Злочини над Србима / Страдање Срба / MAIL - RSS FEED / ратни злочин / република српска

Демографска експертиза узбуркала Хашки трибунал


ДЕМОГРАФСКА ЕКСПЕРТИЗА УЗБУРКАЛА ТРИБУНАЛ

 

Ако се експерт Тужилаштва у извјештају позива на податке пописа становништва у Сарајеву `92-94 година, у вихору рата, а ја доказујем да тај попис никада није био и никада није објављен, онда можете мислити какав је тај извјештај. И на суду сам показао аргументовано да тог пописа нема – истиче професор Стево Пашалић.

 

Приредила: Вида НЕНАДОВИЋ

 

98599БИЈЕЉИНА, 18. АПРИЛА /СРНА/ – Професор Стево Пашалић истиче да је Хашки трибунал „узбуркала“ његова експертиза о томе да је на почетку рата из 109 општина у БиХ домове напустило два милиона људи, од којих чак 830.000 Срба, и да би овај документ, који је Трибунал прихватио као валидан, могао да представља прекретницу, али ће пресуде показати да ли се у том суду гледају чињенице или нешто друго.

Пашалић је током изношења исказа на суђењу некадашњем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу у Хагу побијао наводе експерата Тужилаштва, „јер су радили са дистанце и методолошки неприхватљиво“.

Према његовим ријечима, докази Тужилаштва нису валидни и на климавим су ногама, нарочито када је ријеч о страдању цивила и војника. Пашалић тврди да се на основу критеријума које су хашки експерти узимали за експертизе добија крива историјска слика и погрешна статистика.

„Они не познају овај простор. Морали су да бораве ту, да врше теренска и разна друга истраживања. Апсурдно је да не знате цијелу популацију, а говорите колико је страдало војника и цивила“, наводи Пашалић у интервјуу СРНИ.

Он упозорава да су хашки експерти насумице узимали општине и да су сви извјештаји слични, јер се темеље на предмету Слободана Милошевића, кога је оптужница теретила за етничке промјене у 47 општина у БиХ, што је апсурдно.

„Одаберете, рецимо, насумице 20 општина које вама одговарају да бисте некога оптужили. И на основу тога, технички говорим, базира се оптужница, односно пресуда за било кога ко је оптужен. Tо је недопустиво! То смо доказивали. У збиру, у рату у БиХ са пребивалишта покренуто је око два милиона људи, од тога 830.000 Срба, 797.000 Бошњака, 350.000 Хрвата.

Да ли добијамо тачну слику на основу 20 или 28 општина, или чак 48 општина, ако су оне одабране по неком примарном критеријуму који ће створити слику коју неко унапријед жели?“, упитао је Пашалић.

„Ако се експерт Тужилаштва у извјештају позива на податке пописа становништва у Сарајеву `92-94 година, у вихору рата, а ја доказујем да тај попис никада није био и никада није објављен, онда можете мислити какав је тај извјештај. И на суду сам показао аргументовано да тог пописа нема. Ми не можемо 20 година након рата да извршимо попис, а какав је то попис који се ради у рату и то још двије године“, истиче Пашалић.

Он наводи и да је контролни извор података на основу којег је вршено упоређивање података у истраживању бирачки списак из `97-98 године, који је заснован на бази добровољности.

„То значи да се свако добровољно уписивао као бирач, а чим је нешто добровољно није обавезно, није вјеродостојно, није валидно. Могли сте да гласате на пет мјеста. Tо не може бити примаран извор података, а ви на њему заснивате све резултате које добијате методом упоређивања“, рекао је Пашалић.

Он је додао да је његова експертиза, односно демографски експертски извјештај, који је Хашки трибунал прихватио као валидан доказ, веома детаљна.

Пашалић је подсјетио да је шест година боравио на овим просторима у току рата и прикупљао податке о свим етнодемографским промјенама, да је извјештаје базирао на примарним изворима података и израчунавањима прихватљивим у демографији, научним публикацијама и студијама, те подацима званичних институција и истакао да је његово аргументовано побијање доказа експерата Тужилаштва изазвало велику пажњу и у судском вијећу.

„На основу свега овога добили смо резултате који су дијаметрално различити од резултата експерата Тужилаштва. Tужилац није могао ништа, па ме је онда питао `Вама је предсједник Додик додијелио орден?`“, наводи Пашалић и пита какве то везе има са његовим експертизама?

Он наглашава да је све то политика и да Тужилаштво настоји да дискредитује сваког свједока и експерта.

Пашалић је напоменуо да су све ово веома осјетљива питања, јер се тичу жртава рата, избјеглих и расељених, односно великих демографских промјена које се у неком контексту могу подвести под квалификацију која и те како може да утиче на крајњи резултат пресуде за сваког оптуженог у Хашком трибуналу.“Сада је све у рукама суда“, додаје Пашалић.

Када је ријеч о свједочењу предсједника Републике Српске Милорада Додика на суђењу некадашњем предсједнику Српске Радовану Караџићу, Пашалић каже да је оно било изузетно аргументовано.

„Додик је свједочио о времену када је био посланик у парламенту. Нико, чак и онај ко се не слаже са Додиковим политичким ставовима, не може ничим да оповргне његово свједочење. Био је веома убједљив и његово свједочење било је изузетно аргументовано“, оцјењује Пашалић.

One thought on “Демографска експертиза узбуркала Хашки трибунал

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s