Љуба Симић / ВЕСТИ / ДРУШТВО / СРБИЈА / видео / здравље-екологија / наука

Школство на рубу провалије! Могућност Школовања од куће,из села ! убрзо :)


skolovanje od kuce, e-learning

Spoj savremenih tehnologija i tradicionalog nacina zivljenja.
Ucenje na daljinu. E-learning.

Dobro zvuci za nas koji zelimo drugaciju perspektivu, novi nacin i bolji zivot. Postoji mogucnost, тo je ohrabrujuce.

Poznate su nam cinjenice loseg stanja i defkato je tako kao u prvoj recenici naslova, skolstvo je u provaliji.

Ali da ne gubimo vreme oko konstatovanja problema, da vidimo sta ima na ovu temu novo zanimljivo.

Izasla je vest 26.11.2012 da je dopuna zakona, odnosno nacrt zakona o obrazovanju u skupstini sledece nedelje, koji regulisu izmedju ostalog mogucnost  kucnog skolovanja za osnovce. Nadamo se da ce toga vrlo uskoro biti u praksi (zakon na snazi), jer je krajnje vreme za prome i na ovom planu, a ova dopuna zakonu je vec treba  da izadje, ali je bila odlozena iz nekih razloga..

Celu vest mozete da procitate  OVDE

ucenje na daljinu, e-learning. kucno skolovanje

Iz udobnosti svog doma

Sada je pred vama tekst koga prenosim sa sajt  profesorka.org

koji govori  globalno o stanju obrazovanja danasnjem, i velikom potrebom za reformom.

Školstvoje danas na samom rubu provalije. Izvinite na grubim rečima ali po mnogim parametrima je tako. Nema više mesta optimizmu niti nadanju, ne sme se pomerati u stranu i odlagati ova društvena kataklizma, dolazi vreme kada se moraju učiniti ključni potezi ka ostvarivanju boljeg obrazovanja dece, a samim tim sutra kvalitetnijeg društva. Sve više se na osnovno i srednje obrazovanje gleda sa dozom podsmeha i omalovažavanja, to je represivni proces nametnut mladom čoveku bez njegovog pitanja. Ovo je slika koja se polako usvaja i dobija legitimitet masa, čista osuda obrazovanja, „muka“ i ograničavanje slobode deteta. Moralu je dozvoljeno da se realativizuje, ko kako ga doživljava tako se i ponaša. Ali da li je to dobro? Da li neko ko nema iskustva i elementarnog zananja može da donosi ključne odluke o sutrašnjici i napretku, kako o svom tako i o obrazovanju drugih? Da li se sme ostaviti dete bez proverene i pravilne intervecije u odrastanju: u oblikovanju njegovog karaktera, ophođenja sa drugima, posebno poštovanja starijih, itd.?

Smelo ćemo reći: Sistem obrazovanja je krenuo u regresiju, kao da se vraćamo primitivnom uređenju i poimanju stvari i dela, dok se misaoni proces počinje svoditi na instiktivnost i čula, čoporskoj zajednici gde vlada zakon jačeg. Generacije su ugrožene, mladi ne znaju put kojim da krenu, što ih čini lakim plenom „savremenih grabljica“-poroka. Mladi lakše no ikada se mogu danas naći u duhovnom ropstvu i okultizmu, šablonu života prikazanog u medijima i podržan od strane trend-idola, lažnog morala i nebrige ka drugima, amputiranog rasuđivanja i nemoći da se izvrši samospoznaja-put svakog pojednica ka sreći! Stvara se ambijent u kome se mnogi ponašaju destruktivno, sistem u kome se ne reaguje po pojavi uzroka već leče posledice.

Istraživanja pokazuju da ogroman broj dece konzumira zabranjene droge, dok je broj koji konzumira alkohol i cigarete još veći (brojke ostavljamo zvaničnicima da ih objave). Činjenice pokazuju, a možemo ih videti na svakom koraku: porast maloletničke delikvencije, nasilje na ulici, nemoralno ponašanje, lenjost i ljubomora, itd. Glavni uzrok leži u degradaciji porodice, poremećenog odnosa roditelj-dete, nedostatka roditeljske brižnosti i ljubavi. Na žalost i škole su uvučene u celu tu degradaciju mladih. Bar tamo da se nešto ispravi ono što se kod kuće naruši. Primetimo samo za koliko se promenio odnos nastavnik-učenik: Dopištena je samovolja učeniku i lažna sloboda na časovima! Zar NET nije pun snimaka maltretiranja nastavnika od strane učenika, kabadahijsko ponašanje pojedinaca, njihovo vređanje i povređivanje vršnjaka, likovanje nad slabim, jasno vidljivo zlo u mladom umu? Da tragedija bude veća, to je danas deci prikazano bez osude, kazne, društvo tiho i prećutno prelazi preko toga, ne sprečavajući dalje napredovanje sunovrata omladine. Na žalost, loše izaziva loše, te su i neki nastavnici postali neprimerni i grubi.

Zato, vratimo se moralnim načelima, postavimo porodicu u centar društvenog izbavljenja, menjajmo karakterne navike, vratimo se vrlini i dobroti! Prema hebrejskom obrazovanje znači posvećenje, tj. posvetiti je ista reč i za obrazovati. Zar to dovoljno ne ukazuje na jasnu vrednost obrazovanja?

****                                                                                                                                                                      ****

Nadam se da ste dopunili neke informacije svojoj bazi znanja i pogledali malo iz druge perspektive citav savremeni  problem oko skolovanja, i mogucnost resenja istog. Dakle koriscenjem interneta na pravilan nacin, moze danas puno toga da se postigne, tako i ucenje, te nam bude na korist nova tehnologija, a sa tradicionim, i izvornim nacinom zivljenja, blizu prirodi. ;) Za stalni boravak na selu, uz zdrav nacin zivljenja.

E-learning koncept (ucenje na daljinu, elektrosnim putem) je jedna mogucnost koju uveliko koriste visoko obrazovne institucije kod nas i u inostranstvu, a sve je bliza mogucnost primene i u srenjim i osnovnim skolama.

Podsetimo se sta je to skolovanje od kuce sa stranice  ‘skolovanje iz sela’

Izvor . SVI U SELO

Fejsbuk grupa. 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s