ВЕСТИ

ДИЈАСПОРА ШОКИРАНА ДА ЋЕ ДУБРАВКА ФИЛИПОВСКА БИТИ ДИРЕКТОР „КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ДИЈАСПОРУ“…


Dijaspora najavama  da  će Dubravka Filipovska biti  direktor Kancelarije za dijasporu


Dijaspora je protiv postavljanja Dubravke Filipovski ili Aleksandra Vlajkovića za direktora Kancelarije za dijasporu i Srbe u regionu.

Želimo da budemo konsultovani u vezi postavljanja direktora Kancelariju za dijasporu.
Postoji normalna diplomatska praksa da se dobije agreman, saglasnost za osobu koja treba da predstavlja državu u inostranstvu.
Smatramo da bi bio osnovni red da se konsultuje Skupština dijaspore tj lideri dijaspore izabrani u tu Skupštinu i njene Savete.

Ako Vlada Srbija želi da pokaže poverenje dijaspori i postavi dijasporu i Srbe u regionu za partnere neka postavi za rukovodstvo Kancelarije za dijasporu lidere dijaspore a ne podrpresednike opštine .

Želimo da ne budemo diskriminisani u odosu na ostale Kancelarije, gde se najavljuje da će direktori kancelarija za Vere i Ljudska prava biti veliki poznavaoci tih oblasti.

Ukoliko Vlada Srbije ne može da ukaže poverenje liderima i aktivistima dijaspore da vode Kancelariju za dijasporu ,smatramo da Kancelarija ne treba ni da postoji, jer će kao i Ministarstvo dijaspore ,samo odbijati dijasporu od Srbije.

Dijaspora Srbije je najdiskriminisanija dijaspora u regionu. Sve države okruženja su omogućile svojim dijasporama da imaju poslanike, senatore , ministre iz dijaspore, glasanje poštom ,dali prostorije i sredstva svojim Svetskim kongresima dijaspore.

Predhodni Ministar Srećković je uspeo da smanji za pola miliona broj ljudi koji su se na popisima izjasnili kao Srbi u dijaspori. Sada se naglo smanjuju i doznake iz inostranstva zbog bojkotovanja dijaspore.

Uvereni smo da će Dubravka Filipovski biti još uspešnija u asimilaciji srpske dijaspore.

Dijaspora je na poziv Srpskog svetskog kongresa skoro potpuno bojkotovala zadnje izbore ( deset puta manji izašlih ). U Australiji ,naprimer  NIKO nije glasao.

Ukoliko ovog puta u rukovodstvu kancelarije za dijasporu ne bude bilo lidera dijaspore ( tj onih koji su birani u Skupštinu dijaspore i njene Savete), sva udruženja i klubovi dijaspore će bojkotovati direktora Kancelarije za dijasporu, tj neće ih zvati u posete, kao što u zadnje vreme nisu zvali ni Srećkovića.
Kakvo protokolarno uvažavanje  budu imali lideri Srpskog svetskog kongresa u Srbiji , takvo će imati lideri matice i Ambasadori Srbije u dijaspori.

Lideri dijaspore su spremni da dobrovoljno vode kancelariju i bez plate, da i na taj način pomognu budžetu Srbije i ponovo pokažu da decenijama bez plata volonterski vode organizacije dijaspore po svetu ulažući svoj novac , kao vid zadužbinarstva.
Zoran Jovičić je naprimer , uložio desetine hiljada evra svog novca da obnovi dvore Kneza Sime Markovića  u Velikom Borku gde je vaskrska država Srbija 1805, gde je sada sedište Senata dijaspore i SSK, čime je obnovio dijasporsko zadužbinarstvo.

Nova vlast je do sada pokazala najviše protokolarno uvažavanja lidera Srpskog svetskog kongresa , pa se nadamo da je ovaj predlog za Filipovsku i Vlajkovića samo špekulacija da provocira dijasporu.
U ovim kriznim vremenima za maticu dijaspora je spremna kao i uvek u vekovnoj istoriji Srbije da se veoma žrtvuje za svoji majku Srbiju.
Himna Sabora i dijaspore u Guči koji je i Sabor dijaspore je
Sa Ovčara i Kablara
čobanica progovara
Srpski kneže, primi naske
u redove srbijanske.
Tu najpopularniju srpsku pesmu su spevali dobrovoljci iz tadašnje dijaspore koji su tajno preplivalavali Savu i Drinu hrleći da kao dobrovoljci pomognu Srbiji u Srpsko-Turskim ratovima 1876-78 kada je Srbija i dobila državu na Berlinskom kongresu.
Dobrovoljci i novac dijaspore su bili presudni i na Solunskom frontu, kada je hilade dobrovoljaca opremio Kozul Srbije Mihailo Pupin i poslao na Solunski front.
Dijaspora je puno pomagala devedesetih i opet je spremna da spasava svoju maticu kada god je u krizi na isti nesebičan način na koji jevrejska dijaspora pomaže i spasava Izrael jer Srbi van Srbije znaju da im je mnogo puta Srbija bila jedini spas od genocida.
Stotine hiljada Srba (pa i Slovenaca , Roma ) su se spasli u Srbiji tokom svetskih i zdnjih jugoslovenskih ratova.
Dijaspora samo želi minimum bratskog i partnerskog uvažavanja.

Srpski svetski kongres je bio za ukidanje Ministzarstva za dijasporu, a sada je za ukidanje Kancelarije za dijasporu  jer će ta Kancelarija opet monopolisati sve medijske, političke i druge resurse namenjene organizacijama dijaspore.
Filipovski kao iskusni portpalor će svaki dan, ceo dan, kao i Srećković , gostovati u medijima u ime dijaspore i pričati kao je dijaspora povratila poverenje u Srbiju. Srećkovićevo Ministarsvo je zvaničnim pismima zabranjivalo medijima da objavljuju informacije lidera dijaspore, a izbacivalo je medije sa Skupštine dijaspore i njenih Saveta.
Taka su Zakon napravili, da ako se ukine Ministarstvo dijaspre ukida se automarski Skupština dijaspore i nejni Saveti, dakle sto lidera dijaspore je time izigrano.
Medjutim, Srpski svetski kongres je formirao Senat dijaspore u kome su senatori dijaspore postali automatski svi delegati Skupštine dijaspore i Saveta dijaspore jer oni imaju legitimitet dijaspore a SSK želi da unapredi uspostavljene kontakte medju njima.
Posebna Ministarstva i Vladine kancelarije  za dijasporu ne postoje u svetu , već su to delovi Ministarstava spoljnih poslova.
Srpski svetski kongres jedina krovna organizacija dijapore je predložila svog predsednika  prof..Zorana Jovičića dipl.el.ing-a , državljanina Srbije,Australije i Republike Srpske , kao osobu koja je predavala , živela i radila u Americi, Britaniji, Nemačkoj, Australiji, Rusiji.
Jovičić je biran i za člana Ekonomskog saveta Skupštine dijaspore i Srba u regionu na osnovu Zakona o dijaspori.
U ovom mandatu je Zoran Jovičić  i predsednik WDMO World Diasporas and Minorities Organization, dakle predsednik je organizacije koja okuplja lidere svih ostalih dijaspora i manjina u svetu.
WDMO je aktivno lobirala da Jeremić bude predsednik Skpštine UN  a sada će lobirati preko Jeremića i predsednika država da Skupština UN formira Specijalizovanu Agenciju UN-Diaspora zato što Un nema agenciju za dijaspore i manjine.
Predsednik WDMO će takodje lobirati da sedište te UNDiaspora agencije bude u Beogradu ili Sidneju.
Neadvno je formirana slična agencija UNWOMEN www.unwomen.org/ kao i UNAOC.

Advertisements

3 thoughts on “ДИЈАСПОРА ШОКИРАНА ДА ЋЕ ДУБРАВКА ФИЛИПОВСКА БИТИ ДИРЕКТОР „КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА ДИЈАСПОРУ“…

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s