Родољубље / Русија / патриотизам / MAIL - RSS FEED

12. фебрауара 1988. америчкa флота је ушла у руске државне воде. Оно што су тада доживели од (више пута мањих) руских патролних бродова – неће заборавити до краја живота! (видео)


ФБ Albert Andiev
(србски ратни ветеран)

12. фебруара 1988. године војни бродови САД-а покушали да уђу у државне воде СССР-а, и нису обраћали пажњу на упозорења руских патролних бродова од којих је један био 4 пута мањи а други 8 пута мањи од америчких бродова. Оно што су доживели, Амери неће заборавити до краја живота, а ви наставите да волите сваку државу која вам је учинила зло и пљујте једину која је према вама била поштена увек.

П.С. Ако разумете руски језик све ће вам бити јасно, ако га не разумете онда се запитајте зашто ја разумем србски језик иако ме нико није терао да га научим.

***

12.02.1988.

Хладни рат се полако ближио крају и односи између СССР-а и САД су се смиривали. У СССР је било низ економских и политичких проблема. Американци су извели провокацију у Црном мору испробавајући какав ће бити одговор руске стране. Руси су показали да су поред великих проблема још увек респектибилна војна сила.
Бродови САД, крстарица Yorktown и разарач Caron ушли су у руске територијалне воде код Фароса (Крим у Црном мору) и буквално су изгуране назад, добивши незаборавну лекцију.
Разарач Caron је био добро познат као брод опремљен за електронску шпијунажу, што је представљало још додатни изазов за руску страну.
То је јединствен случај да бродови физички, без оружја бране границе. Судар који је обично у модерно доба резултат грешке, овде је послужио за удаљавање супротне стране.
Америчка и руска страна никад нису имале исте погледе на то одакле почиње да се рачуна 12-миља територијалног мора. Американци су заступали систем да се територијално море одређује од сваке тачке посебно, док су Руси узимали референтне тачке на основици.
Међутим тада настају проблеми на увалама, које по америчком систему постају део неутралних вода тј.  у њима страни бродови могу слободно вршити електронско осматрање и шпијунажу. По руском рачунању тих језичака нема јер се ртови почетка увала спајају и унутар њих је територијално море.
То је довело до честих провокација од стране Американаца , који су више пута залутали у та подручја како у Црном мору тако и на Далеком истоку. Готово сваке године су у та подручја слали бродове за електронска извиђања и шпијунажу, пркосно улазили у руске територијалне воде, без икаквих потреба, једноставно оправдавајући своје присуство правом слободног пролаза.
Такво подручје је било и подручје Крима.
Код овог упада у територијалне воде, за разлику од претходних случајева, амерички бродови су користили пуне капацитете радара и радио-електронских средстава. То је било у супротности чак и са Америчким изговором „слободног пролаза“, јер је у супротности са међународним прописима који налажу да кроз та подручја треба пролазити без употребе електронских средстава, односно са што мањом и нужном употребом само у навигацијске сврхе.
(Треба поменути да је у Саки посебно била изграђена база морнарице за тестирање нових палубних авиона дизајнираних за употребу на носачу Адмирал Кузњецов. Извођени су тест летови уз употребу различитих електронских система, који су тестирани на вонима и на теренима комплекса.)
Совјетски заповедник ратне морнарице, адмирал Владимир Черњавин, одлучио је узвратити на прилично неконвенционалан начин, без употребе оружја, али врло делотворно.
Потврду за извођење ових мера добио је у Већу за народну одбрану којим је председавао Михаил Горбачов. Од Черњавина је захтевано само да предузме све мере како би се избегле повреде и жртве. Директна последица тога је била – издавање директиве заповеднику флоте у Северном Тихом океану и у Црном мору о начину деловања против бродова који не поштују совјетске територијалне воде.
Када је почетком фебруара 1988. г дошло обавештење о доласку »пријатељских снага« у Црно море , америчким бродовима је додељена пратња, а као главна ударна сила која је требало да спречи кршење граница територијалног мора биле су фрегате Безаветний и СКР-6. Осим њих, амерички бродови су били у пратњи »Исмаила« и брода за електронска дејства »Yamala«.
У 0945, пола сата прије очекиваног уласка Американаца у залив Фарос, Руси су упутили американцима упозорење да ће, ако наставе овим курсoм, ући у руске територiјалне воде. Са Yorktown-a није било одговора.
Уследила је још једна опомена, у којој се амерички бродови упозоравају на последице кршења територијалних вода, као и да то може довести до нежељеног инцидента.
У 10:15 Yorktown се ипак јавља како плови у складу са међународним правилима.
У10:45 Yorktown у пратњи Caron-а прелази границе територијалних вода тадашњег СССР-а. СКР-6 се тада приlепио за разарач Caron док је Безаветний заузео позицију уз леви крмени сектор Yorktown-а.
Упућен је још један енергичан захтев да бродови напусте совјетске територијалне воде. Међутим амерички бродови су наставили да се приближавају обали Крима, игноришући сва упозорења. Тада су двоструко мањи руски бродови извршили ударе у америчке бродове и практично их изгурали ван територијалних вода. Yorktown је претрпео оштећења на крменом делу, оштећени су и лансери харпуна, док је на левој страни Caron-а кога је гурао СКР-6 оштећен труп.
Након тога Американци су подвили реп и напустили руске територијалне воде и упутили се према Босфору.
П. С. Амери о томе још нису створили филмску верзију, али вероватно би у њој изостала вечита задња сцена љубљења и славља у командном центру.
_________
Извпр: палуба.инфо

9 thoughts on “12. фебрауара 1988. америчкa флота је ушла у руске државне воде. Оно што су тада доживели од (више пута мањих) руских патролних бродова – неће заборавити до краја живота! (видео)

  1. Поздравляю сумасшедшую храбрости! Но, ты не прав по вопросу на тот кого сербский народ любит. Что касается русского языка, его знают все среднего возраста которые его изучали в школе. В последние время и новые поколения, начали изучать его.

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s