ВЕСТИ / ИЗДВАЈАМО / Serbia

Уставни суд Србије прогласио неуставним одредбе закона да се мимо одлуке суда врши пресретање електронских комуникација, приступ и достављање података српским тајним службама


Nakon što je Ustavni sud Srbije(USS) proglasio neustavnim pojedine odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama, Ministarstvo trgovine i telekomunikacija uskoro počinje rad na izmenama tog zakona. To praktično znači da će na usvajanje morati da sačeka i pravilnik koji je sačinilo to ministarstvo, a kojim je bilo predviđeno da se mimo Ustava, odnosno mimo odluke suda, vrši presretanje elektronskih komunikacija, kao i pristup i dostavljanje zadržanih podataka srpskim tajnim službama.

Praćenje elektronskih komunikacija građana Srbije, odnosno pristup policije i bezbednosnih službi takozvanim zadržanim podacima i listinzima razgovora od operatora mobilne i fiksne telefonije, biće regulisano novim Zakonom o elektronskim komunikacijama.

Nakon što je Ustavni sud Srbije(USS)proglasio neustavnim pojedine odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama, Ministarstvo trgovine i telekomunikacija uskoro počinje rad na izmenama tog zakona. To praktično znači da će na usvajanje morati da sačeka i pravilnik koji je sačinilo to ministarstvo, a kojim je bilo predviđeno da se mimo Ustava, odnosno mimo odluke suda, vrši presretanje elektronskih komunikacija, kao i pristup i dostavljanje zadržanih podataka srpskim tajnim službama.

– Upoznati smo sa odlukom Ustavnog suda donetoj na sednici koja je održana prošle nedelje. Imajući u vidu da će danom objavljivanja ove odluke prestati da važe pojedine odredbe Zakona o elektronskim komunikacijama na osnovu kojih je trebalo da se donese pomenuti pravilnik, mi ćemo otpočeti rad na izmenama Zakona o elektronskim komunikacijama, koje će za cilj imati izmene pojedinih odredbi za koje je utvrđeno da su neustavne. Takođe, to će značiti i dodatno unapređenje tog zakona, sa ciljem usklađivanja sa najnovijim regulatornim okvirom Evropske unije, ali i sa ciljem spajanja Republičke agencije za elektronske komunikacije(RATEL) i Republička agencije za poštanske usluge(RAPUS) – kaže za Danas Stefan Lazarević, državni sekretar Ministarstva trgovine i telekomunikacija.

USS je proglasio neustavnom odredbu Zakona o elektronskim komunikacijama kojom su operatori fiksne i mobilne telefonije dužni da zadržavaju podatke i da ih dostavljaju policiji i bezbednosnim službama. Naime, u članu 128 stav 5 pomenutog zakona, u delu koji se odnosi na obavezu zadržavanja podataka, a koji je oglašen neustavnim, navodi se da je „operator dužan da zadržava podatke tako da im se bez odlaganja može pristupiti, odnosno da se bez odlaganja mogu dostaviti na zahtev nadležnog državnog organa“.

Međutim, pre ovakve odluke USS-a, Ministarstvo trgovine i telekomunikacija je, oslanjajući se na Zakon o elektronskim komunikacijama, sačinilo Pravilnik o tehničkim zahtevima za uređenje i programsku podršku za zakonito presretanje elektronskih komunikacija i zadržavanje podataka o elektronskim komunikacijama, koji će sada morati da se povuče i, po svemu sudeći, bitno pretrpeti izmene.

S druge strane, Jelena Jovanović, iz Piratskog pokreta, ocenjuje za Danas da činjenica da se u pomenutom predlogu pravilnika pominje „akt koji predstavlja pravni osnov za vršenje presretanja elektronskih komunikacija, kao i za pristup, odnosno dostavljanje zadržanih podataka“, a ne „odluka suda“, lako može dovesti do toga da Srbija i zvanično postane policijska država.

– Prema podacima kojima raspolaže kabinet poverenika, veoma mali procenat podataka kojima je pristupano tokom poslednjeg nadzora operatora mobilne telefonije je izvršeno po propisu, odnosno uz nalog suda, i to samo kod jednog provajdera, dok se druga dva nisu potrudila ni da zabeleže takve detalje. Stoga, izmena predloga pravilnika je nužnost. Mislim da usvajanje ovakve odredbe ni po koju cenu ne bi smelo da bude dovedeno u pitanje. Bez ulaženja u to šta može da krene po zlu, neodređena odredba, koja umesto odluke suda upućuje na nekakav akt kojim se ovlašćuju lica da sprovode prisluškivanje, jeste zapravo opis situacije u kojoj se nalazimo. To je informacioni rat u kome se ne zna ko koga, zašto i po kom osnovu može da prisluškuje, uključujući u to i široku i nedovoljno regulisanu oblast delovanja detektiva – kaže Jovanovićeva.

Odluka USS posle tri godine

Postupak ocene ustavnosti pojedinih odredaba Zakona o elektronskim komunikacijama pokrenuli su 2010. godine zaštitnik građana i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Takođe, tada je pokrenut i postupak za ocenu ustavnosti zakona o Vojno-bezbednosnoj i Vojnoobaveštajnoj agenciji. Ocena ustavnosti je pokrenuta, pored ostalog, i zbog toga što pojedine odredbe zakona službama bezbednosti omogućavaju prisluškivanje telefonskih razgovora i imaju uvid u pisanu prepisku i druga sredstva komunikacije bez naloga suda.

http://pravniportal.rs/index.php?cat=159&id=4594

2 thoughts on “Уставни суд Србије прогласио неуставним одредбе закона да се мимо одлуке суда врши пресретање електронских комуникација, приступ и достављање података српским тајним службама

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s