна организација Срби за Србе прикупила је преко 400.000 евра донација


 

Хуманитарна организација Срби за Србе прикупила је  преко 400.000 евра донација

 

 Srbi_za_Srbe

Велика помоћ угроженој деци широм Балкана

 

 

Хуманитарна организација „Срби за Србе” прикупила је средином октобра преко 400.000 евра донација за помоћ угроженој деци широм Балкана. Од 2005. године, под слоганом “Деца су наша будућност“, организација је помогла преко 350 вишечланих породица и обезбедила неопходну хуманитарну помоћ за најугроженији део српског народа. Такође, званични сајт организације (www.srbizasrbe.org) забележио је више од пет милиона посета!

Захваљујући огранцима организације у Србији, Републици Српској, Аустрији, Швајцарској и САД, као и великом броју донатора и пријатеља организације широм света, “Срби за Србе“ су прикупили неопходна средства и обезбедили многим породицама сигуран кров над главом изградњом и доградњом десетина кућа. Поред тога, обезбеђена је велика помоћ у виду фрижидера, шпорета, замрзивача и другог основног покућства, изграђен је и опремљен велики број купатила, опремљене су дечје собе новим креветима, плакарима, столовима, компјутерима, играчкама и школским прибором. Такође, организација је обезбедила драгоцену помоћ сеоским породицама, даривајући им тракторе, пластенике, фрезе, краве, оваце и козе, како би својим радом стекли могућност да обезбеде основне животне потрепштине за своју децу.

Оно што ову хуманитарну организацију издваја од других јесте отворен и доступан свима, начин рада. Такође, и велики број донатора, који са релативно скромним донацијама на месечном нивоу учествују у добротворним акцијама помоћи угроженим породицама. На свом званичном сајту (www.srbizasrbe.org) и друштвеним мрежама fejsbuk (www.facebook.com/srbizasrbe) и tviter (wwwwиттер.цом/србизасрбе), организација свакодневно објављује листе донатора као и увид у тренутно стање на свим банковним рачунима, што представља јединствен пример у функционисању хуманитарних и невладиних организација у Србији.

“Срби за Србе“ ће наставити да вредно раде на добробит угрожених српских породица широм Балкана, како би неопходна хуманитарна помоћ стигла до што већег броја деце. Деца су наша будућност!

Хуманитарна организација СРБИ ЗА СРБЕ

—————————

Срби за Србе

Из Википедије, слободне енциклопедије

Хуманитарна организација „Срби за Србе“

Срби за Србе или Хуманитарна организација „Срби за Србе” (енгл. Charity Organization „Serbs for Serbs“) је хуманитарна, непрофитна, невладина, нестраначка организација, организована у удружењу грађана чији су основни циљеви и задаци залагање за побољшање услова за живот и рад српских породица у земљама гдје се налази српски народ и гдје је помоћ потребна.[1]

Циљеви и задаци удружења

Циљ удружења је покретање добротворних акција, односно помоћи Србима од Срба. Идеја организације се заснива на подизању самосвијести српског народа о екзистенцијалним проблемима са којима се суочавају поједини Срби, односно припадници властитог народа. Мисија се огледа у подизању свијести о српству, националној култури и српским корјенима, са циљем да образује Србе у погледу самоспознаје властитог национаолног бића и створи предуслове за организоване добротворне акције које ће финансирати Срби за помоћ Србима. Развијањем свијести о припадању властитом националном бићу, односно српству, стварају се услови за саосјећање са патњама припадника властитог народа и егзистенцијалним проблемима са којима се властити народ суочва. Један од начина помоћи појединим припадницима властитог народа у тешким животним условима је доброчинство на чему се заснивају акције овога удружења. Поред доброчинства, удружење се бави борбом против бијеле куге, борбом против исељавања станивништва српске националности, затим очувањем свијести о српској култури, историји и националном идентитету Срба.

Доброчинство

Један од главних задатака друштва „Срби за Србе“ је помоћ вишечланим српским породицама које живе на рубу егзистенције. Удружење је до сада организовало велики број хуманитарних акција за Србе повратнике са подручја бивше Републике Српске Крајине, затим Републике Српске, Републике Србије са нагласком на Косово и Метохију, те за Србе из Републике Црне Горе. Средства за добротворне акције се стичу путем добровољних прилога, чланарина и помоћи других добротворних организација, првенствено из дијаспоре.

Организација Срби за Србе

Сједиште организације

Због свесрпског карактера ове организације, сједиште овога удружења није огранично на једну државу насталу након распарада Југославије, и налази се у Републици Србији, Републици Српској, Републици Црној Гори и у дијаспори, у земљама као што су САД, Аустрија, Велика Британија и Швајцарска.

Структура организације

  • Председник управног одбора: Игор Рашула, Београд, Република Србија
  • Председник СЗС за Републику Српску: Добрина Кусмук
  • Председник СЗС за Републику Црну Гору: Иван Стијовић
  • Председник СЗС за Републику Аустрију: Милош Јовановић

Пројекти

Поред добротворних акција, пројекти на којима ради хуманитарна организација „Срби за Србе“ су:

  • Дјеца су наша будућност
  • Космет је Србија (акција помоћи српском народу у косовометохијским енклавама)
  • Изградимо дом породици Павловић (акција изградње куће за српску породицу ратног-војног инвалида у Републици Српској)
  • Куповина куће породици Дањек (акција изградње куће за српску породицу из Републике Србије која је пет година збрињавала српску избјегличку породицу из бивше Републике Српске Крајине)

Историја

Иако је организација постојала и 2006. године и радила на многим добротворним акцијама, званично је регистрована 12. маја 2007. године у Београду. Идеја за оснивање удружења је потекла из потребе обједињења припадника српског народа након ратова деведесетих година 20. вијека на простору бивше Југославије, а који су оставили српски народ распарчан и подијељен неприродним границама за један народ.

Крсна слава

Крсна слава ове доброчинске организације је свети Василије Острошки [2]

One thought on “Хуманитарна организација Срби за Србе прикупила је преко 400.000 евра донација

  1. Повратни пинг: СЗС у медијима | Pomoc socijalno ugrozenim porodicama

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s