ВЕСТИ / ЗДРАВСТВО / Новости / ПОЛИТИКА / Serbia

OPELO ZA TORLAK


1000017_544861955587756_7935961_n

Сазнајемо: пре само неколико дана, наша држава донела је одлуку и то ће званично и бити објављено за пар дана да ТОРЛАК – Институт за Вирусологију и Серуме, више није у рукама Србије.

ПРОДАТ ЈЕ ПРИВАТНОЈ КОМПАНИЈИ А ТА ИСТА КОМПАНИЈА ЈЕ ЗАБРАНИЛА ПРОИЗВОДЊУ БИЛО КОЈЕ ДОМАЋЕ ВАКЦИНЕ КАО И СЕРУМА. ( од сада је само дозвољен увоз из страних земаља )

ТАКОЂЕ СУ ФАРМАЦЕУТСКОЈ КОМПАНИЈИ „ГАЛЕНИКА“ – ЗАБРАНИЛИ ПРОИЗВОДЊУ ПЕНИЦИЛИНА ( за сада из непознатих разлога ).Пише МАРА КНЕЖЕВИЋ КЕРН

Укидање права на производњу и контролу лекова нова је  софистицирана форма агресије, у којој учествује домаћа пета колона из једне од најугледнијих професија, масовно укључена у пројекат преузимања здравства у руке фармацеутске (медицинске) индустрије

Док се одвија последњи чин драме око  Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, једне од најстаријих установа овог типа у свету, незванично сазнајемо да је ова национална установа за превенцију, лечење и праћење инфективних болести предата у руке страној компанији над којом наша држава нема никакву контролу. Да ли то значи да ће „Новартис“ или било који други фармако-гигант преузети превенцију и праћење инфективних болести у нас, као и све остале делатности везане за националну безбедност?

У личној карти Торлака пише да је поседовао четири националне референтне лабораторије за дијагностику, од којих су три сертификоване од стране Светске здравствене организације, да се бавио производњом вакцина, серума и других имунобиолошких и дијагностичких препарата, вирусолошком, бактериолошком и имунолошко-алерголошком дијагностиком, снабдевањем домаћег тржишта вакцинама из обавезног програма имунизације, складиштењем и дистрибуцијом вакцина – сертификат за Национално складиште вакцина од СЗО и УНИЦЕФ, 2009.

СОФИСТИЦИРАНА ФОРМА АГРЕСИЈЕ Едвардо Галеано је у Отвореним венама Латинске Америке, говорио о неделима мултинационалних компанија, „хибридних чудовишта модерних времена“, али је укидање права на производњу и контролу лекова нова софистицирана форма агресије, у којој учествује домаћа пета колона из једне од најугледнијих професија, масовно укључена у пројекат преузимања здравства у руке фармацеутске (медицинске) индустрије. У недостатку озбиљних анализа о броју лекара сарадника фармацеутске индустрије и количини примљеног новца у Србији, послужимо се примером Хрватске, чијег су министра здравља Рајка Остојића информације о корумпираности у здравству „неугодно изненадиле“.

Дежурна савест хрватског здравства др Лидија Гајски  била је далеко конкретнија: „Очигледно је да лекари запослени у државном сектору све мање раде за државу, а све више на пројектима фармацеутске индустрије, која им постаје главни послодавац. Говоримо о корупцији читавог здравственог система на највишем политичком и стручно-медицинском нивоу. При том, нико неће признати да је корумпиран, а подмићивање ће назвати ‚сарадњом‘ или добродошлом помоћи посусталом здравству. А поготово неће признати да њихова предавања и текстови у стручним часописима представљају обично маркетиншко смеће.“

Ако је мала Хрватска корумпирана зато што је мала, погледајмо шта се дешава у великој Индији у којој је ова пракса захватила најугледније институције, међу којима је означен  Индијски савет за медицинска истраживања (ICMR). С обзиром на то да су вакцине тренутно најпрофитабилнија грана медицинске науке, ICMR је са америчком невладином организацијом US NGO PATH, покренула пропагандну машинерију за промовисање вакцина против ХПВ вируса, иако нису прошле безбедносни тест.

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s