Љуба Симић / ВЕСТИ ИЗ СВЕТА / ЗДРАВСТВО / гмо

Ватикан и Папа подрзавају ГМО: Да се нахране гладни у свету


Preuzeto sa:   www.srbijabezgmo.wordpress.com/

Genetski modifikovani organizmi (GMO) su rešenje za problem svetske gladi, tvrdi bivši vođa katoličke crkve, papa Benedikt XVI.

papa-katolicka-crkva GMO

Prema navodima Vikiliksa, američka ambasada je zaključila da Vatikan „u velikoj meri podržava razvoj genetski modifikovanih organizama, kao ekološki odgovornog načina da se nahrane siromašni“.

Izvori iz američke ambasade pri Vatikanu ukazuju na to da bi SAD mogla da ubedi crkvu da je GMO dobar, a da bi crkva potom ubedila svoje članove u isto. To bi bilo veliki korak napred za GMO industiju, s obzirom da katolička crkva broji više od milijardu ljudi.

Uzevši u obzir veliku prašinu koja se digla oko toga da li je GMO štetan po ljudsko zdravlje ili ne, veliko je pitanje da li će Vatikan uspeti da ubedi sve svoje podanike da je GMO nešto što bi trebalo da prihvatimo.

Prema izveštaju Američkog udruženja za ekološku medicinu, doktori bi trebalo da preporuče svojim pacijentima da izbegavaju GMO, jer su istraživanja na životinjama pokazala da ishrana genetski modifikovanim organizmima može dovesti do oštećenja organa, poremećaja crevnog i imunog sistema, ubrzanog starenja i steriliteta.

Nekoliko zemalja je zabranilo uvoz GMO-a ili je uvelo zakon po kojem takvi proizvodi moraju biti označeni. U SAD, gde se i nalaze sedišta svih vodećih GMO kompanija, ne postoje zabrane kada je reč o mutiranim namirnicama, i amerikanci su tek od skora počeli da traže da se GMO proizvodi posebno obeležavaju.

Vikiliks je 2009. godine otkrio da je katolička crkva stala iza GMO. Monsinjor Džejms Rajnert, član Vatikanskog veća za pravdu i mir, rekao je da „Vatikan smatra da je GMO postao neophodan.“

„Vatikan ne može da natera svakog biskupa da prihvati biotehnologiju“, kaže Rajnert „naročito ako znamo da im smetaju velike globalističke korporacije. Ipak, najvažnije je nahraniti gladne.“

Epidemija bolesti je uzrokovana GMO proizvodima?

Neki istraživači smatraju da bi GMO namirnice, čiju su proizvodnju 1996. godine započele biotehnološke kompanije kao što je Monsanto rešile problem svetske gladi, mogle biti odgovorne za porast broja amerikanaca koji boluju od hroničnih bolesti, alergija i poremećaja kao što su autizam, neplodnosti i problemi sa crevima.

Izveštaji Međunarodnog odbora za poljoprivredno znanje, nauku i tehnologiju takođe ukazuju da GMO usevi ne znače i siguran porast prinosa.

U izveštaju stoji da „nije ostvaren očekivani napredak tehnologije, da su informacije često nepouzdane i kontradiktorne, i da ne možemo sa sigurnošću znati da li je GMO štetan ili koristan.“ U zaključku ovog izveštaja piše da GMO „ne može da ponudi rešenje problema svetske gladi i siromaštva, loše ishrane i zdravlja, uz održivi društveni i ekološki razvoj.“
Tri najčešće GMO namirnice koje se gaje danas su kukuruz, soja i pamuk. Prema izveštajima organizacija koje se bave organskom proizvodnjom, soja i kukuruz se uglavnom daju stoci, tako da će ljudi koji ne jedu mnogo mesa uneti manje količine GMO namirnica.

Pored ove činjenice, nauka pokazuje da su tvrdnje katoličke crkve da je GMO ekološki odgovoran način poljoprivrede netačne. Da bi gajili GMO useve, poljoprivrednici moraju da koriste otrovne pesticide koji će ubijati insekte.

Ipak, istraživanja ukazuju da farmeri ne samo da moraju da koriste više pesticida ako imaju GMO useve, već moraju i da koriste opasnije hemikalije.

Dokazano je da ovi pesticidi i herbicidi škode pticama, insektima, vodozemcima, morskim ekosistemima i organizmima koji žive u zemlji. Neka studije pokazuju da herbicidi smanjuju biodiverzitet i zagađuju vodu.

Ne samo da ove hemikalije nisu bezbedne, već su i jako skupe. Prema izveštajima organizacija koje se bave proizvodnjom organske hrane, „samo poljoprivrednici iz najbogatijih zemlja imaju dovoljno novca za ove vrste semena i hemikalija, a njih ne interesuje da hrane siromašne, već da ostvare ogroman profit putem izvoza.“

Novi papa, novi odnos?

Iako je tokom mandata prethodnog pape katolička crkva stala iza GMO namirnica, papa Franja se još uvek nije oglasio po ovom pitanju.

Prema navodima Al Džazire, papa Franja dobro poznaje hemiju, tako da je po ovom pitanju kompetentiji od Benedikta XVI. Još jedan od činilaca koji mogu uticati na Franju je njegovo argentinsko poreklo.

Argentina je veliki proizvođač GMO namirnica. Međutim, korišćenje GMO semena u ovoj zemlji Latinske Amerike je dovelo do problema sa vlasništvom nad zemljom, kao i povećanja broja obolelih od brojnih bolesti.

Vatikan podrzava GMO

Režiser Glen Elis, režiser jednog dokumentarnog filma o GMO, kaže da „doktori i naučnici tvrde da je u poslednjih nekoliko godina došlo do povećanja broja dece obolele od raka i beba koje se rađaju sa užasnim deformitetima. Ovaj porast se poklapa sa uvođenjem Monsantovog genetski modifikovanog semena.“

Izvor. ecowatch.com

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s