Биљана Диковић / ВЕСТИ / Ванредно Стање / ДРУШТВО / Други пишу... / КОСМЕТ / НАЈНОВИЈЕ / Новости / Обавештење / ПОЛИТИКА / ванредне вести / MAIL - RSS FEED

ВЕСТИ сазнају: Споразум са Приштином крајем недеље?


ВЕСТИ сазнају: Споразум са Приштином крајем недеље?

 

„Власти у Србији већ крајем недеље би могле да саопште да су на путу договора са Бриселом. Како „Вести“ сазнају, тада би могло да се очекује да руководство у Београду јавности каже да су примедбе српске стране уважене, и да је могућ договор са Приштином. Исти кругови спекулишу да су већ постигнути оквири договора за полицију на северу КиМ, по којима би на челу те полиције наредних осам година требало да буде Србин„, пишу ВЕСТИ.

10. 04. 2013. 12:05 Ј. Л. Петковић –Вести, фото: Фонет, за ФБР приредила Биљана Диковић

ДАЧИЋ И ВУЧИЋ fonet_f
НИЈЕ ГОТОВО: Ивица Дачић и Александар Вучић
 

Београд би већ у петак могао да саопшти да је постигнут договор око аутономије у здравству, образовању, култури… Србија је на путу да постигне договор да у оквирима косовске полиције шеф наредних осам година за север КиМ буде Србин. Све то би било представљено као успех Београда, а попуштање Приштине, тврди извор „Вести“.

На размишљање да се нешто „ваља иза брега“ наводи и изјава Хашима Тачија који је до пре пет дана тврдио да ако Србија не пристане на споразум, може се очекивати „погоршање стања“. Као један од могућих сценарија навео је и да „све институције државе Косово уз помоћ међународне заједнице прошире своје надлежности и на север“. Међутим, после српског одбијања понуде из Брисела, Тачи је јуче оценио да ће прихватити позив за наставак преговора и да пропаст дијалога „није опција ни за Србију, ни за Косово“.

– Остајем решен и спреман да прихватим сваки позив за заједнички састанак у Бриселу који би дошао од Ештонове. До сада је Косово учинило многе болне уступке и остало конструктивно у напорима да се дође до договора. Сада је време да Србија такође постане прагматична – објаснио је Тачи.

А премијер Србије Ивица Дачић за немачке медије је казао да би „Србија могла, на основу договора са Приштином, да усвоји уставни закон који би омогућио пребацивање овлашћења влади у Приштини, а у складу са Уставом Србије.“ На питање да ли се залаже за промену Устава, у чијој преамбули се наводи да је Косово део Србије, Дачић је рекао да то „није лако, јер би за то морао да се одржи референдум“.

– Ми смо у овој земљи имали политичаре који су инсистирали на томе да стварност мора да се управља према Уставу. Али тако није. Реалност на Косову је другачија. То морамо да имамо у виду, навео је српски премијер.

Висока представница ЕУ Кетрин Ештон саопштила је јуче да „жали због одлуке Владе Србије“ да не прихвати елементе споразума са Приштином и позвала власти у Београду да за добро свог народа учине последњи напор и прихвате споразум.

И Палма очекује договор

Део међународне заједнице није једини који очекује брз договор. И лидер Јединствене Србије Драган Марковић очекује да се преговори наставе и да ће у наредних 15 дана бити постигнут „некакав договор“. Шведски министар спољних послова Карл Билт каже да „и поред потешкоћа не смемо да одустанемо од напора да Београд и Приштина постигну споразум“, истичући да је „много тога стављено на коцку“.

Спорно правосуђе

Један од захтева око којег се спори у Бриселу јесте суд у Косовској Митровици. Приштина инсистира на томе, а истовремено косовски судови који су требали да по плану Ахтисарија функционишу у српским децентрализованим општинама у косовском систему, никада нису оформљени. Да таквог суда нема у Грачаници недавно је посведочио и њен градоначелник. Он је казао да је за три године послао више од 20 захтева а да суд није оформљен.

Дијалог без алтернативе

Бечки дневник „Стандард“ оцењује да Брисел не би требало да одбаци Београд и да дијалог мора бити настављен.

– Србија још није спремна да се стави пред избор Косово или ЕУ, а баш то је био случај у Бриселу, наглашава „Стандард“ и подсећа да у Уставу Србије стоји да је Косово део Србије те је сходно томе и одговор Београда био „не“.

***

Вучић „на вези“ с Гордоном и Хојзгеном о споразуму

Срби на окуп 10/04/2013 at 7:37 pm /

vucic amer i nemac

Београд – Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић ових дана је у сталном контакту с високим званичницима САД, Немачке, Велике Британије и Француске, као и с представницима осталих кључних земља међународне заједнице, како би што пре био усаглашен и потписан споразум Београда и Приштине, сазнаје Данас из више дипломатских извора.

Према речима наших саговорника, Вучић је „на вези“ с Филипом Гордоном, помоћником америчког државног секретара Џона Керија за Евроазију, и Кристофом Хојзгеном, саветником немачке канцеларке Ангеле Меркел за спољну политику, с којима разговара о начинима да се побољша предлог ЕУ за споразум с Приштином, који је Влада Србије у понедељак одбила да потпише.

Александар Вучић је ових дана под жестоким притиском, с обзиром на то да су премијер Ивица Дачић и председник државе Томислав Николић на службеним путовањима у Москви, односно у Њујорку. Вучић је незадовољан зато што практично три дана сам на леђима носи Американце, Немце, Французе и Брисел, док су Николић и Дачић одсутни, кажу заадни дипломатски извори Данаса.

Наши саговорници објашњавају да се воде консултације „свих са свима“, односно да и Београд и Приштина, али и Брисел, комуницирају са званичницима најмоћнијих земаља света не би ли се дошло до споразума који би биле спремне да потпишу обе стране.

Србија тренутно чека нову понуду ЕУ и ради на томе да она буде што прихватљивија, а када стигне, одлуку о њој донеће државни врх, који би се најраније могао састати у петак, по повратку Дачића и Николића из иностранства, сазнаје Данас.

ПОНОВО У РИНГ

Данасови западни извори наводе да би до новог сусрета Дачића и ратног злочинца Хашима Тачија, што је и био захтев Београда, могло да дође само уколико обе стране буду спремне да потпишу споразум. Постоји могућност да додатна рунда преговора Београда и Приштине буде одржана почетком наредне седмице, у понедељак или уторак, 15-16. априла. Ипак, одлука још није донета јер „продужетака“ неће бити ако договор унапред није познат, истичу саговорници нашег листа.

Поједини медији су објавили да ЕУ планира да до 16. априла организује још једну рунду преговора, као и да би висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон могла да посети Београд у среду, 17. априла. Медији наводе да је Ештонова већ послала „депеше“ у четири престонице ЕУ – Берлин, Париз, Лондон и Рим, како би добила прецизне политичке смернице које кораке даље да предузме према Београду и Приштини.

Међутим, Маја Коцијанчић, портпаролка Ештонове, изјавила је јуче да висока представница ЕУ, која се тренутно налази на састанку Г8 у Лондону, „не планира да у скорије време“ посети ни Београд ни Приштину. Коцијанчићева је подсетила да ће леди Ештон 22. априла у Луксембургу обавестити шефове дипломатија земаља чланица ЕУ о процесу нормализације односа Београда и Приштине, на основу чега ће они одлучивати да ли је Србија испунила услове да добије датум почетка преговора о чланству у Унији.

ДАЧИЋ НА РУСКОМ

За то време, Ивица Дачић предводи делегацију Владе Србије у дводневној посети Москви, где се јуче састао с председником Владимиром Путином и премијером Дмитриј Медведевим. Русија „подржава став Србије по питању Косова, али сматра да је решење тог питања привилегија Срба“, казао је Медведев после састанка с Дачићем.

„Не треба ми да гурамо тај процес, већ Србија. Политичке нијансе, одвојене разговоре и суштински интерес треба да иницира српска страна“, рекао је Медведев, истакавши да је погрешан утисак да се „од Русије очекује више него од саме Србије када је реч о Косову“. Председник руске владе је казао да ту тему треба покретати „и пред УН и у преговорима са ЕУ“, као и да ће „Русија увек подржавати став који буду формулисали српски званичници“.

У званичним изјавама новинарима, Дачић и Путин су били изузетно срдачни, али без значајнијег политичког садржаја. Владимир Путин је замолио српског премијера да пренесе „најбоље жеље“ председнику Томиславу Николићу, којег је позвао да посети Русију „у било које време“. „Између Србије и Русије су увек постојали посебно блиски односи“, рекао је Путин на почетку разговора у подмосковској резиденцији у Новом Огарјову, подсећајући да је прошле године трговинско економска размена две земље нешто опала, али да ове године бележи раст од 38 одсто.

Дачић се на почетку Путину обратио на руском језику, захваливши за принципијелну подршку када је реч о Косову. „Србија зна и мисли да је Русија најбољи пријатељ српског народа“, казао је Дачић.

ШТА ХОЋЕ МОСКВА

Сешка Станојловић, спољнополитичка новинарка, каже за Данас да одлазак српске делегације у Москву показује да Русија није равнодушна према решавању косовског проблема.

„У такозваном зауставном времену сазнаћемо да ли је премијер Дачић ишао да само информише Русе о намери Београда када је реч о споразуму с Приштином, или да одговори на неки њихов евентуални захтев“, сматра Станојловићева. Према њеном мишљењу, „и Русија је свесна да би вођење преговора о Косову под окриљем УН било немогућа мисија“, будући да би таква одлука морала да добије зелено светло Савета безбедности.

Лука Занони, главни и одговорни уредник портала Опсерваторијум Балкана и Кавказа, оцењује за Данас да је важно за српску владу да „покаже да је Русија на њеној страни“, али да се не сме заборавити чињеница да Москва није укључена у бриселске преговоре.

„Сумњам да Русија поседује чаробни штапић којим може решити косовску кризу, иако има утицаја. Та држава је заинтересованија за енергетску и економску перспективу него за Косово. Значајно је да се покаже пријатељство Русије и Србије, али не очекујем већу помоћ Москве око Косова“, коментарише Занони.

ДАНАС / СРБИ НА ОКУП

4 thoughts on “ВЕСТИ сазнају: Споразум са Приштином крајем недеље?

  1. E сада наћи начин како то спречити на терену то је најбитнији фактор , несмемо дозволити петоколонашима да нам одузму Србију.

  2. Licno mislim da su zasluzili smrtnu kaznu i smatram da ce se naci grupa koja ce ih poslati sve u zagrljaj djindjicu . Oni ne razmisljaju za svoju decu i unuke . Narod nece vise teroriste da ima na vlast i narod ih nije izabrao . Za terorizam svuda u svetu se dobija smrtna kazna i cela se teroristicka familija neutralise .

    • Које јајаре! Бедне,превртљиве, лукаве!! Управо као вековни душмани против којих смо се борили!Катастрофа!! Бескурпулозно понижавање !! ЗНА се шта и како с издајницима треба!!

  3. Ne bi bilo dobro da to urade.
    Ne postoji „dobra solucija“ da se to pitanje reši, na ovakav naačin, kako ga je opisao gospodin Vučić. Sa arnautima, posebno Tačijem se ništa apsolutno ništa ne sme dogovriti. Razgovor se mora vratiti u UN, pod okrilje SB, i rezoluciju 1244. Sve ostalo je veleizdaja.

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s