Други пишу... / НАЈНОВИЈЕ / Новости / ПОЛИТИКА / корупција / MAIL - RSS FEED

НИНИЋ: Социјалиста покушао да сакрије фирме и „мечку“ од 50.000 евра


Normal
0

false
false
false

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:“Table Normal“;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:““;
mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt;
mso-para-margin:0in;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:“Times New Roman“;
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}

Социјалиста покушао да сакрије фирме и „мечку“ од 50.000 евра

 

Директор београдског ЈП Градско стамбено и члан УО Хидроградње Веселин Марковић (СПС) све до марта месеца ове године није пријавио своју имовину и власништво у две приватне фирме, иако је на јавну функцију изабран у јулу прошле године. Тек када је Агенција за борбу против корупције покренула поступак против њега, Марковић је поднео извештај о имовини, али није пријавио фирму коју је незаконито основао за време трајања јавне функције, сазнаје Пиштаљка.

 

16.04.2013. Пиштаљка.рс, пише: ИВАН НИНИЋ, члан ФБР редакције, приредила Биљана Диковић

 

352-lead-photo-1366060086-1205762001_direkcija4

Пошто је Скупштина града Београда поставила Марковића за директора ЈП Градско стамбено 12. јула 2012, он је по закону био дужан да поднесе извештај о имовини најкасније до 12. августа, али то није учинио све до 11. марта ове године. Он признаје да имовину није пријавио и објашњава да је пропуст исправио тек недавно, кад је сазнао да Агенција води поступак против њега. 

vesa3 

 „Агенција је против мене покренула поступак због неблаговременог пријављивања имовине и од њих сам добио опомену или упозорење, како се то већ зове, и да убудуће поштујем рокове. Пошто се то ради интернетом ја сам дао сарадницима да унесу моје податке, али они ваљда то нису радили благовремено, што не искључује моју одговорност. Накнадно сам доставио извештај и не знам да ли ће они ипак сада покренути прекршајни поступак против мене“, каже у разговору за Пиштаљку Марковић, који поред функције директора ЈП Градско стамбено од децембра 2011. године обавља и функцију члана УО Хидроградње.

 

 Други прекршај одредаба Закона о Агенцији за борбу против корупције Марковић је учинио тако што у року од 30 дана од дана ступања на функцију није извршио пренос управљачких права на неповезано лице у предузећу Novatelplus д.о.о. у коме има 100 одсто власничког удела. Он је у овој фирми, све до 10. априла ове године наставио да обавља функцију директора, што законом није допуштено. Уз то, 15.11.2012. основао је још једно предузеће – Novatelsolution д.о.о, где је такође уписан као власник и директор.

 

 Иначе, Законом о Агенцији за борбу против корупције изричито је забрањено оснивање привредног друштва за време вршења јавне функције, али и његово заступање. „Функционер чија јавна функција захтева рад са пуним радним временом или стални рад не може да врши функцију управљања, надзора или заступања приватног капитала у привредном друштву, приватној установи или другом приватном правном лицу“, пише у члану 33. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције. Тек пошто је Агенција покренула поступак против њега, Веселин Марковић каже да је започео процедуру преноса управљачких и власничких права у обе фирме, али да је за сада промена извршена само у предузећу Novatelplus. 

 

„Док ми траје функција, сва права у фирмама сам уступио другом лицу, тако да је у једној фирми све окончано, а у другој је поступак у току. Уговор о преносу права је оверен у суду и има већ петнаестак дана како је предат АПР-у на даљу процедуру, што могу да вам ставим на увид. Вероватно се поступак одужио због процедуре, па вас зато молим да сачекате пет до шест дана и да онда заједно поново погледамо стање у АПР-у. Видећете да ће моје име у фирми Novatelsolution бити избрисано. Не спорим да сам прекршио Закон и спреман сам да сносим одговорност, али због тога могу да буден само новчано кажњен и то је све“, објашњава Марковић за Пиштаљку и додаје да су делатности његових фирми маркетинг и трговина.  

 

 На питање новинара Пиштаљке да ли му је познато да је се аспекта закона све време био у сукобу интереса, јер је уз јавну функцију месецима био директор својих фирми, Марковић одговара: „Како ме неко може оптужити да сам у сукобу интереса? Фактички те фирме не раде, јер сам на функцији директора јавног предузећа. Уопште нисам ни сањао да ћу се из приватне фирме вратити у државно предузеће, то је било потпуно непланирано“. Интересантно је и то да је имовинској карти од 11. марта ове године, која је објављена на сајту Агенције за борбу против корупције, Марковић пријавио да је само власник предузећа Novatelplus, али не и фирме Novatelsolution.

 

 Пиштаљка је од Управе за трезор Министарства финансија тражила податке о буџетским уплатама на рачуне та два предузећа и добила информацију да од 2008. до данас таквих уплата није било.

MarkovicIzvestaj 

 За непријављивање имовине или давање лажних података о имовини законом је прописана казна затвора од шест месеци до пет година, али за ово кривично дело нико у Србији од 2010. године до данас није осуђен. Исто тако, функционери су дужни да приликом попуњавања имовинског извештаја унесу марку, тип и годину производње возила које поседују, док је у Марковићевом случају унета само марка и година производње, односно „мерцедес“ произведен 2012. године. Фотографије до којих је Пиштаљка дошла показују да директор ЈП Градско стамбено поседује „мерцедес“ модел „Е 250 CDI“, који тренутно на нашем тржишту кошта минимум 50.000 евра (половно возило произведено 2012. године).

Mercedes1 

„Тај аутомобил сам купио пре ступања на функцију као што се купују сви „мерцедеси“ у Србији и нисам први власник. Не могу сада тачно да се сетим која је била цена, можда сам га платио око 40.000 евра, али треба да знате да сам од 2000. године у приватним пословима, а тек од јула прошле године сам на овој функцији. Под пуном моралном и материјалном одговорношћу тврдим да од ступања на јавну функцију до данас нисам увећао своју имовину, нити сам било шта стекао од те функције. Немам јахту или чамац, иако моји политички противници тврде да имам, али то је сада мода и основ политичке борбе“, каже за Пиштаљку Марковић, који је пре доласка на чело ЈП Градско стамбено, од 2010. године до јула 2012. године, обављао функцију заменика генералног директора у том јавном предузећу. Марковић тврди да се због тога што је деведесетих година био директор у ЈКП Инфостан његово име нашло „међу 40.000 поступака које је покренула власт после 5. октобра“, али да је 2002. или 2003. године правоснажном пресудом ослобођен кривице.

 

 Пиштаљци је у Агенцији за борбу против корупције потврђено да је та институција почетком марта ове године по службеној дужности покренула одређене поступке против Веселина Марковића и да ће нешто више о томе моћи да кажу тек када се окончају процедуралне радње.

 

http://pistaljka.rs/home/read/352

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s