Сирија / MAIL - RSS FEED / ратни злочин

Становници сиријског града Малуле (у коме се још говори староарамејски – „Исусов језик“) упутили писмо Конгресу САД


Становници сиријске Малуле упутили писмо Конгресу САД

Извор: pravoslavie.ru 

Малула, 7. септембар 2013.г.

Становници сиријске Малуле су послали писмо Конгресу САД, преноси Linga – о ономе што се догодило услед злочиначких дејстава у једном од најстаријих градова хришћанског света

132993.p

„Дозволите прво да вам испричамо шта се десило данас у Малули, а затим да вам објаснимо шта је Малула, – каже се у овом писму.

– У 4:00 ујутру (по дамаском времену) банде „Слободне војске Сирије“, терористе и убице… напале су град, нарушивши безбедност кућа, манастира и цркава, скрнавећи иконе, захтевајући да људи оставе своју веру и пређу у ислам.

Да, то је оно што се јутрос у зору десило у Малули кад су у град упале наоружане банде и пуцале на тргу, и затвориле капију манастира и оскрнавиле иконе.

Ови злочини према хришћанским градовима и тероризам према хришћанима само су део великог плана истеривања хришћана с наших родних огњишта.

То се дешава сад кад је држава још увек јака. Али, шта ће бити кад ослаби, кад РВ САД буде бомбардовало Сирију?

Шта очекује хришћане у градовима и селима? То је страшно и плаши нас. Шта се десило у Гасани [тамо је зверски убијен католички монах, о.Франсоа Мурад – прим. ред.] у манастиру Симеона Столпника и у Хомсу, где су се догодили страшни напади на цркве и манастире. Оно што се догодило на свим овим местима буди савест, приморава на патњу. Шта сам учинио како бих зауставио тероризам у Сирији? А да не говоримо о масовним убиствима која се дешавају у свим градовима с хришћанском мањином.“

Даље се у писму наводи историја овог веома старог града у којем се и данас говори на арамејском језику којим је у Свом земаљском животу говорио Господ наш Исус Христос и у који је кроз стену која се раздвојила дошла ученица апостола Павла, света равноапостолна Текла и где се у женском манастиру и данас чувају њене свете мошти.

***

Сиријска армија ослободила град Маалулу у којем се још говори „Исусовим језиком“

07.09.2013. 17:17
ФАКТИ

ЕВО КАКО ЈЕ ЗАУЗИМАЊЕ ХРИШЋАНСКОГ ГРАДА У СИРИЈИ И МАСАКР КОЈИ ЈЕ УСЛЕДИО ОПИСАО ОЧЕВИДАЦ ВАИЛ МАЛАС

  • Почело је тако што се војном контролном пункту на улазу у град приближио аутомобил са бомбашем-самоубицом. Тај ауто је одмах експлодирао и при том је био убијен велики број војника
  • Након тога је неколико неколико десетина аутомобила са постављеним на њима оружјем улетело у град. Побуњеничка пешадија је ишла поред тих „борних кола“. Побуњеника је било на хиљаде
  • Одмах по уласку у град почели су да проверавају лична документа и чим би видели да неко има хришћанско име – одмах су му пуцали у главу и ишли према следећем мештанину

СИРИЈСКА регуларна армија ослободила је данас хришћански град Маалула чији становници још говоре староарамејски – „Исусов језик“.

Владине снаге су ушле у центар данас око подне и почеле да истискују исламске екстремисте – припаднике сунитских терористичких формација Џабхат ан-Нусра и Исламска држава Ирака и Леванта – из периферних делова Маалуле.

Екстренисти су упали у Маалулу са планинског масива Каламун и оскрнавили и пољачкали мушки манастир Светога пророка Илије и чувени женски манастир Свете равноапостолске Текле (ученице апостола Павла).

Маалула је удаљена 60 километара од Дамаска. Новинар „Гласа Русије“ је успео да ступи у контакт са Ваилом Маласом, очевицем догађаја, сведоком драме који се за време јуриша налазио у градићу.

Према његовим речима, сиријска војска је одбила први напад, али су побуњеници успели да заузму околне узвишице и да са њих продру у град.

Ево шта је „Гласу Русије“ испричао Ваил Малас:

– Био сам у посети рођацима у Маалули и разговарао сам са монахињама и монасима кад су у град упали терористи „Џабхат ан-Нусре“ и других оружаних група. Они су заузели најстарији – први у свету – женски манастир Свете Текле, потом и манастир Светог Илије и туристички хотел. Након тога су почели да руше зграде и скврнаве светиње. Већину монахиња и монаха су протерали, неке су заробили. Неколико свештеника су убили. Све крстове, кандила и друге црквене сасуде које имају неку материјалну вредност су покрали. Остало су спалили.

Тренутно су оба манастира, која се налазе на узвишењу, у поседу снајпериста побуњеника. Осим тога, приметили смо код побуњеника неко чудно оружје које раније никада нисмо видели, чак не могу ни да га опишем.

       Почело је тако што се војном контролном пункту на улазу у град приближио аутомобил са бомбашем-самоубицом. Тај ауто је одмах експлодирао и при том је био убијен велики број војника. Након тога неколико десетина аутомобила са постављеним на њима оружјем улетело је у град. Побуњеничка пешадија је ишла поред тих „борних кола“. Побуњеника је било на хиљаде. Нисам могао да их избројим. Чинило се да су све своје снаге пребацили у Малулу. Кад су упали у град, викали су да ће очистити земљу од неверника и грешника. Њихов је циљ да убију што више мештана-хришћана и да дигну у ваздух што више цркава.

       Побуњеници су одмах по уласку у град почели да проверавају лична документа и чим би видели да неко има хришћанско име – одмах су му пуцали у главу и ишли према следећем мештанину.

       Успео сам да побегнем јер сам за време напада био близу главног пута, где је стајао аутобус. Возач је скупио што је могао више људи и одвезао их из града. Био сам међу тим срећницима.“

 

 

One thought on “Становници сиријског града Малуле (у коме се још говори староарамејски – „Исусов језик“) упутили писмо Конгресу САД

  1. А шта је било са осталим мештанима, колико њих су Вучићеви побили, да ли су успели да поврате оно што су припадници Вучићеве вере отели, и да ли су заробили неког Вучићевог

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s