ВЕСТИ / ДРУШТВО / ИЗДАЈА / КОСМЕТ / ПОЛИТИКА / MAIL - RSS FEED / сепаратизам

ПОСЛЕ 14 САТИ ПРЕГОВОРА – НЕМА ДОГОВОРА СА ПРИШТИНОМ!!! Јер Космет је неотуђиви део Србије!


Без договора у Бриселу, Вучић назвао Тачија терористом и бандитом

уторак, 02 април 2013 22:29 Вести

Након целодневних разговора делагација Београда и представника привремених институција система из Приштине – уз посредство високе предтавнице ЕУ Кетрин Ештон договор није постигнут, рекао је новинарима премијер Ивица Дачић. Вучић, испровоциран упорним инсистирањем Тачија да Србија призна „Косово“, назвао лидера бивше „ОВК“  терористом и бандитом, што је посреднике прилично наљутило, док је Тачи на тренутак покушао да напусти дијалог.

Дачић је рекао да тренутно нема договора у дијалогу са Приштином и да остају разлике у ставовима када је реч о надлежностима будудуће заједнице српских општина, полицији и правосуђу.

„И поред ових дугих састанака које смо имали више пута, ми тренутно немамо договор. Имамо још неко време да дођемо до решења и сакупимо утиске после ових дугих разговора“, рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Додао је да је делегација Србије била јединствена а да су разговори били тешки и исцрпљујући, не по тону него по ономе што се добија и губи.

У оквиру осме рунде дијалога Београда и Приштине Кетрин Ештон је у два наврата разговарала са делегацијама Београда и Приштине. Одржано је више билатералних сусрета.

Током дана из делегације Београда једино се директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин обраћао новинарима.

Вулин је рекао за РТС да су полиција, правосуђе, просторно планирање и одсуство косовских безбедносних снага суштинске ствари о којима делегација Београда има јасне ставове.

Говорећи о атмосфери на састанцима Вулин је истакао да је она „тешка, напета и није пријатна“, али и додао да нису битна лична осећања већ коначни резултат.

Вучић: Хашим Тачи је терориста и бандит

Хашим Тачи је у досадашњем току преговора упорно одбијао све српске предлоге и упорно остао на становишту да Србија мора да призна тзв независност „Косова“ да би се постигао споразум. Александар Вучић је због таквог става изгубио стрпљење и када је постало извесно да Тачи неће да попусти, у једном тренутку је устао, почео да виче на Тачија и назвао га терористом и бандитом. Постојала је могућност да се разговори прекину, посредници из ЕУ су били изненађени Вучићевом реакцијом, а сам Тачи је на тренутак покушао да напусти састанак. Ипак до тога није дошло, и дијалог је настављен, али, како се испоставило на крају – без договора.

***

Брисел – разговори са окупатором: Нема договора, Дачић одбио Вучићеву оставку

Vucic-Eston-Dacic1(РТС, Блиц, Танјуг, НСПМ)
2. април 2013. Србин.инфо

Дачић: Остају разлике у ставовима када је реч о надлежностима будуће заједнице српских општина, полицији и правосуђу.

Дачић одбио Вучићеву оставку. Тачи: Наставак дијалога могућ следеће седмице. Ештон: Последњи формални састанак.

У Бриселу је без договора завршена осма маратонска рунда дијалога Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ. Кључно питање је било аутономија за Србе на Косову и Метохији.

Ова рунда је по многима била пресудна с обзиром да у другој половони априла предстоји извештај Европске комисије о напретку Србије. Ипак, договор није постигнут.

У српској делегацији, поред премијера Ивице Дачића био је и први потпредседник Владе Александар Вучић.

01:00 – ЕШТОН: ПОСЛЕДЊИ ФОРМАЛНИ САСТАНАК
Висока представница ЕУ за безбедност и спољну политику Кетрин Ештон рекла је да је дијалог између Београда и Приштине завршен после 12 сати разговора.
“На столу је било неколико предлога”, рекла је Ештонова, наводећи да је “јаз међу странама узак, али веома дубок”.
“Ово је био последњи пут да се формално састајемо”, рекла је Ештонова.

00:44 – ДАЧИЋ: СРБИЈА ТЕШКО ДА МОЖЕ ДА РАЧУНА НА ДАТУМ
Упитан да ли ће овакав исход осме рунде дијалога бити сметња Србији да добије датум за отпочињање преговора са ЕУ, Дачић је рекао да датум није најважнији, али да је постао део проблема, те да након оваквог исхода дијалога Србија тешко може да рачуна на датум.

00:36 – ТАЧИ: ПРИШТИНА СПРЕМНА НА ДОГОВОР, БЕОГРАД ОКЛЕВА
Хашим Тачи изјавио је вечерас да је Приштина била спремна на споразум, али да је оклевања било на страни Београда, и најавио да би нова рунда дијалога могла бити одржана већ почетком наредне недеље уколико Србија прихвати принципе Приштине.

Тачи је у Бриселу новинарима, по завршетку осме рунде дијалога, рекао да се нада да ће “Србија наредне дане искористити да озбиљно размисли и да ће договор бити постигнут”.

Према његовим речима, Приштина је изложила идеју која је позната у јавности и била је “максимално великодушна”.
“Још једном желим да истакнем да асоцијација (општина) неће имати извршна и законодавна овлашћења а спремни смо да понудимо све што долази из Устава Косова. Ако се Србија сложи са принципима, наредна рунда биће почетком следеће недеље”, рекао је Тачи.

Он је додао да данашњи састанци нису били лаки јер је било нових учесника који, како је рекао, нису прихватили реалност на Косову, и требало је времена да се они “адаптирају”.

00:31 – ДАЧИЋ: ОДБИО САМ ВУЧИЋЕВУ ОСТАВКУ
Премијер Србије Ивица Дачић рекао је вечерас да је, “због тежине ситуације”, први потпредседник Владе Александар Вучић понудио оставку током данашњих преговора у Бриселу, али да је Дачић ту оставку одбио.

00:19 – ДАЧИЋ: ЈОШ БЕЗ ДОГОВОРА
Председник Владе Србије изјавио је да тренутно нема договора у дијалогу са Приштином и да остају разлике у ставовима када је реч о надлежностима будуће заједнице српских општина, полицији и правосуђу.

“И поред ових дугих састанака које смо имали више пута, ми тренутно немамо договор. Имамо још неко време да дођемо до решења и сакупимо утиске после ових дугих разговора”, рекао је Дачић новинарима у Бриселу.

Он је додао да је делегација Србије била јединствена а да су разговори били тешки и исцрпљујући, не по тону него по ономе што се добија и губи.

00:13 – НЕМА ДОГОВОРА
Договор између Београда и Приштине у Бриселу није постигнут, јавља РТС. У току је обраћање српског премијера.

00:04 – ОЧЕКУЈЕ СЕ ДАЧИЋ
Очекује се да се новинарима обрати премијер Србије Ивица Дачић.

22:51 – У ТОКУ ЈЕ ПАУЗА, НАСТАВАК ЗА ПОЛА САТА
Кетрин Ештон је како јавља РТС, управо одредила паузу. Наставак преговора очекује се пола сата.

22:33 – КОЦИЈАНЧИЋ: КАСНО ЈЕ, АЛИ ДИЈАЛОГ ТРАЈЕ
“Упркос томе што је прилично касно, дијалог траје, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност разговара с премијерима Ивицом Дачићем и Хашимом Тачијем” написала је портпаролка Ештонове Маја Коцијанчић на “Твитеру”.

21:21 – КУЧИ: СПОРАЗУМ МОГУЋ ВЕЧЕРАС
Заменик косовског премијера Хајредин Кучи рекао је у Бриселу да су у приштинској делегацији “оптимисти да ће споразум бити постигнут вечерас”, јавља РТС.

20:45 – ПОНОВО ТРОЈНИ САСТАНАК
Почео је нови тројни састанак делегација Београда и Приштине са Кетрин Ештон.

19:48 – ТАЧИ ПОВИСИО ТОН, ВУЧИЋ НИЈЕ ДОЗВОЛИО
Александар Вулин је, преносећи део атмосфере са маратонског састанка, рекао да није превише пријатно разговарати “са људима који воле да повисе тон”: Нисмо спремни да слушамо тираде. Атмосфера заиста није много ни пријатна, нити је занимљиво.

Вулин је потврдио да је током дијалога било повишених тонова, и да је за таквим маниром посегнула делегација Приштине, предвођена Хашимом Тачијем.

“Није било инцидента, али било било је повишених тонова. Први потпредседник владе Александар Вучић уме да се избори за оно у шта верује, тако да верујем да му је глас умео бити и те како повишен”, рекао је Вулин.

Вулин је нагласио да вицепремијер Вучић није први који је повисио тон, али је сигурно да “није остао дужан и није дозволио да на њега неко покушава да повиси глас”.

19:35 – ВУЛИН: ЈОШ НЕМА ПОМАКА
Директор владине Канцеларије за КиМ Александар Вулин изјавио је, у директном укључењу за РТС, да је управо завршена друга рунда билатералних разговора српске делегације са Кетрин Ештон.

– Сада очекујемо да Ештон пренесе српске ставове и аргументе представницима Приштине, па ако се оцени да има елеманат за даљи разговор поново ће се сести за сто – изјавио је Вулин.

– Полиција, правосуђе, просторно планирање неке су од суштинских ствари о којима разговарамо. Још се не може говорити о помаку, нити да смо за сада близу нечега што би се могло назвати решењем.

Разговори у Бриселу су веома тешки и тренутно су запали у кризу, сазнаје “Блиц” од дипломатских извора у Бриселу. Како каже саговорник “Блица” дијалог између првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића и Хашима Тачија вођен је “повишеним тоном”.

– Атмосфера је напета, све је веома мучно. Иако је било несугласица, па чак и повишеног тона с обе стране, сви се надају да компромис може бити постигнут – наводи извор “Блица” из Брисела.

Делегација Београда састала се, нешто после 18 сати, други пут са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, након што је на тројном састанку одређена пауза ради консултација, речено је Танјугу у делегацији Београда.

Портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич рекла је да све што може да каже јесте да разговори и даље трају.

Тачијев сардник Хајредин Кучи, који је такође у Бриселу, рекао је за косовску телевизију КТВ да је прекид у преговорима направљен на захтев српске стране и да је оптимиста да ће бити постигнут споразум вечерас, јавља Срна.

18.35 – После паузе, настављени разговори делегације Београда са Кетрин Ештон, јавља извештач РТС-а.

17.44 – У току су консултације и очекује се да разговори Београда и Приштине са Кетрин Ештон убрзо буду настављени, речено је Танјугу у делегацији Београда. Извори у Бриселу наводе да се расправа водила повишеним тоном, због чега је Кетрин Ештон затражила паузу.

16.33 – За сада у разговорима нема помака, рекао Александар Вулин и поручио да ово за Београд није завршна рунда дијалога. Тренутно је пауза.

14.01 – Почео тројни састанак у Бриселу.

13.55 – Кетрин Ештон није понудила папир са предлозима, ЕУ је само посредник, тврди портпаролка високе представнице Маја Коцијанчић.

13.08 – Висока представница ЕУ Кетрин Ештон завршила састанак са члановима приштинског тима. Следи тројни састанак.

Осма рунда дијалога у Бриселу настављена је састанком делегације Београда са Кетрин Ештон. У току састанак високе представнице ЕУ са приштинским тимом. Кључно питање требало би да буде аутономија за Србе на Косову и Метохији. У српској делегацији, поред премијера Ивице Дачића, и први потпредседник Владе Александар Вучић.

taci-delegacija-527Хашим Тачи је рекао новинарима уочи састанка да су предлози које је Приштина припремила у складу са косовским уставом и законима.

“Ово је историјски дан. Одлучујући моменат за моју земљу, али и за цео регион”, додао је Тачи.

Тачи је рекао да је делегација Приштине спремна на договор, али да неће мењати став и да неће прихватити ништа што излази из оквира косовског устава. У делегацији Приштине су Хајредин Кучи, Едита Тахири и Слободан Петровић.

12.18 – Завршен састанак Кетрин Ештон са делегацијом Београда, после чега се састала са приштинским тимом.

10.47 – У Бриселу почео састанак делегације Београда са Кетрин Ештон.

10.34 – Делегација Београда предвођена премијером Ивицом Дачићем стигла у седиште европске дипломатије.

Фотографија са претходног састанка државног врха са високом представницом ЕУ у Бриселу

Осма рунда дијалога у Бриселу почела састанком делегације Београда са Кетрин Ештон. Кључно питање требало би да буде аутономија за Србе на Косову и Метохији. У српској делегацији, поред премијера Ивице Дачића и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Састанком делегације Београда са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност у Бриселу је настављена осма рунда дијалога Београда и Приштине.

У српској делегацији су, поред премијера Ивице Дачића и вицепремијер Александар Вучић, потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић, министар спољних послова Србије Иван Мркић, саветник председника Србије Марко Ђурић и шеф Владине канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Како јавља дописник РТС-а из Брисела, после тог састанка, Кетрин Ештон требало би да се састане са представницима приштинских власти, након чега је планиран заједнички састанак свих страна.

Главно питање о коме ће се и данас преговарати јесу овлашћења, односно ниво овлашћења за Заједницу српских општина. Пре свега, оних који се тичу области судства и полиције, односно овлашћења у именовању командира и судија.

Државни врх Србије је јуче, уочи осме рунде дијалога, постигао договор о томе шта је минимум српских захтева и који ће бити састав делегације, у којој ће, поред премијера Дачића, овог пута бити и вицепремијер Александар Вучић, потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић и министар спољних послова Србије Иван Мркић.

Делегација Београда допутовала је синоћ у Брисел. Састанак би, како се очекује, требало да почне између десет и 11 сати.

У претходним рундама дијалога, поред трилатералног састанка, висока представница ЕУ је одвојено разговарала са Дачићем и косовским „премијером“ Хашимом Тачијем.

Такође, у неколико ранијих рунди Дачић и Тачи су се одвојено састајали и са америчким дипломатом задуженим за Балкан Филипом Рикером.

viktorija-nuland-500

Делегација Приштине са Кетрин Ештон
У Брисел је синоћ, како је на свом Твитер профилу написао известилац Европског парламента за Србију Јелко Кацин, стигла и делегација Приштине, у којој су, поред Тачија и два потпредседника косовске владе.

Многи сматрају да је данашњи састанак председника Владе Србије Ивице Дачића и косовског „премијера“ Хашима Тачија одлучујући, пошто Европска комисија средином априла треба да представи извештај о напретку Србије у процесу евроинтеграција, који ће обухватити и напредак у нормализацији односа Београда и Приштине.

Председник Томислав Николић изјавио је, после тог састанка, да Србија не тражи идеално решење и да ништа не одбија унапред, али да је за Београд неприхватљиво све испод захтева да грађани заједнице српских општина одлучују о судству и полицији, и обавезно без присуства војске.

“Оно на чему инсистирамо је правосуђе, полиција и да никада војска не буде на територији заједнице српских општина”, рекао је Николић и додао да би гарант тога требало да буде ЕУ.

Председник Србије је оценио да Вучићев одлазак у Брисел представља потврду јединства државног врха у намери да се с Приштином постигне најоптималније решење.

Тачи је, пред полазак за Брисел, изјавио да неће бити лако постићи споразум и поновио да заједница српских општина неће моћи да има ни законодавна ни извршна овлашћења.

Према Тачијевим речима, цену за евентуални изостанак споразума платиће Београд, у виду кашњења у процесу европских интеграција.

Николић је оценио да оно што нуди приштинска администрација није довољно и упозорио је да поруке приштинских лидера да “ништа неће да попусте” не делују охрабрујуће, али је истакао да “сутра ништа неће бити коначно”, мада је висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон после седме рунде дијалога, 20. марта, изјавила да ће 2. априла бити одржан “завршни састанак”.

Ештон је изразила уверење да је споразум Београда и Приштине на дохват руке, али и упозорила да постизање договора неће бити нимало лако.

“Верујем да је споразум на дохват руке, иако то неће бити лако”, навела је Ештонова у поруци коју је новинарима прочитала њена представница за штампу Маја Коцијанчић.

И други европски званичници изразили су наду у позитиван исход дијалога и постизање компромисног решења, али још нема информација о томе да ли ће Ештонова изнети двема странама другачији предлог од “нон пејпера” који је Београд у претходној рунди одбацио као апсолутно неприхватљив.

На питање о могућности да Ештонова спреми иновиран предлог, Коцијанчићева је подсетила да ЕУ има улогу посредника у дијалогу и да се сваки предлог заснива на предлозима Београда и Приштине.

Портпаролка Стејт департмента Викторија Ниланд изјавила је да САД подржавају наставак дијалога Србије и Косова и надају се успеху на данашњим разговорима у Бриселу.

Она је на прес брифингу, одговарајући на питање дописника Танјуга, казала да Америка сматра да Србија и Косово треба да нормализују односе и да се одрекну наслеђа прошлости.

“Залажемо се за нормализацију односа, што би довело до напретка у економском смислу, као и на европском путу две државе”, казала је Ниланд.

У међувремену, Срби за севера Косова и Метохије већ припремају одговор за случај да у Бриселу буде постигнут договор који њима не би одговарао, најављујући формирање аутономије.

Они су јуче, на нешто мање од једног сата, блокирали интегрисани прелаз Јариње, поручивши да неће учествовати у спровођењу евентуалних договора Београда и Приштине ако буду противуставни и на штету грађана са севера покрајине.

(РТС-Агенције)

***

Преговори мучни, Вучић „повисио тон“

Извор: Вести

02. 04. 2013. 17:27h – 18:58h
РТС, Блиц, фото: Бета

У оквиру осме рунде дијалога Београда и Приштине, у Бриселу се одржава тројни састанак под покровитељством високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон. Том састанку претходили су одвојени разговори делегација Београда и Приштине са Кетрин Ештон.

vucic-eston-dacic
Александар Вучић, Кетрин Ештон и Ивица Дачић у Бриселу

Техничка пауза у дијалогу, данас после подне, искоришћена је за консултације делегација, а затим је дијалог настављен одвојеним разговорима делегација са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон. У овом тренутку се не може поредвидети до када ће разговори трајати и како ће се ова осма рунда завршити, рекао је Бетин извор и нагласио да се истрајно и упорно ради на постизању договора.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да за сада у разговорима нема помака и поручио да ово за Београд није завршна рунда дијалога.

„Што се тиче Србије ово није завршна рунда, спремни смо да преговарамо док се не нађе решење, ми нисмо овде да бисмо робовали датумима… Ми ове преговоре не повезујемо са датумом“, рекао је Вулин, који је накратко напустио састанак и обратио се новинарима.

18.35 – После паузе, настављени разговори у Бриселу, јавља извештач РТС-а.

18.27 – Такозвани „заменик премијера Косова“ Хајредин Кучи, који је такође у Бриселу,  рекао је за косовску телевизију КТВ да је прекид у преговорима направљен на захтев српске стране и да је оптимиста да ће бити постигнут споразум вечерас.

16.58 –  Разговори у Бриселу су веома тешки и тренуто су запали у кризу, сазнаје „Блиц“ од дипломатских извора у Бриселу. Како каже саговорник листа дијалог између првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића и Хашима Тачија вођен је „повишеним тоном“.

16.33 – За сада у разговорима нема помака, рекао Александар Вулин и поручио да ово за Београд није завршна рунда дијалога. Тренутно је пауза.

14.01 – Почео тројни састанак у Бриселу.

13.55 – Кетрин Ештон није понудила папир са предлозима, ЕУ је само посредник, тврди портпаролка високе представнице Маја Коцијанчич.

13.08 – Висока представница ЕУ Кетрин Ештон завршила састанак са члановима приштинског тима.

12.18 – Завршен састанак Кетрин Ештон са делегацијом Београда, после чега се састала са приштинским тимом.

10.47 – У Бриселу почео састанак делегације Београда са Кетрин Ештон.

10.34 – Делегација Београда предвођена премијером Ивицом Дачићем стигла у седиште европске дипломатије. 

Како је оценио, разговори Београда и Приштине са високом представницом ЕУ Кетрин Ештон, који трају већ готово три сата, одвијају се у тешкој и мучној атмосфери, а ова рунда најтежа је до сада. Вулин је рекао и да на столу у кабинету високе представнице ЕУ Кетрин Ештон нема никаквог папира и да папир не може ни да „постоји док се не постигне споразум“.

„Папир ако га буде било произаћиће из разговра“, указао је Вулин.

Упитан хоће ли данас бити постигнут договор, он је рекао да је рано да се о томе говори и подсетио да су ставови Београд и Приштине познати. Вулин је рекао да делегација Београда има нови квалитет због учешћа првог потпредседника владе Александра Вучића што, како је рекао, подиже очекивања и у међунаордној заједници и у домаћој јавности. Како је додао, добра је вест да разговори још трају, а Београд је спреман да настави дијалог и не ограничава се датумима. Упитан да ли је могућа још једна рунда дијалога, Вулин је рекао да је још рано да се да одговор на то питање.

У српској делегацији су, поред премијера Ивице Дачића и вицепремијер Александар Вучић, потпредседница Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић, министар спољних послова Србије Иван Мркић, саветник председника Србије Марко Ђурић и шеф Владине канцеларије за КиМ Александар Вулин.

Главно питање о коме се и данас преговарати јесу овлашћења, односно ниво овлашћења за Заједницу српских општина. Пре свега, оних који се тичу области судства и полиције, односно овлашћења у именовању командира и судија.

***

———————————–

РУСИЈА ДАНАС О ПРЕГОВОРИМА У БРИСЕЛУ:

Српски и  Косовски премијери  закључани у напетим  преговорима о аутономији

ТачаДача
Премијер Србије Ивица Дачић и премијер Косова Хашим Тачи
Фото АФП.

Разговори у Бриселу између Српског и Косовског премијера трају дуже од 12 часова о могућој аутонимији Српских општина, представљају највећи камен спотицања.

Чак и  пре него су разговори започели у уторак, обе стране су нагласиле да неће  попустити по овом питању јер би се тиме кршили Устави Србије и Косова.  

Српски преговори о приступању  ЕУ, зависе од ових преговора, и вероватно ће се зато  преговори премијера наставити у среду.
Глас Русије, Тасс

—————————

Са енглеског на српски превела Љиљана Јовановић- ФБР

Оригинални текст на следећем линку:

http://english.ruvr.ru/2013_04_03/Serbian-Kosovo-PMs-locked-in-tense-autonomy-talks-910/

———————–

——————————————————-

————————————————————————————

Дешавања на Косову и Метохији у време преговора у Бриселу:

Општина Штрпце пружа подршку Србима са севера КиМ

Извор: КИМ, 02.04.2013 | 16:17

Општина Штрпце која ради по систему Републике Србије подржава Србе са севера Косова и позива Србе јужно од Ибра да се „укључе у политичку борбу за очување целовитости Србије“.
Opštinа Štrpce
Након одржаног састанка поводом преговора у Бриселу, руководство општине у саопштењу достављеном КИМ радију наглашава да ће евентуално постизање споразума о укидању српских инсртитуција имати несагледиве последице по српски народ који живи на КиМ.

„Сматрамо да планирана Заједница српских општина са договореним овлашћењима за коју се залаже наш преговарачки тим не може ни на који начин да одражава интересе Срба на КиМ јер ће је чинити општине које раде по косовском систему без обзиром на то ко ће се налазити на њиховом челу“.

Руководство Општине Штрпце сматра да треба разговарати и о другим питањима као што су повратак Срба, проблеми узурпације имовине, приватизације, као и расветљавање најтежих кривичких дела.
________

Инцидент код манастира Светих Врача у Зочишту

Извор: КИМ 02.04.2013 | 15:44
Група од око 15 албанских средњошколаца, вербално је данас око 13 сати напала и провоцирала монаха манастира Светих Врача у Зочишту, сазнаје КИМ радио.

Манастир Зочиште
Манастир Св. Врача (Фото архива КИМ)

Албански средњошколци су, пролазећи поред манастира, пришли манастирској стакленој башти у којој је радио монах Дионисије и један од манастирских радника и почели да им узвикују: „Ово је Република Косово“, „УЧК“ а потом им добацивали погрдне и увредљиве речи.

На молбу монаха Дионисија да не галаме, један од њих се издвојио из групе и кренуо према њему узвикујући: „Шта тражите овде, ово је наше“, „Идите одавде, ово је Република Косово“.

Када им је пришао и манастирски радник младић се повукао. Да би их одвратио од даљих провокација монах Дионисије им је запретио да ће се обрадити Косовској полицији, на шта су му они одговарали да, наводно, не разумеју шта им говори. Потом се група повукла, почела је да псује и пева песму о Ослободилачкој војсци Косова, пренели су КИМ радију мештани Ораховца.

Манастих светих Врача у Зочишту обезбеђује Косовска полиција. О овом инциденту је одмах обавештен дежурни полицајац на пункту испред улаза у манастир, који је рекао да је видео групу албанских средњошколаца како се путем поред манастира враћа кући у село, али да није чуо њихове провокације.

_________

Могући и сукоби у Прешевској долини

ПРИШТИНА, 2. априла 2013. (Бета) – Председник Покрета за демократски прогрес Јонуз Муслију оценио је да су на југу Србије, који је назвао Прешевском долином, могући и оружани сукоби ако се понове „протеривања и убиства“ Албанаца.

Mogući i sukobi u Preševskoj dolini

Муслиу је у интервјуу за приштинску Трибуну критиковао косовско руководство због незаинтересованости да кроз дијалог са Београдом покуша да реши и проблем статуса Албанаца у Прешевеској долини.

„Најдискриминисанији Албанци у Европи су они у Прешевеској долини. Ово је најбоље потврђено када нам је 20. јануара уклоњен споменик (ОВПМБ у центру Прешева). Ту је Србија показала зубе (и намеру) да преко силе решава проблеме са Албанцима“, навео је Муслију, додајући да обраћање Албанаца за помоћ Приштини и Тирани није наишло на разумевање.

„Ми смо више пута тражили да будемо део дијалога (Београда и Приштине). Када се говори о Косову и северу зашто да се не говори и о Прешевској долини“, рекао је лидер ПДД који је и бивши председник Скупштине општине Бујановац.

Додао је да је од Тачија стално тразио помоћ, али да ништа није урађено.

„Овде кривица лежи и на Албанији, зато што није била довољно ангазована у том правцу“, рекао је он.

На питање да ли искључује могућност самоорганизовања грађана па чак и понављање сукоба у Прешевској долини, Муслију је одговорио да „не преостаје други пут, ако се поново почне са убиствима и протеривањима“.

3 thoughts on “ПОСЛЕ 14 САТИ ПРЕГОВОРА – НЕМА ДОГОВОРА СА ПРИШТИНОМ!!! Јер Космет је неотуђиви део Србије!

 1. КОЈЕ ЊУШКЕ, БОЖЕ ПОМОЗИ, ОНИ ПРЕГОВАРАЈУ СА ТЕРОРИСТИМА И ФАШИСТИМА СА ЗАПАДА!!
  НЕКА НАМ ЈЕ СВИМА БОГ НА ПОМОЋИ!!
  НИШТА ИМ НИЈЕ СВЕТО!!!
  ЗАР СУ ЗАТО ГИНУЛИ НАШИ ХРАБРИ ПРЕЦИ?!!
  У ГРОБУ СЕ ПРЕВРЋУ!!!!
  ЗАР СУ ЗАТО ПАЛИ ТОЛИКИ СРПСКИ ЖИВОТИ, ДА БИ ШАЧИЦА ФУКАРА И ОЛОША УНИШТИЛА СВЕ ЗА ШТА СУ МНОГИ СРБИ ГИНУЛИ?
  ПОНАШАЈУ СЕ КАО ДА ИМ ЈЕ ТО ОЧЕВИНА, КАО ДА ИМ ЈЕ ТО ДЕДОВИНА, ПА ЈЕ СТАВЉАЈУ НА ДОБОШ, А МИ ЋУТИМО!!!

  НЕМАЈУ ОНИ ВИШЕ ПРАВА НА ОВУ ЗЕМЉУ ОД НАС!

  А СРБИ СПАВАЈУ! НИЈЕ ИХ БРИГА!
  СТИДИМ СЕ ШТО САМ СРПКИЊА ПОГНУТЕ ГЛАВЕ!!!

 2. KOSOVO IS SERBIA! Le Kosovo est Serbie! KOSOVO JE SRBIJA! Косово е Сърбия! Kosovo ist Serbien! Το Κοσσυφοπέδιο είναι η Σερβία! Kosovo is Servië! Kosowo to Serbia! O Kosovo é Sérvia! KOSOVO ESTE SERBIA! Kosovo es Serbia! Kosovo är Serbien! КОСОВО ЭТО СЕРБИЯ! Kosovo je srbsko! Косово є Сербія!

  KOSOVO IS THE HEART OF SERBIA !!!

  KOSOVO ËSHTË ZEMRA E SËRBISE !!!

  КОСОВО ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ !!!

  KOSOVO & METOHIA IS FOREVER SERBIA !!!

  + C C + C C +

 3. ja njima nista ne vjerujem pa cak i da je sve tako bilo , nista mi ne znaci i ne mjenja stvar !
  Vecinskim djelom su medije njihove sluge (skoro sve) i do sad je bilo tako da se jedno prica a drugo radi .
  Mozda su osjetili jaku emociju na Kosovu pa su odlucili da sad okrenu malo na nasu stranu , a to je kao i onda sa granicama koje rejkose ne dolaze u obzir pa na kraju ipak tu gdje jesu ..
  Jednostavno receno nisu kadri da im se vjeruje !
  A druga stvar znaju oni odavno za Tacijevu drskost pa su opet otisli da pregovaraju. Zasto ?
  I oko cega ? Kad je to sve nase .!!
  Jedino me tjesi cinjenica da zele da dobiju na vremenu kojeg ovi iz brisela nikako nemaju !!
  Ja sam spreman na sve i jedva cekam da dodzem na Kosovo i da budem i fizicki prisutan pa makar mi bilo i zadnje sto cu vidjeti u zivotu !
  Smradovi !

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s