ВЕСТИ

Погрешно је говорити Светитељу „Слава му и милост“… (Владимир Јанковић)


 

Погрешно је говорити Светитељу „Слава му и милост“ што се најчешће у нашем народу примењује на Светог Василија Oстрошког

 291618331_640

      Не треба Светом Василију Острошком или било ком Светитељу говорити  „Слава му и милост“ јер је то као дасе молимо Богу да подари милост Светитељу, јер Светитељи су нашли милост код Бога чим су Светитељи и због тога и јесу Светитељи, него од Светог Василија и других Светитеља ми треба да молимо да они нама грешнима код Бога измоле милост. Те новотарије што је неко у новије време измислио, заборавите. Тога никад није било у православљу. Нигде у православној литератури, Житијама Светих, делима Светих отаца или у било ком старијем православном тексту нећете наћи да се Светитељу каже „Слава му и милост“. То је новотарија која потиче од пре око 20 година, као и многе новотарије, јереси и сујеверја којe добродушни алинеуки и наивни народ усваја.

 

      Исто тако погрешно је рећи Светитељу „Слава му“, Славу дајемо само Богу а Светитељима част. То „Слава му“ су говорили комунисти и говоре и данас они и други атеисти и безбожници. То је нека баба или приучени сујеверни човек или који је до јуче био комуниста или неки монах који је погрешио, пустио тамо на Острогу па скоро сви то понављају а то је погрешно и неправославно. Па чак и ако је то први изрекао и сам митрополит црногорско-приморски Амфилохије он јесте погрешио, није ни он безгрешан као ни један човек сем Бога, а ако он уме да ме убеди да је он у праву, или било ко други нека ми пише на доње мејлове.

 

      Правилно је рећи „Слава Богу и част Светом Василију“ или „Боже, смилуј ми се (или смилуј нам се), молитвама Светог Василија“, или забило ког другог Светитеља, као што и говоре свештеници при освећењу Славског колача или на богослужењу, погледајте у књиге црквене, а и многи свештеници греше па кажу „У Славу и част Светитеља„, уместо „У Славу Божију и част Светитеља„, то поуздано знам јер сам то научио од проф.др.свештеника Димитрија Калезића познаваоца Крсне Славе и много тога јер је веома учен човек и познат у Српској православној Цркви, а и пореклом је из Црне Горе, да не помисли неко да умањујем значај Светог Василија Острошког који јесте заиста велики србски и свеправославни Светитељ.

 

Владимир Јанковић

vjbgdser@eunet.rs

vladimir.jankovic@mail.ru

1.Сеп.(19.Авг.), 2013.година после Христа

21 thoughts on “Погрешно је говорити Светитељу „Слава му и милост“… (Владимир Јанковић)

 1. Није то погрешно, иако није чест израз. И у песмама о Светом Сави се помиње: „Слава теби слава Светитељу Саво!“ или “ Тамо венци, тамо слава“ итд.
  Ту се мисли на славу коју сви свети имају у Царству Небеском и у Цркви Христовој, земаљској, међу хришћанима.

  Што се тиче милости: то значи да ми хришћани (који смо још у овом земаљском животу) тражимо милости од св.Василија, да нам помогне, да нас умилостиви пред Богом својим молитвама, итд. А то не значи да светом Василију треба милости, како г-дин Владимир погрешно тумачи.

 2. Е слушај ме добро препаметни и у све разумљиви Рави, можда си ти упао у нешто за шта мислиш да је вјера и религија у том периоду прије 20 так година, но код нас у Херцеговини, одакле је и наш Светац, каже се „Слава му и милост“ не из твојих граматичких разлога него тиме „Слава Му“ прослављамо Светитеља, а по теби то прослављање није у реду, да оставимо онда и крсне славе, и то је новотарија, тек негдје кад су Срби узели Хришћанство почело је да се слави?! Оно „и милост“ је наша милост, милошта према нашем Светитељу, живом чељадету, оцу и сажитељу сваке куће у Херцеговини, који нас милује и нама је мио.
  А ти твоја паметовања и сјетовања учењачка остави за какве симпозијуме учењачке и предавања, нас се простих Хришћана ‘кани помог’о те Свети Васелија Слава му и милост!

 3. Немате ви појма. Лупетате а немате поузданих доказа из дела Светих отаца и православне литературе у којој нигде нема да се каже Светитељу „Слава му и милост“ и чим се каже „му“ то није да тражимо милост од Светитеља што је правилно него да ми молимо милост за њега што је неправилно. А то „Слава му“ је из песама уметника а не православних богослова и црквене литературе. Где вам је код Светог владике Николаја и Светог аве Јустина да су написали за било ког Светитеља „Слава му и милост“? Тога нема нигде. То је новотарија као и друге разне глупости које народ шири, разна сујеверја типа „Хлеба са Острога“, „Хлеба са Хиландара“ које круже у народу који појма нема о Православљу нити ишта чита о Православљу нити чита Свето писмо јер мисли да све зна. Ја вам не наводим новотарије „учених богослова“, ви сте новотарци, ја вам наводим православно црквено предање а ви уводите новотарије. нека вам буде, лупетајте и даље. Ако ви ни професора оца Димитрија Калезића који је из Црне Горе, био је професор више богословских предмета и сад је, а био је и декан факултета Богословског, и зна много, зову га „Жива енциклопедија“, ако ви не слушате њега него слушате сујеверне бабе, ако су вам те бабе паганске и врачаре паметније од Светих Отаца и Матера и целог 2000-годишњег предања Цркве православне, ви их слушајте и „далеко“ ће да догурате. Свако има право да буде глуп и да греши. Где сте ви нашли у Житију Светог Василија Острошког или Житију било ког Светитеља или било где у Православљу пре 20 година па назад све до Христа 2000 година и у Светом писму и у Старом завету назад све до Мојсија и постања света да неко пише Светитељу „Слава му и милост“? Где? Нема тога нигде. То је измислио неки глупак, а монаси и свештеници тако не говоре али неће да опомињу народ за сваку грешку јер су многи у народу тврдоглави и мисле да све знају и боље од Светих отаца и Цркве па свештенство и не може да их опамети и неће да им се замера а неки ретки свештеници и монаси глупаци или само због народа говоре тако „Слава му и милост“ али од пре око 20 година, пре тога нико никад и нигде у Православљу тако није говорио за Светитеље. Лупетајте, само напред. Не терате инат мени, него Богу и Истини и самим Светитељима који никад нису тако говорили и написали. Да је то правилно сигурно би било записано у делима Светих отаца, Житијама Светих или Светом писму, али тога нема. Али ви сте изгледа паметнији од свих Светих отаца и побожнији, да, да, а уствари ви обожавате своје глупе мозгове као мерило свега, сами себе обожавате и глупе бабе а не обожавате Бога и нисте послушни предању Цркве.

  • Gospodine Vladimire,mnogo gneva i ljutnje se oseca u vasim recim a crkva nas uci upravo suprotno?!A i druga stvar sto mi je takodje zasmetala i to mnogo je to sto ste u vasem obrazlozenju mnogo puta ponovili rec“glupan,glupani,nemate vi pojma,lupetate“…..Ja neverujem gospodine Vladimire da ste to mogli cuti od bilo kog monaha,svetih otaca,od profesora oca Dimitrija Kalezica ili naci takve reci u pravoslavnoj literaturi.Nemojte dozvoljavati sebi da ponizavate bilo koga na ovoj kugli zemaljskoj.“DRUGOG MOZEMO GLEDATI SA VISINE SAMO KAD PRUZIMO RUKU DA MU POMOGNEMO DA USTANE.“Slazem se sa vama da ima mnogo pomodarstva,ali nemojmo mi o tome suditi!Mnogo binija stvar je pokajati se,i pristupiti molitvi sa verom a to kako cemo mi formulisati nasu molitvu i obratiti se Svecima,je individualna stvar za svakog od nas.Iskrenu molitvu,molitvu izrecenu iz srca ce razumeti Svetac kojem se molimo.Srdacan pozdrav.

   • Слажем се да сам користио непримерене речи јер трпим ову грешку „Слава му и милост“ годинама и нервирам се, али и Светитељи су се гневили ради ревновања за Православље против јеретика, и Господ кад је изгонио трговце из храма и називао погрдним именима фарисеје, и Свети пророк Илија и други пророци. Ја сам мањи од свих њих па нисам имун на грешке и грехове. Али ипак не можемо рећи да је свеједно како се молимо. Врло је важно да се молимо правилно, правилним речима а не погрешним, исто као што је важно да се молимо од срца и искрено и како каже Господ „у духу и истини“. Врлински и добар лични духовни и морални живот као и исправно вероисповедање су две неодвојиве и обе потребне ствари за наше спасење.

   • Јадранка, у мојим коментарима а не у тексту сам користио гнев а то је био одговор на увреде које су мени упутили други коментатори. Прво су они мене вређали а ја им само одговорио оштрије. Ако сте већ мене опоменули за то, ред, праведно и поштено би било да опоменете и њих.

  • Gospodine Vladimire,izvinite.ali hocete li nam objasniti ko ste VI I KOJOM STRUKOM SE BAVITE,Ipak ste uzeli sebi za pravo da ucite ovaj nas pravoslavni narod.Od kada znam za sebe tako pominjem Svetog Vasilija Ostroskog.Naravno,Slava mu i milost.Slava mu jer ga slavimo svaki dan,a Milost kod njega od Gospoda molimo.Dragi Gospodine vazno je usrdno se moliti Svetitelju,kasto to mi pravi pravoslavci i cinimo..

   • Гоцо, бавим се богословљем (теологијом) и религијама, у првом реду Православљем, већ преко 25 година а такође и другим стварима. Морам вам рећи да су Православље, православно светоотачко предање, предање и учење о томе како се обраћамо Светитељима, много старији од времена „од кад ви знате за себе“ и од кад ја знам за себе и од кад знају за себе сви остали који су сада живи на Земљи, и од кад сви ми који смо сада живи на Земљи постојимо. Остало сам детаљно објаснио у мојим коментарима испод овога текста па да се неби овде понављао, молим вас да их прочитате. А затим ако нешто ново имате да кажете, напишите.

    Поздрав и све најбоље.

    Или можда морам да вам кажем „свако добро“ да би ми ви веровали, а уствари је и то новотарија која се исто пре око 30 година раширила у Србији а никакав грех није рећи „све најбоље“ као што смо пре говорили. И није никаква православна догма или канон (истина или правило) да мора да се каже „свако добро“ него у неким крајевима где живе Срби говори се „свако добро“ а у другим „све најбоље“ и може и једно и друго. И тако даље.

 4. И још да поменем да сам ја први пут у манастиру Острог био почетком 90-тих година и ноћивао три дана при горњем манастиру у старој кућици са верницима и био ту на богослужењима и целивао мошти Светог Василија и слушао монахе и нико тада није говорио „Слава му и милост“. Онда за неколико година почео је по неко тако да говори а онда све већи број људи и сад је то постала нова мода а није правилно и неко је измислио у новије време а није у складу са Православљем. Е пошто ви не мислите својом главом него следите већину онда ви вероватно и кад неколико људи прелази улицу и ви кренете за њима а не гледате да је на семафору црвено светло и аутомобили могу да вас ударе и кршите саобраћајне прописе и можете и да добијете казну од саобраћајца или да вас удари ауто, а све због тога што не гледате у семафор и не мислите својом главом него се ослањате на друге, на већину. Тако један крене да прелази улицу на црвено светло, па пар њих за њим и онда сви, а аутомобили јурнули на вас јер је њима зелено. Тога сам се нагледао у Београду где живим. То се зове поводљивост без размишљања и расуђивања својом главом, то је кад свој ум поклоните другима или већини да они мисле уместо вас а већина не мора увек да буде у праву. Замислите се мало, користите ум који вам је Бог дао. Свето писмо каже „Љубљени, не верујте свакоме духу, него расуђујте који су од добра а који од зла“. И нисте послушни Светим оцима и Православљу, а тиме нисте послушни ни Светом Василију Острошком кога су вам пуна уста па мислите да ћете му тако угодити, нећете, све док нисте послушни Светом предању Православне Цркве и Светих отаца.

  • Vladimire, ovo što vi radite je nepristojno i nema nikakve veze sa pravoslavljem, s kojim ste ozbiljno zaratili. Savetujem vas da se manete ćorava posla i da se svima izvinite, kao i da se ne pozivate na svete oce i učene teologe, jer ih zloupotrebljavate, Pustite vernike da se mole i obraćaju svecima kako misle da je najbolje, a ne da ih iritirate vređanjem i svojom ničim opravdanom prepotentnošću.

 5. Bitnije je mnogo ono sto ti osjetis u srcu kad se pomene ime bilo kog svetitelja nego neka rijec … A ako imate bilo kakvu nedoumicu oko toga pitajte svog duhovnika ili parohijskog svestenika a ne tumacite sami bilo sta.

  • Горане, битно је што осетиш у срцу али је исто тако битна и свака реч јер Господ у Новом завету каже да ће нам и по њима судити. А ја око 25 година разговарам са свештеницима, читам Свете оце, слушам монахе, читам православну литературу и трудим се у побожности тако да имам нека знања, и нисам овај текст написао тек тако. Прочитај и моје коментаре испод овога текста.

 6. Сугестија Владимирова је на месту, правилна и најдобронамернија, а изнад свега је у складу са Седмим Васељенским Сабором који је одржан поводом Иконобоштва које се може довести у везу са светитељима. Светитељи који су изображени на иконама су примери како треба побожно живети и њих поштујемо и замољавамо да се моле пред Лицем Божијим за наше спасење.

  Само Богу припада Слава, а ми од њега тражимо милост.

  Слава Богу !!! Амин.

  • Да, само није „иконобоштво“ него „иконоборство“. Да поновим, не можемо рећи Свецу „милост му“ јер је он већ нашао милост код Бога пошто је постао Светац (Светитељ), већ ми треба од Бога и Светитеља, тачније, од Бога директно или преко Светитељевих молитви, да тражимо и молимо милост за себе грешног (или грешну) и за оне за које се молимо. Ми молимо Светитеље за њихове молитве а не молимо се за Светитеље да им се Бог смилује. Молимо се и за упокојене своје ближње да им се Бог смилује да ли директно или посредством молитви Светитеља, Пресвете Богородице или Божијих Анђела, како би они на оном свету и у вечности добили боље место, то ради и Црква на Заупокојеним литургијама, на Задушнице, приликом сахране, парастоса, помена и сличних молебана за упокојене.

 7. Досетих се, да ето из љубави народ верни у Црној Гори је вероватно помињући своје упокојене ближње говорио „Слава му и милост“ или „Слава јој и милост“. „Слава“ није добро рећи за човека, треба само за Бога, али то им је вероватно остало од комунизма кад се на сахранама комуниста говорило „Слава му!“, након што се одржи минут ћутања, што је њихова замена за нашу молитву. А „милост му“ може се рећи за упокојеног човека, желећи тако да он нађе милост код Бога на оном свету и насели га Бог у што светлија рајска насеља. Међутим, за Светитеља се не можемо тако молити, већ се Светитељи моле Богу за нас, да Бог има милост према нама грешнима. Нисмо ми који смо обични људи на земљи посредници и заступници Светитеља пред Богом, већ су Светитељи наши заступници пред Богом и они се за нас моле. Вероватно, како је тим речима „Слава му и милост“ народ Црне Горе говорио за своје упокојене ближње, баке и деке и прадедове, или како кажу ђедове и прађедове онда је народ то из љубави према Светом Василију Острошком почео да говори и за њега као да је и он обичан човек, а неправилно је, јер је он Светитељ. Тај народни нови обичај свештенство и митрополит црногорски Амфилохије не знам да ли су оспоравали или подстицали, вероватно су га игнорисали јер знам да свештенство често да се неби замерало народу неће да им брани да исказују неке своје обичаје иако су неправилни, да се неби свађали са народом кад већ неки обичај узме маха и постане масован, јер од тог истог народа они живе, народ им даје новчане прилоге. А то говорење „Слава му и милост“ је новијег времена, процењујем пре око 30-так година када су дојучерашњи комунисти преко ноћи постали „велики православци“ јер раније нигде нема записаних таквих речи у Православљу ни према Светом Василију Острошком ни према било ком Светитељу, нигде и никад у Православљу, јер то није правилно. Питајте слободно свештенство ако мени не верујете, и читајте православну литературу и Свете оце (има много тога и на интернету) па напишите овде ако грешим, где грешим.

 8. „Слава Богу и част Светом Василију“ или „Боже, смилуј ми се (или смилуј нам се), молитвама Светог Василија“

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s