ДРУШТВО / Протести / Родољубље / СРБИЈА / војводина / MAIL - RSS FEED / сепаратизам

НОВОСАДСКИ ПРОТЕСТ „СТОП РАЗБИЈАЊУ СРБИЈЕ“ СА ПРЕКО 30,000 ЉУДИ ЗАВРШИО ЗАХТЕВОМ ЗА ВАНРЕДНЕ ИЗБОРЕ…


ЗАТРАЖЕНА ПАЈТИЋЕВА ОСТАВКА И ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ

12. април 2013. ДСС

Са протеста „Стоп разбијању Србије“ у Новом Саду затражено повлачење декларације, оставка Бојана Пајтића и ванредни избори за Скупштину Војводине.  И митинг и протестна шетња протекли без инцидената.

 Учесници протеста у Новом Саду поручили су да су против даљег цепања Србије и затражили повлачење спорне декларације из скупштинске процедуре, оставку председника покрајинске Владе Бојана Пајтића и расписивање ванредних покрајинских избора.

На скупу под називом „Стоп разбијању Србије“ поручено је да у Војводини нема места сецесији и сепаратизму и да се неће дозволити да актуелна покрајинска власт која је опљачкала државу цепа Србију.

Миленко Јованов из Демократске странке Србије запретио је покрајинском руководству да ће завршити у затвору у Сремској Митровици и оптужио Пајтића да је „сепаратиста“.

Митинг, који је почео интонирањем државне химне „Боже правде“, организовало је неколико удружења, а придружиле су му се политичке партије које су у покрајини опозиција.

***

Нови Сад: Почео протест против сепаратизма

РТС

19.30 – Завршена протестна шетња централним улицама Новог Сада.

18.48 – Званични део митинга испред зграде Бановине завршен, почела протестна шетња Новим Садом.

18.42 – Вучевић је рекао да је заједнички захтев са протеста садржан у три тачке – повлачење декларације, оставка Бојана Пајтића и ванредни избори за Скупштину Војводине.

18.40 – Не треба нама нови град, нова историја, нова држава, јер је наша држава одувек била и биће Србија, рекао градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

18.33 – Промене морају доћи и у Војводину, народна воља је јасна, рекао председник Савета СНС-а за Војводину Игор Мировић и поручио Пајтићу да је време да оде.

18.27 – У Војводини неће бити сепаратизма, зато што им ми то нећемо дозволити, рекао потпредседник СПС-а Душан Бајатовић.

17.23 – Интонирањем химне Боже правде почео протест.

После митинга испред зграде Бановине, на коме се, према процени МУП-а Србије, окупило 30.000 људи, уследила је протестна шетња Новим Садом.

Колону су предводили говорници са скупа, међу којима су били и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Савета СНС за Војводину Игор Мировић, председник Покрајинског одбора СПС Душан Бајатовић.

На челу колоне био је велики транспарент на коме је писало „Војводина је Србија“.

522025_538620966181045_1307515366_n

Новости онлине
12. април 2013. 16:45 > 17:47

Испред зграде Бановине у Новом Саду нешто после 17 часова почео велики народни скуп против војвођанске власти која се оптужује за подстицање сепаратизма. Тражи се повлачење Декларације о заштити уставних и законских права Војводине и оставка Бојана Пајтића

Novi Sad

Један од транспарената уочи почетка митинга Фото Д. Дозет

СА паролом “Стоп разбијању Србије” испред зграде Бановине у Новом Саду одржава се велики народни скуп против војвођанске власти која се оптужује за подстицање сепаратизма. Студенти, синдикалци и стожерне партије владајуће коалиције, потпомогнуте ДСС и СПО, захтевају повлачење Декларације о заштити уставних и законских права Војводине и оставку Бојана Пајтића, који је и предложио усвајање поменутог документа.

17:47 – ВОЈВОДИНА И КОСОВО СУ ДВА ОКА СРБИЈЕ

Окупљенима се прво обратио потпредседник Удружења грађана „Равница српска“ Сава Стамболић . Његове речи да су “Војводина и Косово два ока Србије, али док једно покушавају да нам изваде, из зграде Бановине у друго бацају прашину у очи”, бурно су прачене овацијама и аплаузима. На бини се смењују и Борис Новаковић, председник Студентског парламента Универзитета у Новом Саду, Михал Стелак из НВО “Словаци и суживот”, представници Савеза бачких Буњеваца …

17:18 – ПОЧЕО МИТИНГ

Интонирањем химне “Боже правде” испред зграде Бановине у Новом Саду нешто после 17 часова почео велики народни скуп против војвођанске власти која се оптужује за подстицање сепаратизма. Процењује се да митингу присуствује око 15 хиљада људи. Чека се прво обраћање говорника

17:15 – ЧЕКА СЕ ПОЧЕТАК МИТИНГА

На хиљаде људи окупљено испред зграде бановине, грађани и даље пристижу. Бубњари на бини “загревају” окупљене. Чека се почетак скупа.
17:10 – ТРАНСПАРЕНТ „СТОП ПАЈТИЋЕВОМ СЕПАТИЗМУ“

Испред Владе Војводине истакнут је плакат у бојама државне заставе, са грбом, на којем је великим ћириличним словима исписано „Војводина Србија“, а испод тога исти натпис на латиници, мађарском и словачком језику. На зидинама Петроварадинске тврђаве истакнут је велики транспарент са натписом „Стоп Пајтићевом сепатизму“.

04
ВУЧИЋЕВО УПОЗОРЕЊЕ Неколико сати пре почетка митинга огласио се вицепремијер и лидер СНС Александар Вучић. Он је упозорио војвођанску власт и опозицију да не покушавају да испровоцирају било какве инциденте на протестном скупу. Више прочитајте ОВДЕ

17:00 – ЖУТЕ ЛАЛЕ ЗА УЧЕСНИКЕ

На Тргу Републике окупиле су се бројне присталице СНС предвођене градоначлеником Новог Сада Милошем Вучевићем, потпредседником СНС Игором Мировићем и лидером Покрета социјалиста Александром Вулином. Организатори скупа грађанима деле жуте лале.

16:55 – ПОЈАЧАНО ПРИСУСТВО ПОЛИЦИЈЕ

Приметно је појачано присуство полиције, а како је раније најављено из МУП-а, полиција ће преузети све потребне мере за одржавање јавног реда и мира и заштиту личне и имовинске сигурности.

02

16:45 – ПРИСТАЛИЦЕ СНС КРЕНУЛЕ КА БАНОВИНИ

Неколико хиљада присталица СНС кренуло је од Градског одбора странке ка згради Бановине. Предводе их бубњари, а грађани носе и огроман транспарент на коме пише “Војводина Србија”

***

У Новом Саду почео протест СНС, ДСС и СПС “Стоп разбијању Србије”

Србин.инфо, ФБР, Танјуг

У Новом Саду, испред зграде Владе Војводине, у 17 часова почео протест “Стоп разбијању Србије”, са којег ће организатори и учесници, како је најављено, послати поруку да у Војводини нема места сепаратизму и позвати покрајинску власт да се повуче и распише ванредне изборе. novi-sad-dole-vojvodina

Протесту, који организује неколико удружења, прикључиће се Српска напредна странка, Демократска странка Србије, Социјалистичка партија Србије, студенти Универзитета у Новом Саду, Удружени синдикат Србије Слога, представници других организација и удружења грађана.

17.27
NOVI SAD PROTEST STOP DEKLARACIJI

ФОТО СА ЛИЦА МЕСТА: Дарко Пећанац

17:13 Нешто после 17 часова почео протест. Уз звуке добоша присталице СНС предвођени градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем, потпредседницима СНС Игором Мировићем и Гораном Кнежевићем,  лидером Покрета социјалиста Александром Вулином и функционерком СНС Мајом Гојковићем стигле су на плато испред Владе Војводине.

Прикључили су им се присталице социјалиста на челу са потпредседником странке Душаном Бајатовићем и челницима покрајинског СПС и ЈС.

На почетку колоне присталице напредњака носе транспарент “Војводина је Србија” а иза иду добошари.

17:02 Испред Владе Војводине атмосфера је мирна, а са разгласа са бине се пушта музика. Грађани носе махом страначке заставе као и заставе са државним симболима Србије.

16:51 Са више локација у граду учесници протеста су кренули ка платоу испред Владе Војводине носећи заставе Србије, страначке заставе и транспаренте са натписима “Војводина је покрајина Србије, а не новчаник ДС”, “Хоћемо изборе”, “Пајтићу оставка”, “Хоћу посао, а не Декларацију”.

На Тргу Републике окупиле су се бројне присталице СНС предвођене градоначлеником Новог Сада Милошем Вучевићем, потпредседником СНС Игором Мировићем и лидером Покрета социјалиста Александром Вулином.

У близини седишта СПС на Тргу галерија окупили су се социјалисти предвођени председником новосадске скупштине Синишом Севићем.

ПРОТЕСТ НОВИ САД ПЛАКАТ

***

Барикада за Владу Војводине


Покрет Двери подржава најављени студентски протест против Владе Војводине и организовано ће се придружити протесту у петак.

Београд, 10.04.2013, Двери

Покрет Двери сматра да је Скупштина и Влада Војводине отишла предалеко са предлогом аутономашке декларације и да је дошло крајње време да се размонтира извор сепаратизма у северној Србији , а то је владавина ДС и сателитске ЛСВ у Покрајини. После свих афера у Развојној банци, скандала са узимањем страначких кредита без било каквих гаранција, пада подршке грађана Пајтићу и његовој аутономашкој камарили, време је да се све патриотске политичке снаге удруже у један фронт за обарање Владе Војводине и ванредне покрајинске изборе.

Сраман Пајтићев покушај да се у време велике косовске кризе отвори „војвођанско питање” доказ је свега онога што Двери тврде још од септембра прошле године када је започета наша кампања за укидање политички непотребне и економски штетне аутономне покрајине Војводине. Уколико сада не станемо на пут војвођанском сепаратизму и Демократској странци као извору великоаутономашких тенденција, Пајтић и Чанак ће вребати сваку прилику када је Србија угрожена и у кризи да интернационализују војвођанско питање и раде на разбијању државе.

У северној Србији сада постоји огромна већина за рушење Пајтићеве Владе и Скупштине, коју чине ДСС, СНС, СПС, СРС и Двери. Без обзира на политичке разлике међу нама заједничко нам је да је пад Пајтићевог режима са власти национални и државни интерес. Покрет Двери сматра да се тада отвара прилика да се размотри и Уставом предвиђена могућност укидања аутономије Војводине, како би се уместо у набујалу новосадску администрацију буџетска средства инвестирала директно свим локалним самоуправама у северној Србији. Укидање аутономије, уз задржавање достигнутог нивоа људских и мањинских права који је међу највишима у Европи, било би најбоља брана за било какав сепаратизам у будућности.

Подржавамо студентски протест најављен за петак, 12. април у 17 часова испред Скупштине АП Војводине и организовано ћемо се придружити протесту.

Информативна служба Покрета Двери

Контакт за све додатне информације:
– 063 467 193
– 063 829 46 53

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s