ВЕСТИ / ВЕСТИ ИЗ СВЕТА / Ванредно Стање / ДРУШТВО / Други пишу... / Медији- генератори јавног мњења / НАЈНОВИЈЕ / Новости / Отворена писма / ПОЛИТИКА / Родољубље / САД / СВЕТ / Сирија / MAIL - RSS FEED

Отворено писмо једног Нобеловца другом – Адолфо Перез Eскивел Бараку Обами: „Немате морални ауторитет нападати Сирију, извозите смрт како би очували своју моћ – чије наредбе Ви слушате господине Обама?“


Отворено писмо једног Нобеловца другом – Адолфо Перез Ескивел Бараку Обами: „Немате морални ауторитет нападати Сирију, извозите смрт како би очували своју моћ – чије наредбе Ви слушате господине Обама?“

Истакнути аргентински борац за људска права, хуманист, писац и пацифист, Адолфо Перез Ескивел (Аdolfo Pérez Esquivel), послао је отворено писмо америчком председнику Бараку Обами по питању могућег напада на Сирију. Ескивел, који је као и Обама добио Нобелову награду за мир (1980.), пита се – како Обама мисли да настави „Кингов сан“ војном интервенцијом против Сирије? У свом жестоком писму истиче како САД нема ни моралну, легитимну ни правну основу за напад на Сирију или било коју другу државу на свету.

09.09.2013. извор: adolfoperezesquivel.org, advance.hr, за ФБР приредила Биљана Диковић

Siria: Carta al Presidente Barack Obama / Syria: Open letter to the President Barack Obama / Syrie: Lettre ouverte au Président Barack Obama

Siria: Carta al Presidente Barack Obama / Syria: Open letter to the President Barack Obama / Syrie: Lettre ouverte au Président Barack Obama

Ескивел се 2011. жестоко противио нападу на Либију а касније је критиковао и операцију у којој је убијен Бин Ладен истичући како су САД одлучиле да га убију, а да му не суде, јер су се бојале да би Бин Ладен могао открити „неугодне информације“ о позадини напада на Њу Јорк 11/9 2011. „Овај догађај је био савршен повод за агресију против Авганистана, Ирака и касније Либије“, и у једном од својих текстова рекао је да су САД „осовина зла“.

Адолфо Перез Ескивел Бараку Обами, отворено писмо по питању Сирије:

  „Послушајте крике народа!

    Ситуација у Сирији је предмет озбиљне преокупације и још једном САД, преузимајући улогу светског полицајца, предлаже напад на Сирију у име „Слободе“ и „Људских Права“.

    Ваш претходник George W. Bush, у свом месијанском лудилу, призвао је религијски фундаментализам за покретање месијанских ратова у Авганистану и Ираку. Рекао је како је разговарао с Богом и како му је Бог рекао да нападне Ирак, рекао је како му је Бог послао поруку да „извози слободу“ широм света.

    Ви сте, поводом 50.-годишњице смрти `велечасног` Мартина Лутера Кинга, такође добитника Нобелове награде за мир, говорили о томе како треба комплетирати „Сан“ који је он оставио на столу, он који је био најзначајнија манифестација борбе за људска права против расизма у првој демократији на свету која је имала робове.

    Мартин Лутер Кинг био је човек који је дао свој живот за живот, он је мученик нашег доба. Убили су га након Марша на Вашингтон јер је позивао на грађанску непослушност због империјалистичког рата против народа Вијетнама. Зар Ви заиста верујете у то како војна инвазија против другог народа може довести до реализације Кинговог сна?

    Наоружавање побуњеника како би се довело до одобравања НАТО интервенције није ништа ново за Вашу земљу и Ваше савезнике. Нити је ново да САД предлаже инвазију на друге земље оптужујући их да поседују оружје за масовно уништење, што се у случају Ирака показало као неистина.

    Ваша земља подупирала је режим Садама Хусеина кад је употребио хемијско оружје против Курда и против Иранске Револуције, и тада није било ни говора о санкцијама јер у то време су Садам и Ирак били Ваши савезници.

    Али сада предлажете напад на Сирију без да уопште знате резултате истраге коју спроводе Уједињене Нације уз одобрење сиријских власти. Нема сумње да је употреба хемијског оружја неморална и за сваку осуду, но Ваша влада нема морални ауторитет да оправдава интервенцију.

    Генерални секретар Уједињених Нација, Бан Ки-Мун, истакао је како би војни напад на Сирију још погоршао ситуацију у тој земљи .

    Моја земља, Аргентина, која тренутно председава Саветом Безбедности Уједињених Нација, јавно је истакла како се противи интервенцији на Сирију, одбијајући „учествовање у новим смртима“.

    Папа Фрањо такође је позвао свет да се уједини у покрету за мир па је 7. септембра организовао дан молитве и поста против рата.

    Чак и Ваш историјски савезник, Уједињено Краљевство, одбило је (барем за сада) да учествује у инвазији.

    Ваша земља трансформише „Арапско Пролеће“ у НАТО пакао, покрећете ратове на Блиском Истоку и паљевине у оркестрацији међународних корпорација. Инвазија коју предлажете довешће само до још насиља и још смрти, као и до дестабилизације Сирије и целог региона. С којим циљем? Луцидни аналитичар, Роберт Фиск, истакао је како је прави циљ Иран и одлагање успостављања Палестинске државе – нису стотине мртве деце разлог који Вас војно покреће. У овом тренутку када је у Ирану демократски изабрана умерена влада с којом би могли кренути у преговоре и решење актуелних сукоба, политика коју Ви предлажете би могла бити суицидна.

    Сирији је потребно политичко, а не војно решење. Међународна заједница требало би да подржи оне друштвене организације које спроводе мир. Сиријски народ, као и сваки други, има право на самоопредељење и властито дефинисање демократског процеса, а ми бисмо им у томе требали помоћи када затраже нашу помоћ.

    Обама, Ваша земља нема ни морални ауторитет, ни легитимитет, нити правну основу за напад на Сирију или било коју другу државу. Нарочито ако узмемо у обзир да сте убили 220.000 људи у Јапану бацивши бомбе масовног уништења.

    Нити један заступник у америчком Конгресу не може легитимисати, оно што не може имати легитимитет, нити озаконити оно што је противзаконито. То је нарочито тачно ако узмемо у обзир изјаву коју је пре неколико дана дао бивши амерички председник Џими Картер: „САД нема функционалну демократију“.

    Ваше илегално прислушкивање америчког народа очигледно није имало утицаја, јер анкета Ројтерса показује како се 60% становника противи Вашем плану инвазије (оп.а. само 9% подржава план напада).

    Зато ћу Вас питати ово господине Обама, чије наредбе Ви слушате?

    Ваша Влада постала је опасност за међународну равнотежу као и за становнике САД-а. Постали сте земља која се не може уздржати од извоза смрти како бисте сачували своју моћ и економију. Али ми нећемо престати да вам се супротстављамо.

    Био сам у Ираку након америчког бомбардовања 90-их, пре инвазије која је срушила Садама. Видео сам како наводећа ракета погађа колону избеглица, жена и деце. Ви сте их назвали „колатералним жртвама“.

    Народи поручују ДОСТА! Доста је ратова. Људскост позива на Мир и право на живот у слободи. Народи желе да усучете своје мачеве и једини начин да се то постигне је разоружање свести.

    Господине Обама, немојте заборавити како ћемо жети плодове које сејемо. Свако људско биће требало би да сеје хуманост и мир, нарочито они који имају Нобелову награду за мир. Надам се да нећете „сан о братству“ који је имао Мартин Лутер Кинг претворити у ноћну мору за народе и људски род.

    Уз поштовање, Мир и Добро
    Adolfo Pérez Esquivel“

nobelovac

2 thoughts on “Отворено писмо једног Нобеловца другом – Адолфо Перез Eскивел Бараку Обами: „Немате морални ауторитет нападати Сирију, извозите смрт како би очували своју моћ – чије наредбе Ви слушате господине Обама?“

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s