Биљана Диковић / ВАНРЕДНЕ ВЕСТИ / Ванредно Стање / ДРУШТВО / Други пишу... / ИЗДВАЈАМО / НАЈНОВИЈЕ / Новости / Обавештење / MAIL - RSS FEED

ХАШКИ КАЗАМАТ – ГЕНЕРАЛ Младић: Лоше ми је; Лекари: Способан је да му се суди


ХАШКИ КАЗАМАТ – ГЕНЕРАЛ Младић: Лоше ми је; Лекари: Способан је да му се суди

Процес против генерала Ратка Младића није настављен ни у уторак 10. септембра пред Хашким трибуналом пошто је оптужени тврдио да је сувише болестан да буде присутан у судници, иако су лекари из судског притвора остали при налазу да је Младић, иако под великим стресом, способан да учествује у суђењу.
ОВАКВО ПОНАШАЊЕ СУДИЈЕ И ВЕЋА ПРЕМА ГЕНЕРАЛУ МЛАДИЋУ ДОВОДИ ДО ЗАКЉУЧКА ДА ОНИ ОВАКВИМ ИСЦРПЉИВАЊЕМ ЗДРАВСТВЕНО УГРОЖЕНОГ ГЕНЕРАЛА ЖЕЛЕ ДА ГА ЕЛИМИНИШУ… НАДАМО СЕ ДА ЋЕ РУСКИ КОМИТЕТ ЗА ЗАШТИТУ ГЕНЕРАЛА МЛАДИЋА УРАДИТИ НЕШТО ПО ОВОМ ПИТАЊУ, ЈЕР СРПСКЕ ВЛАСТИ СЕ САДА БАВЕ САМО НАЛОЗИМА ЕУ И ПРЕДАЈОМ КОСОВА И МЕТОХИЈЕ СА СВЕ СРБИМА У РУКЕ ТЕРОРИСТИ И РАТНОМ ЗЛОЧИНЦУ ХАШИМУ ТАЧИЈУ, ПА ЗА ЗАШТИТУ НАШИХ ГЕНЕРАЛА И ЧАСНИХ БРАНИОЦА ОТАЏБИНЕ У ХАШКОМ КАЗАМАТУ НЕМАЈУ ВРЕМЕНА, ЈЕР ИМ ТО НИЈЕ НА БРИСЕЛСКОМ СПИСКУ.

11.09.2013. Вести, за ФБР приредила Биљана Диковић

ratko-mladic--youtube_f

Генерал Ратко Младић на суђењу у Хашком Трибуналу

Расправно веће заказало је, након што је размотрило извештај лекара, наставак суђења за СРЕДУ, упозоравајући да ће сведок бити саслушан био Младић у судници или не, уколико не дође до озбиљнијих промена у његовом здравственом стању.

Младићев бранилац Бранко Лукић рекао је, претходно, да Младић жели да присуствује суђењу, али да за то није способан због болести. Лукић је затражио да Младић буде подвргнут детаљном лекарском прегледу којим би било установљено да ли он не жели да учествује у процесу или за то није способан.

„Наш став је да би наставак суђења, у одсуству генерала Младића, био кршење правила Хашког трибунала и да ми у томе не желимо да учествујемо. Уколико будемо приморани, тражићемо изузеће већа, пошто сматрамо да ово суђење, без изричите сагласности генерала Младића, у стању у којем се налази, не може да се настави“, упозорио је адвокат Лукић.

Председавајући судија Алфонс Ори нагласио је, међутим, да „претресно веће, а не одбрана контролише овај процес“ и да то неће променити речи браниоца Лукића. По речима судије Орија, извештаји лекара нису утврдили ништа што би указивало да Младић није способан да присуствује процесу.

„Уколико оптужени одлучи да не дође у судницу… веће ће то сматрати његовим одрицањем од права да присуствује… Сутра ујутро, уколико не дође до промене у његовом здравственом стању, наставићемо и ако оптужени буде и ако не буде присутан у судници“, казао је судија Ори.

Младић се у уторак 10. септембра није појавио у судници, а претресно веће обавештено је из судског притвора да он тврди да је сувише болестан да присуствује процесу. Суђење је било прекинуто после сат времена, након што се Младић пожалио, како је судијама пренео бранилац Лукић, да му је „утрнула десна страна тела“, односно рука и нога и да „има велики притисак у десној препони“. Након што га је прегледала медицинска сестра, оптужени је, јуче преподне, био враћен у притвор у Схевенингену.

***
А ШТА СЕ ДОГАЂАЛО 09.09.2013. У СУДНИЦИ У ХАГУ:

 После једног сата заседања, Младићев бранилац Бранко Лукић пренео је судијама генералове речи да му је „утрнула десна страна тела“, односно рука и нога и да „има велики притисак у десној препони“.

Током неколико дана прошле седмице, уочили смо да генерал Младић није у стању да прати суђење… Сада смо у разговору с њим сазнали да у притвору само лежи, нема снагу ни за шта, не може да једе, ни да пије и он тврди да је толико исцрпљен да не може да функционише“, рекао је адвокат Лукић.

Одбрана, по његовим речима, сматра „да се суђење на овај начин не сме наставити“ и да Младић мора имати „дан, а сада верујемо и два дана“ одмора сваке недеље. Захтев одбране да се радна недеља, због Младићеве болести, смањи са пет на четири дана, расправно веће председавајућег Алфонса Орија до сада је два пута одбило, иако су скраћивање радног времена препоручили и лекари из судског притвора.

На ту одлуку, одбрана је уложила жалбу. Бранилац Лукић у оштром тону је поновио аргументе из жалбе и казао да судије до сада нису узеле у обзир и на прави начин размотриле медицинске налазе и савете лекара.

„Ја вам кажем да је генерал Младић, противно мојим упутствима, долазио на суђење. Ја му више нећу дозволити да долази на суђење кад није способан“, рекао је Лукић.

Упозоравајући браниоца да скраћивање радне недеље није тема, судија Ори казао је да је Младић, након што га је прегледало медицинско особље, враћен у притвор у Схевенингену и да ће лекари већу поподне поднети извештај о његовом стању.
Данашње заседање потом је прекинуто, а да ли ће суђење бити настављено сутра знаће се пошто судије размотре извештај лекара. Из истог разлога, суђење Младићу било је последњи пут прекинуто у петак, 23. августа, али се после викенда оптужени појавио у судници.
Пре него што је ухапшен, крајем маја 2011, генерал Младић је преживео три мождана удара, због чега му је покретљивост десне стране тела остала умањена.

Младић не може да се свуче после суђења колико је исрпљен

Генерал Младић је, пре хапшења крајем маја 2011, преживео три мождана удара, због чега му је покретљивост десне стране тела остала умањена. У притвору Трибунала, односно хашкој болници Броново, Младић је, у међувремену, био лечен од упале плућа и подвргнут лакшим интервенцијама, а тестиран је и на малигна обољења, уз негативне резултате.

Током расправе о његовом здравственом стању, почетком јуна ове године, Младић се захвалио суду и медицинском особљу у притвору што су му „спасили живот“ и „извукли га из гроба“. Лекар из судског притвора Паулус Фалке је претходно, подржавајући захтев одбране да се радна седмица смањи са пет на четири радна дана, прецизирао је да је стање Младића „стабилно“ и да нема промена на горе.

Услед сумње да генерал Младић болује од рака, недавно је обављена биопсија, резултати су били негативни, казао је тада доктор Фалке. Медицинско особље у притвору приметило је да се Младић „изузетно умара“ на суђењу.
„Када дође са суђења, нема снаге ни да се свуче и само лежи у кревету и игнорише вечеру“, изјавио је лекар.
Младић је изгубио и шест килограма од када се нашао у притвору 2011.
Када је прошле године боловао од упале плућа, Младић је имао „мање од 60 килограма“, рекао је у јуну судија Ори.
По налазу психијатара, Младић сведочења на суђењу прихвата „веома болно и узнемирујуће“, што можда утиче на његов апетит, пренео је доктор Фалке.

 

Младићев адвокат викао на преставницу секретаријата

Судије су јутрос, како је казао судија Ори, добиле информацију да је адвокат Лукић, ван суднице, пред Младићем „викао на представницу судског секретаријата“, рекавши, између осталог, да веће и председавајући „убијају“ Младића и да он, зато што се осећа све лошије, више неће долазити у судницу ако судије не прихвате да смање број седмичних радних дана са пет на четири.

Лукић се, потом, како је пренео судија Ори, извинио представници секретаријата, сугеришући да тако мора да се понаша пред клијентом.

Упитан данас у судници да ли је то тачно, Лукић је судији Орију рекао: „Да, викао сам на представницу секретаријата“.

После паузе од три и по сата, расправно веће је данас добило „усмени извештај“ лекара који је у притвору прегледао Младића. По речима судије Орија, тим прегледом није установљено „ништа ново“, већ да је Младић „под великим стресом“ због суђења, али и способан да учествује у процесу. Лекари су поновили и своју препоруку да, због физичке слабости оптуженог, суд заседа четири дана седмично.

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s