Љиљана Татић / АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА / ВЕСТИ / СВЕТ

Најстарији град на свету уз подршку Европске заједнице и целог света 2013. годину дочекао у рушевинама


Све је добро испланирано од стране светске англо-америчке елите. САД је направио непријатеља – Сирију а затим је следио корак ка наоружавању такозване Опозиције (агенти Америке и Израела) да се убије барем 100.000 – ”Исламиста”, земља доведе у стање хаоса и безнађа. Онда долазе лешинари и преузимају експлоатацију НАФТЕ и раде на „добробити“ Сиријског народа…

Да ли је ово Америчка Демократија подржавана од Европске Уније и целог ”демократског” света? Борци тврдокорне, са Ал-Каидом повезане Јабхат ал Бусра бригаде, крстаре данас у разјареним караванима кроз разрушене улице Алепа са монтираним противавионским топовима на гепеку својих пик-ап џипова. Црне мараме су обавијене око њихових глава, преноси новозеландски Хералд… Сваки коментар је сувишан

http://www.reuters.com/video/2012/08/09/fighting-leaves-aleppo-in-ruins?videoId=236951630

На горњем линку се налазе аматерски снимци о ситуацији након 17-месечног сукоба између побуњеника које подржава запад и званичних снага Сирије под вођством предедника Асада. Тврдње побуњеника није могуће проверити, али слика говори сама за себе.

За Алеп се тврди да је најстарији у континуитету настањени град на свету. Алеп је до данас био једно од главних културних и верских средишта Истока (Леванта), а његово древно средиште је уписано на УНЕСКО-ов попис места светске баштине у Азији и Океанији још 1986. године. Године 2006. изабран је за арапски главни град културе.

AP

A burnt bus which belonged to forces loyal to Syria President Bashar Al Assad is seen at Aleppo's district of al Sakhour

A destroyed Syrian army tank is seen in the Damascus suburb of al-Tel

Aref Heretani

aleppo-u-21-veku-najstariji-grad-na-svetu-2013-godinu-docekao-u-rusevinama_3385_3245_e

aleppo-u-21-veku-najstariji-grad-na-svetu-2013-godinu-docekao-u-rusevinama_9788_4204

aleppo-u-21-veku-najstariji-grad-na-svetu-2013-godinu-docekao-u-rusevinama_6294_4668_e

aleppo-u-21-veku-najstariji-grad-na-svetu-2013-godinu-docekao-u-rusevinama_6070_1854_e

aleppo-u-21-veku-najstariji-grad-na-svetu-2013-godinu-docekao-u-rusevinama_1511_8649_e

aleppo-u-21-veku-najstariji-grad-na-svetu-2013-godinu-docekao-u-rusevinama_175_4913_e

aleppo-u-21-veku-najlepsi-na-putu-svile-i-jedan-od-najstarijih-gradova-na-svetu-2013-docekao-u-rusevinama_3190_6368_e

Тешко је било упоређивати лепоту Алепа, древног града, последњег  на Путу Свиле и једног од најстаријих континуирано насељених градова на свету, са било којим другим градом. Подручје на којем се налази данас град Алеп, добрим делом у рушевинама, било је настањено, како се претпоставља већ око 5000 година пре Христа, што га чини једним од најстаријих градова на нашој планети. Први запис из Алепa долази из трећег миленијума пре Христа.

У време Старо-вавилонског периода, име Алеп везује се уз династију Иамхад (око 1800-1600 пре Христа) познато као краљевство Иахмад или „земља Халаб“ која је у то време била најмоћнија на Блиском истоку.

Град је дуго задржао економску важност као посљедњи град на Путу свиле који је овде завршавао након деонице кроз централну Азију и Месопотамију.

А  2011. је дочекана овако:

aleppo-u-21-veku-najstariji-grad-na-svetu-2013-godinu-docekao-u-rusevinama_8158_2422_e
Древни град Алеп сместио се уз обалу реке Куеик окружен  кругом од осам брда од којих је на најистакнутијем подигнут храм који датира из 2. миленијума пре Христа.

Стари град био је опасан зидинама које су имале девет улаза (врата) и окружен широким и дубоким јарком.

Новија, Јдеидех четврт старог града, почела се градити током раног 15. века у северним предграђима старог града, након повлачења Монгола из Алепа. Први су је почели градити хришћани.
Остале четврти града Алепа почеле су се градити изван зидина током 15. и 16. века.

aleppo-u-21-veku-najstariji-grad-na-svetu-2013-godinu-docekao-u-rusevinama_7568_2861_e

aleppo-u-21-veku-najstariji-grad-na-svetu-2013-godinu-docekao-u-rusevinama_3341_291_e

najstariji-grad-na-svetu-aleppo-usao-razrusen-u-2013_8555_8732_e

aleppo-u-21-stoljecu-najstariji-grad-na-svijetu-2013-godinu-docekao-u-rusevinama_763_6590_e-1

Aleppo_coll._2012

DSC_1009_0

Сваки коментар је сувишан осим онога што је наш читалац Misha Timchenko закључио:

… а ја бих још додао: ово је „цивилизацијска тековина“ XXI века, најразвијенијих земаља Запада, са највишим „стандардима“ у „заштити“ људских права! За потребе послушне „шаке марионета“ ако је потребно треба разорити и уништити било коју државу и побити сво „непослушно становништво“ . Модел је „успео“ на уништавању државе Југославије, а касније на физичком уништењу непослушних Срба, ма где они остали да живе, а јер нису више били пожељни… „Милосрдни Анђео“ је био „пилот пројекат“ најдиректнијег војног разарања наше суверене земље у срцу Европе. Када је изостала реакција целог света и осуда кроз ОУН, на реду може бити (као што су биле и арапске земље) било која земља света, која је непокорна као што је Србија била…. „Цивилизацијске тековине XXI века“ – нема шта… : (((

Извори: Ројтерс, АП,  Википедија, advance.hr, nzherald.co.nz (фотографије: википедија, АП, Ројтерс, advance.hr)

ПОВЕЗАНИ ЧЛАНЦИ:

——————————————————————————

5 thoughts on “Најстарији град на свету уз подршку Европске заједнице и целог света 2013. годину дочекао у рушевинама

  • Јесте ли сигурни да се ради о „преписивању“? Увидом у овај чланак се јасно види само да је један од извора за овај прилог био „Адванце.хр“, али су коришћени и други извори ((садржаји- Извори: Ројтерс, АП, Википедија, адванце.хр, нзхералд.цо.нз(фотографије: википедија, АП, ројтерс, адванце.хр)) и чланак је додатно ауторски обрађен од стране члана наше редакције уважене гђе Љиљане Татић…. (уредник М. Новаковић)

  • Žao mi je što ste se ražestili jer nismo preneli članak sa ADVANCE.HR. Moram vam reći da je sadržaj prilično drugačiji samo su fotografije slične pa nikako ne možemo da Vam izađemo u susret.

   Korišćen je deo sadržaja i fotografije iz članka koji je objavio advanc.hr i to je navedeno na kraju teksta, što ste i sami potvrdili kada ste se njima žalili. Medjutim oni ne smatraju da smo bilo šta loše uradili ili da smo oštetili neko njihovo pravo, naprotiv, komentari su pozitivni.

   Mi smo koristili ukupno 5 izvora: AP, Rojters, NZ-Tribun, Vikipedija i advance, dakle IZMDJU ostalih i advance.hr. Prevodeni su neki izvori i korisćeni podaci i fotografije iz Vikipetije što VIDI SVAKO KO PROČITA SADRZAJ. Stoga ne bi bilo pravedno da navodimo samo ovaj jedan izvor i link ka tom izvoru koji vi sugerišete.

 1. Повратни пинг: Најстарији град на свету уз подршку Европске заједнице и целог света 2013. годину дочекао у рушевинама « BELEŽNICA

 2. Повратни пинг: Најстарији град на свету уз подршку Европске заједнице и целог света 2013. годину дочекао у рушевинама

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s