Биљана Диковић / ВЕСТИ / ДРУШТВО / Други пишу... / НАЈНОВИЈЕ / Новости / MAIL - RSS FEED / република српска

Дека Јован (73) дуби дрво и лечи болесну супругу


Дека Јован (73) дуби дрво и лечи болесну супругу

Јован Кисин (73) из сребреничког насеља Кутлићи још као дечак-чобанин, чувајући стоку у родној Рудини код Доњег Вакуфа, почео је да прави пиште и пушкарице од дрвета, и трубе од врбове и лескове коре, а тада развијена љубав за обликовање дрвета није га никад напустила.

17. 04. 2013.Вести, Срна, фото: Срна, за ФБР приредила Биљана Диковић

deka1-foto-srna_f
Иако је зашао у осму деценију није му тешко да ради и дуби дрво

Јован каже да су му рад са дрветом и израда сувенира од дрвета хоби, али и прилика за додатну зараду уколико му неко наручи неку алатку или држаљу од дрвета.

„Пре рата у родном крају више сам израђивао употребне предмете, јер је било наруџбина, а сада више радим сувенире које најчешће поклањам пријатељима и познаницима, а понекад се неко појави и нешто купи. Тако сам зимус, по наруџбини, направио минијатурне гусле које ће, као сувенир, красити домове људи који су их купили. Ипак, рад са дрветом и његово обликовање мени представља задовољство и тај хоби ми је ушао у крв“, прича Јован.

Зимус је по наруџби правио држаље, штила, вретена, косишта, дрвене кашике или варјаче, метле, али је ипак било времена и за израду сувенира, посебно док му је супруга Милојка била у болници и дане проводио сам код куће.

deka3-foto-srna_f
Од ових рукотворина лечи болесну супругу

Из „ризнице“ је изнео низ сувенира од дрвета – као што су минијатурне колевке или бешике, гусле, маказе, кантари, лампе различитих величина, шољице, потковице, рала, кола, саонице, јарам, тељизи, чекићи, клешта, бријачи, ножеви, чанци, оклагије, мосур, чунак, срп, разне врсте птичица, плоске, звоно, калем…

Пролеће је, па су купци већ преузели пољопривредне алатке које је током зиме направио.

„Најчешће радим минијатуре неких употребних предмета и алатки које су се раније користиле у домаћинствима. Те минијатуре поклањам младима да виде чиме су се њихови преци служили и обављали послове у домаћинству, обрађивали земљу“, истиче Јован.

Каже да му израда сувенира и алатки омогућава да понешто заради за куповину лекова болесној супрузи, јер његова пензија – а пензионер је већ скоро 40 година – није довољна за све потребе.

„Сувенире правим по навици и ради задовољства, јер креирам разне облике, а кондицију одржавам тражећи по шуми различите врсте одбаченог дрвета и грана које користим за обраду, а уз помоћ ножића, тестерице, турпије и чекића израђујем све ове предмете, јер другог алата немам и не треба ми за ово што радим“, каже Јован.

Он и данас прави и поклања сувенире случајним пролазницима, који наиђу и сврате до куће у којој већ 17 година живи и коју користи као алтернативни смештај, јер другог нема будући да му је имовина у Доњем Вакуфу уништена, а није добио помоћ да подигне дом у Републици Српској.

One thought on “Дека Јован (73) дуби дрво и лечи болесну супругу

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s