All / ДРУШТВО / НАЈНОВИЈЕ / Русија / САД / СВЕТ / Сирија / MAIL - RSS FEED

Мудри план Русије како да САД-у из руку избије повод за напад на Сирију: Лавров затражио од Дамаска стављање под „међународну контролу“ и уништење целог хемијског арсенала, Дамаск: „Спремни смо на сарадњу“


Мудри план Русије како да САД-у из руку избије повод за напад на Сирију: Лавров затражио од Дамаска стављање под „међународну контролу“ и уништење целог хемијског арсенала, Дамаск: „Спремни смо на сарадњу“

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, отворено је данас затражио од сиријских власти да предају своје арсенале хемијског оружја под међународну контролу те да се у контролисаним условима сво њихово хемијско оружје уништи. Овај руски план предложен је као потенцијални покушај заустављања америчке војне инвазије. Ако би сиријска влада пристала на овакав потез – за сада још нема коментара из Дамаска – велика је вероватноћа да би такав исход додатно утицао и на америчке посланике који би након тога можда били и још мање вољни подржати Обамин план рата.

09.09.2013. ИЗВОР: РТ, advance.hr, за ФБР приредила Биљана Диковић

Lavrov i Mualem u Moskvi 09092013(Сиријски МВП Валид ал-Муалем и руски МИП Сергеј Лавров за време данашњег састанка у Москви (2013/09/09) )

Москва такође позива сиријску владу да приступе међународној Организацији за прохибицију хемијског оружја. Истиче се како је овај предлог већ прослеђен сиријском министру спољних послова, Валиду ал-Муалемом, за време данашњег састанка у Москви.

„Још не знамо хоће ли Сирија прихватити ову понуду, али ако би међународна контрола над хемијским оружјем помогла Сирији у избегавању америчког војног напада, спремно смо да одмах почнемо да радимо по том питању с Дамаском“, рекао је Лавров.

Први коментар сиријског МИП-а већ је стигао, Муалем истиче: „Сирија поздравља иницијативу Москве пошто сиријска влада брине о животима људи и безбедности земље. Дамаск је спреман на пуну сарадњу с Русијом како би се избегао повод агресије“.

Новонасталу ситуацију коментарисао је и амерички државни секретар Џон Кери рекавши да би се избегла војна операција, председник Асад има недељу дана да преда контролу над целокупним арсеналом хемијског оружја. Но, истиче како Асад „то неће учинити и како то није могуће учинити“. „Наравно, могао би да преда сво хемијско оружје међународној заједници кроз недељу дана – предати сво хемијско оружје, без одгађања, но он то неће направити и то није могуће направити“, рекао је Кери.

Но, шта ако хоће?

Ово је изузетно битан развој ситуације. Шта се заправо дешава? Ако Сирија пристане на руски предлог, то значи да би „међународна контрола“, потенцијално руски војници, могла стићи у земљу и обезбедити све локације где сиријска војска држи хемијско оружје. Другим речима – нема шансе да би САД могли у тој ситуацији извести нападе, јер би угрозили безбедност „међународне контроле“.

Подсетимо, Сирија никада није јавно признала да поседује хемијско оружје, но верује се како га имају. Ово је сличан став као и израелски – опште је познато да Израел има нуклеарно оружје, али званично тврди како ту информацију не могу „ни потврдити, ни негирати“, исто истиче и Дамаск када је реч о хемијском оружју.

Службени став Сирије одувек је био овај: „Ако имамо такво оружје, оно никада неће бити употребљено у контексту унутрашње кризе“, другим речима, хемијско оружје могло би бити коришћено против страних трупа. Сирија се стога неће олако опростити од својег хемијског арсенала, јер он је ипак одређена сигурност у случају стране инвазије, но узевши у обзир озбиљност актуелне ситуације, постоји конкретна шанса да ће Дамаск пристати на овај руски предлог.

Што се тиче самог предлога, он је заиста одлично стратешки осмишљен – уколико Дамаск сада одлучи предати свој хемијски арсенал, САД – у би се из руку избио једини повод који имају за покретање војне инвазије против Сирије. Морали би обуставити свој ратни план, а сиријска војска могла би наставити са чврстом борбом против милитаната.

Изјаве Џона Керија о „року од 7 дана“ су безвредне, ако Сирија заиста жели уништити свој хемијски арсенал и приступити Организацији за прохибицију хемијског оружја, то јој се мора допустити. Ако Керри и даље заговара напад, то у потпуности разоткрива праву позадину америчког плана, тј. тада испада да им уопште није битно осигурање хемијског оружја, већ примарно агресија на сиријску војску како би „олакшали посао“ милитантима и екстремистима на терену које подржавају већ више од две године.

——

КОМЕНТАР ЧИТАОЦА:

Кери је изјавио да је предлог Лаврова о хемијском разоружању реторички. У дану који је испуњен низом надреалних манифестација апсолутног идиотизма и глупости Стејт Департмента, који је сада постао заступник нафтног и гасног лобија Саудијске Арабије и Катара, СТИЖЕ ЈОШ ЈЕДНА ИНФОРМАЦИЈА: 
АМЕРИЧКИ ДРЖАВНИ СЕКРЕТАР ЏОН КЕРИ РЕКАО ЈЕ ЛАВРОВУ ДА СУ ЊЕГОВИ ПРЕДЛОЗИ О УКЛАЊАЊУ ХЕМИЈСКОГ ОРУЖЈА РАДИ СПРЕЧАВАЊА АМЕРИЧКОГ НАПАДА БИЛИ РЕТОРИЧКИ. Званичник САД администрације је изјавио да је Кери рекао Лаврову у телефонском позиву да његови коментари нису били у намери да то буде предлог, Кери је такође изразио озбиљан скептицизам на понуду Лаврова да размотре ову идеју. КЕРИ ЈЕ РЕКАО ЛАВРОВУ ДА АМЕРИКА НЕЋЕ „ИГРАТИ ТУ ИГРУ“.

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s