Биљана Диковић / ВЕСТИ / Други пишу... / НАЈНОВИЈЕ / Новости / MAIL - RSS FEED

Осиромашени уранијум отровао БиХ: Срби из Хаџића масовно умиру од рака


Осиромашени уранијум отровао БиХ: Срби из Хаџића масовно умиру од рака

 

„Погубном утицају осиромашеног уранијума изложено је 15 локација у Босни и Херцеговини. Срби из Хаџића четири пута више умиру од рака у односу на остале становнике. Нико се у БиХ озбиљно не бави овим феноменом“, преноси РТРС, а као извор наводи Дојче веле

01.04.2013. РТРС, за ФБР уредник Биљана Диковић

После „реинтеграције територија“ у БиХ око 5.000 Срба из Хаџића преселило се у Братунац. Тек када су у необично великом броју почели умирати од рака, схватили су да нешто није у реду. Како се нико није бавио истраживањима, Хаџићани су сами водили евиденцију о смртности међу популацијом која се доселила у Братунац, у коју се убраја и један број оних који су дошли из Зенице.

 

Контаминирано подручје око Сарајева

 

„Мислим да је близу 800 људи овдје умрло од рака и то на основу наших евиденција које смо добијали од домова здравља, цркве и свештеника, јер свештеник у матични картон умрлих уноси од чега је ко умро“, каже Видо Бандука, помоћник начелника Општине Братунац и бивши становник Хаџића.

„Податак који је на једном саслушању изнијела Славица Јовановић, директорка Дома здравља у Братунцу, је да је отприлике око четири пута више обољења код људи који су дошли из Хаџића, него код оних из Братунца“, истиче Јелина Ђурковић, која је 2005. године председавала Комисијом за истраживање последица радијације осиромашеног уранијума..

Становници Хаџића, који су били на тој територији у време напада НАТО-а на положаје Војске Републике Српске, нису имали појма са каквом се опасношћу сусрећу. Они су чак муницију са осиромашеним уранијумом сакупљали и држали у кућама као сувенире.

„Знам да је и код мене стајала у канцеларији као сувенир. Сви су то сакупљали и не знајући о чему се ради и нико тада није ни размишљао о радијацији“, сећа се Видо Бандука.

Становништво је и током напада, као и касније, сакупљало летину, напасало стоку и пило воду на подручју које је гађано овом муницијом. За опасност, којој су били изложени, каже Бандука, сазнали су касније, а тада је било већ касно.

Колико је опасан утицај овог тешког и радиоактивног метала, чије дејство је тек 40 посто мање од уранијума који се користи у нуклеарним електранама, појашњава професорица Природно-математичког факултета у Сарајеву Ламија Тановић.

„Ко дође у контакт са дијеловима стрељива може се суочити са озбиљним посљедицама. Далеко је најтежи облик дејства осиромашеног уранија на здравље када се удишу фине уранове паре, које се стручно називају аеросол. То је фина уранова магла. Она се развија када зрно погоди циљ. Тада се развија велика температура од 1.200 степени, а уран сагоријева на 700 степени. Онда се ствара огромна количина тих уранових пара, које имају јако ситне честице и оне се шире на широком подручју и контаминирају га. Када се те честице удахну или се кроз воду и храну унесу у организам, то је јако опасно”, појашњава др Ламија Тановић.

Поремећаји хромозома

“На територији Босне и Херцеговине је испаљено око четири и по тоне муниције са осиромашеним урнијем, али су и бојеве главе ракета такође имале врхове од осиромашеног уранијума. Институт за генетички инжињеринг из Сарајева је утврдио да постоје поремећаји хромозома. Дакле, било је резултата истраживања, као и посљедица. Међутим, политичари вам то неће признати, јер су одштете за умрле војнике, који су били овдје током ратова на Балкану, огромне. И када то дође до политике, онда то она минимизира и стопира”, истиче Јелина Ђурковић.

У Анкетном одбору за истраживање последица присуства осиромашеног уранијума, формираног 2000. године, био је и Видо Бандука. Његов утисак је да се све урадило да се та тема и проблем не третирају на прави начин.

„Када сам ја био члан Анкетног одбора, имао сам осјећај да већина људи и стручњака радила против тога. Уствари, све се радило да се докаже да то није тако и да није опасно“, нагласио је Бандука.

Јелина Ђурковић је 2005. године, током девет месеци, председавала Комисијом за истраживање последица радијације осиромашеног уранијума. У извјештају који је направљен су изнесене последице и дате упуте шта се треба урадити по овом питању. Она каже да се тај извјештај негде загубио и да се до њега данас не може доћи.

„Сви се жале како не могу да дођу до извјештаја. Наш секретар је тај извјештај морао архивирати. То значи да га је неко склонио, а чија је то била сугестија и налог, то ја не знам“, рекла је у разговору за Дојче веле Јелина Ђурковић.

Завод за јавно здравство ФБиХ је на територији Хаџића испитивао присуство осиромашеног уранијума у подземним водама, јер је фаза полураспада овог тешког метала четири и по милиона година и он трајно представља претњу по здравље становника на том подручју.

„Посљедња испитивања су вођена 2010. и 2011. године. Она су показала да не постоји присуство осиромашеног уранијума у подземним водама око Техничко-ремонтног завода Хаџићи“, рекао је Алфред Видић из Института за заштиту од јонизирајућег зрачења при Заводу за јавно здравство ФБиХ.

Агонија се наставља

Данас у Братунцу живи око 2.000 предратних становника Хаџића. Оно што их издваја од осталих становника овог града је чињеница да и данас, у знатно већем броју од локалног становништва, умиру од малигних обољења.

„Одговорно тврдим да и данас од 100 становника више од 50 посто њих умире од рака“, каже Видо Бандука. Становници Хаџића, како они у Братунцу, тако и они у Хаџићима, још увијек живе у страху од последица по сопствено здравље. Агонија с којом су суочени се наставља, јер, како истичу, држава ништа не предузима по овом питању.

“Ради се о томе да је потребно направити веома озбиљна истраживања за која, бојим се, стање истраживачког сектора код нас готово да и није у стању да такво шта организује”, закључује професорица Ламија Тановић.

 

 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s