ДРУШТВО/Други пишу.../НАЈНОВИЈЕ/СРБИЈА/корупција

Корупција или државни пакао (1): Министар Аца убива аждаху


Можда би јавност и поверовала бившем министру заштите животне средине и просторног планирања Оливеру Дулићу да на руци не носи скупоцене часовнике вредне, према тврдњи медија, скоро 100.000 евра, да у јавност није излетео његов продужени викенд на Азурној обали где је потрошио скоро три министарске плате. У Сен Тропеу, наводе, дао је 1.154 евра само на масаже, воће и алкохол у хотелу Сен амур тартан, где ноћење кошта 1.150 евра. Потпредседник Александар Вучић, већ прозван српски Елиот Нес, чак је затражио помоћ Немачке у борби с највећом домаћом аждајом.

05.11.2012. Вести, пише: Д. Декић

Корупција велики проблем како у Србији, тако и у региону

На тапету: Оливер Дулић

* Оштра борба против корупције је годинама најављивана, али су велики подухвати изостајали, па се о „санадеризацији“ по узору на Хрватску где је пао чак и бивши премијер Иво Санадер говорило само у медијима. Нико од државних функционера због корупције није завршио иза решетака. Онда је нова влада кренула на више фронтова. Отворена је афера брзопотезне куповине дневника „Политика“, ухапшен низ функционера Агробанке због државне пљачке од 300 милиона евра…

Ухапшен је Зоран Јањушевић, бивши функционер у време владе ДОС-а који је повезиван са више афера а као нове мете у јавности се помињу и демократа Александар Влаховић, али и двојица потпредседника Социјалистичке партије Србије, министар Милутин Мркоњић и директор Србијагаса Душан Бајатовић. Прича се да је њихова судбина предмет великог спорења премијера Ивице Дачића и његовог заменика Александра Вучића.

– Најпре ће бити процесуирани они који ништа нису радили, а стекли су богатство на непоштен начин. Имамо бахате бивше министре који су власници прескупих јахти, граде хектаре стамбеног простора на најскупљем земљишту у престоници, носе сатове од неколико десетина хиљада евра – био је оштар Вучић који тврди да се суочио с хоботницом с много пипака, али се поново саплео о тајкунске препреке.

Није стао, већ је највећем српском бизнисмену Мирославу Мишковићу, челнику Делта холдинга, поручио да зна да он жели да га избаци из владе. А онда је као гром из ведра неба стигла информација да одређене интересне групе прислушкују председника државе и вицепремијера. Српски „Вотергејт“ биће још један предмет истраге Тужилаштва.

* Истраживања показују да Србију озбиљно гуши корупција. Држава је у тесном политичко-тајкунском загрљају, а проблем је и снаћи се у врзином колу токова новца од којих неки воде ка оф-шор компанијама на егзотичним острвима и швајцарским тајним рачунима. У приватне џепове се трпа провизија од уговорених послова, намештања послова фирмама функционера, или сарадњи приватних министарских предузећа са државним, па мућкама с јавним набавкама.
 
* Електровојводина је, објављује антикоруптивни сајт Пиштаљка, платила 5.000 евра за наступ тамбурашког ансамбла на отварању представништва Војводине у Бриселу октобра 2011, иако та свечаност нема везе с енергетиком. Здравко Чолић је одустао од продаје диска Електропривреди Србије када је у јавност „излетео“ скандал да ЕПС планира да плати 300.000 евра за ДВД са концерта на Ушћу. Рекао је кратко да неће да узима паре народу.

* Републички јавни тужилац Загорка Доловац је прошле године обелоданила да је Србија приликом набавки у државним предузећима и институцијама оштећена за 603 милиона евра. Јавност се тренутно бави откривањем српског НН министра који у Швајцарској држи два милиона евра, док је земља за длаку избегла банкрот. Годинама се крило и енормно богаћење државним новцем неких политичких функционера с Косова и Метохије.

Корупција у свету у 2011.

* БиХ 91. место
* Србија 86. место
* Македонија 69. место
* Хрватска 66. место
* Црна Гора 66. место
* Словенија 35. место
(укупно 183 државе)

Јавност је пренеражена вешћу да је вереница бившег министра Божидара Ђелића продавала скупоцени намештај државним фирмама, а Протекта груп, у власништву мужа функционерке ДС-а Јелене Триван, за обезбеђивање људи и објеката на државном нивоу за две године из буџета Србије извукла 33 милиона динара. Ових дана се штампа бави „пљачком века“ – продајом железаре Сартид за коју везују бившег министра привреде Александра Влаховића и податком да је за провизију и консултације плаћено више од 11 милиона долара. Државни ревизор је утврдио да је бивши министар вера и дијаспоре Срђан Срећковић незаконито спискао скоро 1,4 милиона динара на кафане и ресторане.

* Институт за трансфузију крви прошле године је купио 150.000 оловака добровољним даваоцима крви плативши једном понуђачу пола милиона динара више. Даље су отишле Железнице Србије које је, према налазу унутрашње контроле, како преноси Пиштаљка, уговориле набавку кука за теретне вагоне по 25 пута већој цени од тржишне. Иначе, на залихама су имали 45 комада, а у ремонту је замењена свега 31 бродска кука.

За операцију 5.800 евра

Грађани Србије се срећу с корупцијом свакодневно, а просечна вредност мита достиже 180 евра, док је у Београду тај просек прешао 300. Најкорумпиранији су лекари којима су грађани у скоро 55 одсто случајева давали мито, а полицији 38,5 проценатаа. Високо котирани су и државни службеници. Јавна је тајна да се подмићивање за стицање факултетске дипломе креће од 3.000 евра, па навише, порођај царским резом 1.000 евра, а једној пацијенкињи су за операцију два лекара одрезала 5.800 евра. Директор једне школе је наставници географије тражио 1.500 евра да је запосли.

* Просечан износ мита у Босни и Херцеговини је 110 евра, а осам од десет грађана спремно је да у џеп неког службеника, полицајца или лекара стави кеш. Подмићивање је много чешће у ФБиХ него у Републици Српској и склонији су мушкарци него жене. Готово 80 одсто подмићивања у Босни је у готовини, а 15 одсто у виду хране и пића. Бивши начелник општине Босански Брод Милован Черек је оптужен јер је примио мито од 126.000 КМ да би предузећу „2Д Живковић“ из Дервенте одобрио исплату дуга општине, којој је ово предузеће изградило базен.

Антилопа за похвалу: Јадранко Хусарић

* Сваки други хрватски грађанин сматра да се докторима и медицинским сестрама мора дати мито. Али, има разлике у његовој висини, па тако највише траже у Далмацији и у Загребу, где вредност дарова прелази 1.400 евра. Најспектакуларнији је пример бивши директор државног предузећа Хрватских вода Јадранко Хусарић, који је примио мито у виду сафарија у Намибији, а као разлог пута навео је стручно усавршавање и посету намибијским водама! Осим трошкова путовања и лова по Намибији, овом директору је плаћена и цена допремања ловачких трофеја у Хрватску.

Наставиће се…

 

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...